Autor Tema: Укрштање пчела  (Pročitano 2905 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Бранко Гојковић

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Boleč
Укрштање пчела
« poslato: Februar 19, 2017, 14:39:16 »
Ове године брат и ја смо набавили девет ројева - кошница од истог продавца. Од тих девет остала су два друштва.
Вероватно су угинули због вароје једно можда због глади.
Намеравамо да поново набавимо друштва да би попунили празне кошнице и основали нова друштва.
Поучени овим лошим искуством размишљамо да на више места купимо ројеве.

Идеја је да уведемо разноликост друштава да бисмо смањили губитке.
Моје питање је да ли је уопште могуће да се пчеле укрсте и добије тип друштва који одговара простору на којем се налазе пчелињак.
И да ли опстанак друштва има везе са укрштањем два географски различито формирана друштва или су особине пчела "стандардне".

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Укрштање пчела
« Odgovor #1 poslato: Februar 19, 2017, 15:30:56 »
Branko, da bi situacija bila jasnija, odmah na startu, treba naglasiti da se ovde ne radi o ukrštanju. Pošto je kod nas već dugo dozvoljeno gajenje samo A. M. Carnica, uglavnom sve sa naših terena pripadaju toj podvrsti ( rasi ), sa nešto različitih sojeva. Koliko sam ispratio tudja iskustva i pisanja, većinom se slično ponašaju.

Naravno, ne isključujem ni postojanje odredjenih hibrida, nastalih u područjima, u kojima se različite rase "dodiruju", ili gde su ukrštane ilegalnim delovanjem pčelara.

O navikama pčela sa ovog, ili onog područja ne vredi pričati, jer je život radilica, pa i samih matica, toliko kratak da naprosto ne možemo pričati o tome da se pčela "navikla" na ravničarske terena, a ona druga na brežuljkaste, ili brdovite...
Ličnog sam mišljenja da će se pčele uvek prilagoditi trenutnim mikroklimatskim, pašnim i drugim prilikama.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #2 poslato: Februar 19, 2017, 16:16:12 »
Колега Бранко,

Требало би да отвориш тему о свом пчелињаку, и да у склопу те своје теме постављаш питања. Тако ћеш на једном месту имати сва своја питања, а и одговоре колега. То ће ти бити од велике користи када је твој пчелињак у питању. Ту своју тему можеш отворити овде: http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?board=60.0 ако је ниси већ отворио наравно.

Ненад је у праву око имена ове теме, и смисла питања које си поставио.
А када сам код отварања нових тема, замолио бих све нове колеге да читају пажљивије форум, и да не отварају за свако своје питање нову тему. Форум је и овако постао прилично непрегледан од писања свега и свачега где му није место, тако да свакако треба избегавати отварање беспотребних тема.
Оваква или слична питања можете постављати или у теми о свом пчелињаку, или у некој од већ отворених тема, на пример овој: http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=765.1395

Бранко, требао си да напишеш са којим кошницама сте почели да пчеларите. Када сте набавили те ројеве (кошнице), на колико рамова пчела, шта сте и како радили са тим пчелама, чиме сте их третирали против варое и када, итд. Овако не знам шта да ти кажем, па ћу ти дати пар уопштених савета.
Пчеле не страдају због "вароје", или због глади. Пчеле страдају због лошег рада пчелара у 99% случајева, и тек понекад због "више силе", на које пчелар нема утицаја у принципу (безматак, итд.)
Ако нисте радили добро са пчелом, и ако их нисте правилно третирали од варое, сасвим је могуће да пчеле страдају, али ту вероватно није проблем у самој пчели и њеној првобитној локацији, већ у вашем раду са том пчелом од момента преузимања. Поучени тим лошим искуством, мој вам је савет да добро савладате основе рада са кошницама које сте одабрали, и да добро упознате природне услове у којима се налази ваш пчелињак, па сходно томе прилагодите рад са вашим кошницама тим природним условима, и нећете имати више таквих проблема. Сем у случају да пчеле нисте увезли из Аустралије (на пример), тешко да ова наша уобичајена географија у Србији утиче на нешто што си ти дефинисао својим питањем.

Додуше, мишљења сам да матице треба куповати (ако се то ради) из приближно истог или сличног терена на коме и ми пчеларимо. Велике разлике у надморској висини терена, можда ће тражити неко време да се пчеле прилагоде новим природним условима. Ово је моје размишљање и није нужно тачно, па нека и остане само као моје размишљање на ту тему, а не као неки савет.

