Hvala vam Vojo ,evo četvrtu godinu mi pčele žive pa se tješim da se donekle borim sa varoom al me mući vrcanje il uzimanje meda ,izvadim samo proljetni i bagrem a posle đođem pa nisam siguran kad i kolko smijem uzet ,a cvate Lipa livada Šuma ja dođem ima dosta meda pa mislim neka još skupe pa onda meda nema ,čudno al je tako.
Kolega Mirko
Ukoliko ne selite pčele i na vašem terenu niste sigurni da ima dovoljno paše da sem bagremovog
meda niste u mogućnosti da vrcate druge vrste meda, ja bih na vašem mestu za stacionarne uslove
pčelrarenja izabrao takav način pripreme društava u RV košnicama tako što ću ih pred bagremovu
pašu kvalitetno pripremiti do razvoja od najviše 12 ramova legla na vreme od 10-ak dana pred početak bagremove paše na vašem terenu.
Tada bih od tako razvijenog društva izvršio formiranje plodišta u jednom nastavku sa četri do pet
ramova sa najmladjim leglom i ostatak nastavka plodišta dopunio ramovima sa satnom osnovom.
Ostalo leglo rasporedio bih i u drugom i trećem nastavku.
Nad prvim plodišnim nastavkom postavio bih matičnu rešetku a popunu drugog i trećeg nastavka
izvišio bih izgradjenim ramovima / ukoliko ih imate / i po najmanje dva rama sa satnim osnovama
po nastavku.
U vreme cvetanja bagrema verovatno bi se mogao dodati i četvrti nastavak, a nadalje nakon
uklanjanja nastavaka napunjenjim i zatvorenim medom kao i vraćanja bar jednog nastavka
nakon izvrcanog meda ostavio bih takvu formaciju bez premeštanja matične rešetke do 15.
septembra.
Ukoliko ima nektarske paše od bagrema do jeseni i bude treći nastavak zatvoren sa medom, on bi
mogao da bude uklonjen za vrcanje, ukoliko je u nastavku iznad matične rešetke takodje ima
dovoljno meda za ostavljanje za zimski period.
Dodavanjem tri do pet litara oplemenjenog sirupa u vrlo kratkom periodu u većim obrocima obezbedićete da pčele rasporede ovaj sirup na mestima gde njima to najbolje odvovara s tim što ćete kod ove operacije ukloniti matičnu rešetku i ostaviti je u magacin do narednog proleća.
Pozdrav iz Aleksinca