Autor Tema: Zalihe hrane u kosnici  (Pročitano 45361 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Zalihe hrane u kosnici
« Odgovor #45 poslato: Mart 03, 2012, 20:13:05 »
Hvala vam Vojo ,evo četvrtu godinu mi pčele žive pa se tješim da se donekle borim sa varoom al me mući vrcanje il uzimanje meda ,izvadim samo proljetni i bagrem a posle đođem pa nisam siguran kad i kolko smijem uzet ,a cvate Lipa livada Šuma ja dođem ima dosta meda pa mislim neka još skupe pa onda meda nema ,čudno al je tako.
Kolega Mirko
Ukoliko ne selite pčele i na vašem terenu niste sigurni da ima dovoljno paše da sem bagremovog
meda niste u mogućnosti da vrcate druge vrste meda, ja bih na vašem mestu za stacionarne uslove
pčelrarenja izabrao takav način pripreme društava u RV košnicama tako što ću ih pred bagremovu
pašu kvalitetno pripremiti do razvoja od najviše 12 ramova legla na vreme od 10-ak dana pred početak bagremove paše na vašem terenu.
Tada bih od tako razvijenog društva izvršio formiranje plodišta u jednom nastavku sa četri do pet
ramova sa najmladjim leglom i ostatak nastavka plodišta dopunio ramovima sa satnom osnovom.
Ostalo leglo rasporedio bih i u drugom i trećem nastavku.
Nad prvim plodišnim nastavkom postavio bih matičnu rešetku a popunu drugog i trećeg nastavka
izvišio bih izgradjenim ramovima / ukoliko ih imate / i po najmanje dva rama sa satnim osnovama
po nastavku.
U vreme cvetanja bagrema verovatno bi se mogao dodati i četvrti nastavak, a nadalje nakon
uklanjanja nastavaka napunjenjim i zatvorenim medom kao i vraćanja bar jednog nastavka
nakon izvrcanog meda ostavio bih takvu formaciju bez premeštanja matične rešetke do 15.
septembra.
Ukoliko ima nektarske paše od bagrema do jeseni i bude treći nastavak zatvoren sa medom, on bi
mogao da bude uklonjen za vrcanje, ukoliko je u nastavku iznad matične rešetke takodje ima
dovoljno meda za ostavljanje za zimski period.
Dodavanjem   tri do pet litara oplemenjenog sirupa u vrlo kratkom periodu u većim obrocima obezbedićete da pčele rasporede ovaj sirup na mestima gde njima to najbolje odvovara s tim što ćete kod ove operacije ukloniti matičnu rešetku i ostaviti je u magacin do narednog proleća.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Mirko Bradić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čazma
« Odgovor #46 poslato: Mart 03, 2012, 20:58:05 »
Možda sam malo i dosadan ali kad prođe bagrem jel sve vrcam ili ostavljam nešta meda iznad matične rešetke ispod ne diram ništa.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #47 poslato: Mart 03, 2012, 21:14:16 »
Za ovih godina koliko sam pčelar, shvatio sam da kad ne ocedim med na vreme ostanem bez njega. Pčele više donose med kad se oduzima od njih. Uvek mnastoje da nadoknade oteto. To je neko moje iskustvo. Prošla godina je bila specifična, bar kod mene u Makovištu, a slično je bilo i kod drugih u Užičkom kraju. Krajem jula sam postavo nastavke u "zimsku" konfiguraciju, ali kad sam počeo da tretiram mravljom kiselinom polovinom avgusta bio sam zaprepašćen. Ni u jednom gornjem nastavku (plodište) nije bilo legla, sve sami poklopljeni med, svih 10 ramova. Ja sam stidljivo uzeo od svake po 2  do 3 rama, bojeći se da ne ostanu bez zaliha, ali već nakon desetak dana sve je ponovo bilo puno i poklopljeno. Prvi put nisam imao potrebu da prihranjujem sirupom kod tretiranja mravljom kiselinom. Unosa medljike bilo je sve do početka novembra. Moja je greška bila što im u avgustu nisam oduzeo bar polovinu meda. Zato su mi sad pčele isflekale skoro svaku drugu košnicu (ramove u njoj). Ovo neka mi bude za pamet, za ubuduće. Može da priča ko šta hoće, ali mislim da je prihrana sirupom sa dodatkom KAS-a ili Nozevoja u avgustu i početkom septembra neophodna, bar za nas u brdskoplaninskom području, a kod mene naročito, jer je moj kraj veoma bogat hrastovom i cerovom šumom koja uvek da veće količine medljike. Pa čak i da sam dao pogače početkom januara, ne bih uopšte pogrešio. Lako je onima u nizinama, koji imaju odličnu bagremovu pašu i veoma raznovrsnu drugu livadsku i korovsku pašu. Oni mogu da se isprse i prihranjuju pčele punim ramovima bagremovog meda, ali pitao bi ih kako bi da su u mojim ili sličnim uslovima. Ova zima će razbiti mnoge zablude u pčelarstvu. Nadam se da sam bio jasan. Pozdrav.