Опстанак пчелињег друштва зависи само и искључиво од твог (пчеларевог) знања. Дакле само опуштено, то се може десити сваком пчелару. Пажљиво размотрите свој рад, уочите пропусте које сте правили, и храбро напред.

Поздрав и свако добро  :)

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #3 poslato: Februar 19, 2017, 18:34:58 »
Мени је сам назив теме некако неприхватљив...ти не можеш укрстити те ново купљене пчеле све и да хоћеш...Купиш оплођене матице које су већ"укрштене"и све док не произведеш неке нове своје ти их не можеш укрстити...и кад произведеш младе матице укрстиће се ко зна са којим и чијим трутовима...тако да није битно да ли ројеве за попуну тих празних кошница купујеш од једног или више пчелара него је битно да нам кажеш како си и са чиме третирао те пчелиње заједнице и колико су хране имале,на који начин си развијао те ројеве и колико си их развијо до пред узимљавање,чак и да нам кажеш на који начин си их узимио..Било би добро да нам као што је колега Нешковић рекао објасниш све како си радио од почетка у теми о свом пчелињаку..
А што се тиче типа друштва који одговара простору на коме се налази пчелињак....мислим да се пчеле прилагоде сваком простору и условима у околини пчелињака.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #4 poslato: Februar 19, 2017, 21:09:00 »
Ево колеге су већ све одговорили.
Значи нема никаквих битних укрштања других раса пчела нити значајне разлике у нашој раси пчела на нашим теренима.
Трутови у неколико генерација све то доведу у ред чак и да пчелар донесе неке матице са стране, што би Неша рекао илегално.

Значи Бранко особине пчела наше расе су као што ти рече "стандардне".
Нема потребе куповати ројеве на више страна, све су пчеле скоро потпуно исте...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Бранко Гојковић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Boleč
« Odgovor #5 poslato: Februar 20, 2017, 12:18:40 »
Слажем се са колегом Мирославом да наслов теме не одговарајући за оно што сам ја мислио да питам. Не занима ме стварање нових врста пчела укрштањем или генетски инжињеринг. Не знам скоро ништа о пчелама. Погрешно сам поставио питање, извињавам се. Мене интересује само имали смисла "миксати" друштва различитих пчелара а не генетско укрштање.
Прошле године је мој брат са својим колегом, који има 6 кошница, набавио девет друштва на по пет LR рамова у јуну месецу. Ја сам присвојио једну кошницу чисто да пробам како ће да ми иде пчеларство :)
Кренули су са стимулативним прихрањивањем одмах на почетку када су их донели. Већи део посла око пчела су обављали мој брат и његов колега ја као мањински власник нисам се много мешао.
Пчеле су третиране против вароје у септембру а у децембру оксалном киселином. Пошто нам друштва нису деловала баш најбоље убацили смо у септембру две нове матице. Купљене су у Београду у Војводе Степе улици не знам назив фирме. Убацили смо их у друштво које нам је деловало као најслабије и у друго које је остало без матице. Негде у октобру приметили смо прве губитке када је угинула моја кошница :(
До данашњег дана од укупно 11 кошница, два нова друштва је донео братов  колега, остале су две кошнице.
Сада планирамо да набавимо још коју кошницу. Брат би остао на ЛР кошницама а ја би користио РВ кошнице.
Поучени лошим искуством од предходне године која је била катастрофална за нас не би набављали ројеве на једном месту.
Због мањка искуства нисмо сигурни да смо купили "јака" друштва. Сумљамо да је матица била стара и ако се дода лоша година и наше пчеларско искуство ето најаве за фијаско.
Мој колега са посла који има 50-так кошница хоће да ми прода пар ројева. Он их много хвали што ми се не свиђа. Толико да скоро саме пчеле врцају мед. Делује ми као да прича о риболову а не о пчелама.
Мада ако има толики број активних кошница вероватно зна много више од оног ко има 5-6. Радимо заједно рачунам да ми не би продао баш неки крш од друштва.
Мој брат је резервисао на другом месту ројеве. Моја је дилема само има ли смисла комбиновати ројеве или је све једно. А одговор сам већ добио на овом форуму.