Autor Tema: Pčelinjak Miodraga Stankovića  (Pročitano 4526 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Pčelinjak Miodraga Stankovića
« poslato: Jun 15, 2015, 09:45:17 »
Prove put otvaram ova temp bilo gde, zao mi je sto nema slika u ovom trenutku - ne mogu ih poslati ali za prvu poruku ovde moram da ukazem na jednu svoju gresku koju ne bih da neko ponovi sledeci moj primer.

Vise puta sam rekao da stavljam stapice od raznjica umesto zice - medjutim posle dve godine moram da kazem da nisam zadovoljan time. Ja stavljam stapic od satonose do donje letvice. To se pokazalo losim iz sledeceg razloga - kako pcele grade sace one dodju do stapica pa izgrade do donje letvice npr lepo radilicko sace a onda bocno od stapica do bocnih stranica rama cesto grade trutovsko - ne koristim SO. To je jedan problem - meni i ne ali ja smatram da su trutovi neophodni za normalnu pcelinju zajednicu - drugi je sto ponekad donja polovina stapica ostane nepokrivena sacem.

Poceo sam da stavljam samo u gornjoj zoni stapice duzine 5 cm da ucvrste mlado sace jednom kad potamni moze se manipulisati ramom bez problema.

Postavicu slike cim budem u mogucnosti ali nekako sam morao na ovo da skrenem paznju jer me je dosta ljudi zvalo i interesovalo se za ovo.

Pozdrav Miodrag
« Poslednja izmena: Jun 16, 2015, 16:31:54 od strane Moderator 3 »

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Pcelinjak Miodraga Stankovica
« Odgovor #1 poslato: Jun 15, 2015, 15:10:21 »
Pozdrav Miodraze,ja sam radi ogleda isto stavljao ramove bez so,samo sa stapicima....vecinom su gradile trutovsko sace i neko mesano deformisano pored stapica.Osim u jednoj u kojoj su odmah odozgo krenule sa radilickim....Bolje mi se pokazao prazan ram koji je ozicen normalno sa tri zice horizontalno na kojem mi se pokidala so zbog dugog drzanja struje i pregrevanja zice.Na tom ramu je bili samo nekih 4cm so odozgo i nju su izgradile perfaktno a stavljena je u plodiste.Gradile su je u velikom luku od jedne do druge vert.satonose i matica je odmah zalegala.Jos sam i primetio da ramove na kojim je so brze grade...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: Jun 16, 2015, 08:30:09 »
Trenutno imam 35 kosnica i sve su bez SO - Moje obracanje za sad je samo oko upotrebe stapica od satonose do donje letvice - nisam zadovoljan posle dve godine i moram to da podelim jer sam pokazivao da tako radim.

A gradice trutovsko jer "savremeni" nacin pcelarenja i eliminacija trutova koriscenjem SO ih jednostavno tera da dodju do svog prirodnog stanja. Meni od 10 ramova bez SO u jednom RV nastavku izgrade na svakom ramu po 2-3% trutovskog ali na 2 nastavka RV bude bar jedan ceo ram od ivice do ivice zalezen trutovima. Uglavnom je to ram uz zid kosnice i sposobne su da dovedu maticu preko celog praznog nastavka da ga zalegne i onda se vrate na prethodni posao.

Van mreže drazen.kasapovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sremski karlovci
« Odgovor #3 poslato: Jun 16, 2015, 12:09:52 »
Mislim da smo razgovarali o izgradnji radiličkog saća.
Samo nukleusi i prirodni rojevi grade pravilno radičko saće bez so.
Kod već starijih zajednica pojavljuju se trutovske ćelije i trutovi što je naravno prirodan proces.
To se ne može sprečiti ni ako imaš kompletno izgradjeno plodište samo sa radiličkim ćelijama jer će pčele prepravljati radiličke u trutovske u onoj količini koja njima odgovara.
Ovi ramovi koji ti nisu izgradjeni do donjih letvica mogu se brže dograditi tako što ćeš ih okrenuti za 180 stepeni.
Ovaj postupak primenjuje dosta pčelara u až košnici .
Nema nikakvog uticaja na razvoj legla jedino je problem ako ima malo više nektara u tim ramovima.
Ja sam okretao ramove u različite položaje tokom gradnje ali najbolje mi se pokazalo ako ih stavim prvo uspravno a posle ga vratim u normalan položaj.
Izgradnja lepog radiličkog saća u starijoj zajednici je jako teško izvodljiva bez satne osnove.
Drago mi je što vidim da ustrajavaš na svom putu organskog pčelarstva.
Veliki pozdrav.

• Prijatelj foruma
Odg: Pčelinjak Miodraga Stankovića
« Odgovor #4 poslato: Jun 16, 2015, 18:26:24 »
Tacno tako Drazene pricali smo o tome na SPOS-forumu i odlicno se secam toga pa i to ljudima pricam. I ovo za prirodne rojeve je tacno jer mi je roj koji sam skinuo pre dve nedelje za 8 dana izgradio bez prihrane svih deset RV ramova samo radilicko sace pre nedelju dana je prosiren sa jednim EV nastavkom takodje bez SO pa cemo videti sta ce biti u njemu.