« Poslednja izmena: Mart 03, 2012, 21:19:19 od strane stevanovic sveto »

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #48 poslato: Mart 03, 2012, 22:12:44 »
Možda sam malo i dosadan ali kad prođe bagrem jel sve vrcam ili ostavljam nešta meda iznad matične rešetke ispod ne diram ništa.
Ukoliko ste kolega Mirko posle bagrema imali konfiguraciju četri RV nastavka punjena sa medom
dva gornja nastavka sa zatvorenim medom izvrcajte.
Nastavak nad matičnom rešekom ne dirajte. Jedan izvrcani nastavak vratite kao treći i pustite da
pčele pune njeg u narednim pašama.
Ako na kraju jeseni imate oba RV nastavka iznad matične rešetke sa zatvorenim medom na svim
ramovima,  gornji treći i njega izvrcajte.
Nastavak sa medom na ramovima koji je iznad rešetke ostavite pčelama i još ćete ih sirupom
kako sam ranije objasnio dopuniti i to je po meni u mojim uslovima bilo dovoljno.
Opaska kolege Svete je potpuno ispravna.
Zatvoreni med u gornjim nastavcima se treba redovno uklanjati na vrcanje i vraćati ponovo
na unošenje novog nektara.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #49 poslato: Mart 03, 2012, 23:29:35 »
Imam pitanje za sve iskusne, da li je bolje treci nastavak u pasi podbacivati, odnosno staviti iznad plodista i mr a ispod nastavka sa medom, ili je bolje dodati na vrh kao treci, preko nastavka ispunjenog medom, isto me zanima i za cetvrti nastavak, gde se dodaje i kada, koliko vec treba da je puno prethodna tri hvala i pozdrav,

ps: ovo pitam jer sam na raznim mestima citao razliciti pa bi da saznam sta je bolje, prednosti i mane, pozdrav svima

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #50 poslato: Mart 11, 2012, 21:37:46 »
Ramovi u kojima je otvoren med su po nekim tvrdnjama prerađevina od šećernog sirupa, koju pčele nisu stigle da poklope. A po tvrdnji istog „autora“  postoji „bojazan“ da je med u njima možda prokisao (ukiseljen). Tvrdnja se odnosi na nedavno prošlo vreme sa velikim hladnoćama i ja sam to prokomentarisao u ovoj poruci.

Ipak se radi o kasno unesenom medu i to je uglavnom med sa bršljana i astera. To je period kada pčele prestaju sa lučenjem voska i med ostaje nepoklopljen.

Može ostati i nešto meda nastalog preradom sirupa. Ali to nije uvek slučaj i tu treba biti jasan. Ne može da se uopštava sve.

Da ne dođu pčelari sa manje iskustva u situaciju da bacaju takav med ili ga smatraju neispravnim i lošim za dodavanje društvima.

Na slikama se vidi da je kristalisao (što baš nije svojstveno veštačkom medu) i nije prokisao. I dalje je to prilično gust med, nije upio previše vlage zbog hidroskopnosti.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).