Колега Бранко,
Требало би да отвориш тему о свом пчелињаку, и да у склопу те своје теме постављаш питања. Тако ћеш на једном месту имати сва своја питања, а и одговоре колега. То ће ти бити од велике користи када је твој пчелињак у питању. Ту своју тему можеш отворити овде:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?board=60.0 ако је ниси већ отворио наравно.
Ненад је у праву око имена ове теме, и смисла питања које си поставио.
А када сам код отварања нових тема, замолио бих све нове колеге да читају пажљивије форум, и да не отварају за свако своје питање нову тему. Форум је и овако постао прилично непрегледан од писања свега и свачега где му није место, тако да свакако треба избегавати отварање беспотребних тема.
Оваква или слична питања можете постављати или у теми о свом пчелињаку, или у некој од већ отворених тема, на пример овој:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=765.1395 Бранко, требао си да напишеш са којим кошницама сте почели да пчеларите. Када сте набавили те ројеве (кошнице), на колико рамова пчела, шта сте и како радили са тим пчелама, чиме сте их третирали против варое и када, итд. Овако не знам шта да ти кажем, па ћу ти дати пар уопштених савета.
Пчеле не страдају због "вароје", или због глади. Пчеле страдају због лошег рада пчелара у 99% случајева, и тек понекад због "више силе", на које пчелар нема утицаја у принципу (безматак, итд.)
Ако нисте радили добро са пчелом, и ако их нисте правилно третирали од варое, сасвим је могуће да пчеле страдају, али ту вероватно није проблем у самој пчели и њеној првобитној локацији, већ у вашем раду са том пчелом од момента преузимања. Поучени тим лошим искуством, мој вам је савет да добро савладате основе рада са кошницама које сте одабрали, и да добро упознате природне услове у којима се налази ваш пчелињак, па сходно томе прилагодите рад са вашим кошницама тим природним условима, и нећете имати више таквих проблема. Сем у случају да пчеле нисте увезли из Аустралије (на пример), тешко да ова наша уобичајена географија у Србији утиче на нешто што си ти дефинисао својим питањем.
Додуше, мишљења сам да матице треба куповати (ако се то ради) из приближно истог или сличног терена на коме и ми пчеларимо. Велике разлике у надморској висини терена, можда ће тражити неко време да се пчеле прилагоде новим природним условима. Ово је моје размишљање и није нужно тачно, па нека и остане само као моје размишљање на ту тему, а не као неки савет.
Опстанак пчелињег друштва зависи само и искључиво од твог (пчеларевог) знања. Дакле само опуштено, то се може десити сваком пчелару. Пажљиво размотрите свој рад, уочите пропусте које сте правили, и храбро напред.
Поздрав и свако добро