Hvala na pozdravima ali videcu sta se sada desava jer mi je jedan broj tih ramova iznad MR pa su kako izlazi i to trutovsko leglo krenule da pune nektarom. Ili vosak ili ce ostati za takve namene.

Inace radi eliminisanja MR u ovome sto radim napravio sam jedno 100-tinak EV ramova ali sirine bocne letvice 40 mm - staje ih knap 9 u EV nastavak i videcu kad ih pcele izgrade do kraja da li ce matica da ih zaleze ili ce samo sluziti za med.

Pozdrav

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #5 poslato: Jun 16, 2015, 23:55:18 »
Drazen:
Citat
Samo nukleusi i prirodni rojevi grade pravilno radičko saće bez so.

Ne bih se složio sa ovim gore citiranim, a ovo što si dalje rekao, donji citat, istina je koja je prisutna i kod nukleusa i prirodnih rojeva:

Citat
Kod već starijih zajednica pojavljuju se trutovske ćelije i trutovi što je naravno prirodan proces.

Pitanje. Zašto to nukleusu i prirodnom roju nisu potrebni trutovi?

Pozdrav, svako dobro!

• Napredni član foruma
« Odgovor #6 poslato: Jun 17, 2015, 10:26:47 »
Razgovor izmedju kolege Miodraga i mene je vezan bio za maksimalno iskorištavanje pčela u izgradnji pravilnog radiličkog saća.
Istina da i starije zajednice grade radiličko saće ali kad nama to ne odgovara :) .
Zašto to nukleusu i prirodnom roju nisu potrebni trutovi?
Ovo vaše pitanje ne razumem.
Kada ,kako ,gde ,u koje vreme ,zbog čega i u kojem procentu se pojavljuju trutovske ćelije u zajednicama je malo opširnija tema o kojoj bi možda i vi mogli da napišete neku reč ako  naravno imate vremena .
Ja ga trenutno nemam.
Pozdrav

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #7 poslato: Jun 17, 2015, 19:47:20 »
Razgovor izmedju kolege Miodraga i mene je vezan bio za maksimalno iskorištavanje pčela u izgradnji pravilnog radiličkog saća.
Istina da i starije zajednice grade radiličko saće ali kad nama to ne odgovara :) .
Zašto to nukleusu i prirodnom roju nisu potrebni trutovi?
Ovo vaše pitanje ne razumem.
Kada ,kako ,gde ,u koje vreme ,zbog čega i u kojem procentu se pojavljuju trutovske ćelije u zajednicama je malo opširnija tema o kojoj bi možda i vi mogli da napišete neku reč ako  naravno imate vremena .
Ja ga trenutno nemam.
Pozdrav

Drug moj, ovdje smo drugovi i nema potrebe za persiranjem.

Kažeš da je to bio razgovor između tebe i kolege Miodraga pa se sad pitam da li sam se trebao miješati u razgovor, a umiješao sam se samo da bih kazao ono što sam više puta na pčelinjaku radio, pratio i različito reagovao, a baš je centar tih radova bila prirodna gradnja saća i povodom toga, u prethodnom postu rekao sam istinu.

Zašto ti nije jasno moje pitanje o trutovima? Pa, zar ti nisi rekao ovo:
"Samo nukleusi i prirodni rojevi grade pravilno radičko saće bez so." ?
Ako grade samo radiličko, onda nema trutovskog te sam zato pitao jer ja sam dosta puta gledao prirodnu gradnju prirodnog roja koji gradi priličan broj trutovskog saća (negdje sam i razne slike postavljao), a, isto tako, gledao sam i prirodnju gradnju u starom društvu, gdje su gradile kombinovano. Eto, zato sam reagovao. Dakle, ako sam se nezgodno umiješao u vaš razgovor i tako vas poremetio, izvinjavam se i obećavam - neću više, a što se tiče vremena, upravu si, ali ja sad malo mogu da ga ulovim samo za sebe jer, napokon, cijeli dan pada kiša.

Pozdrav, svako dobro!

• Prijatelj foruma
« Odgovor #8 poslato: Jun 18, 2015, 20:51:17 »
Ne mogu da postavljam slike ali danas po kisi sam morao iz dva 6-to ramna nukleusa DB u kojima je bilo po 5 ramova da sa zidova skidam zaperke velicine sake i dodajem taj 6-ti ram bez SO. Gledajuci te zaperke prilicno sam siguran da ce graditi radilicko.

A imam jedan roj skinut sa grane koji je za 8 dana bez prihrane izgradio ceo RV nastavak radilickog saca a onda mu je dodat EV nastavak bez SO - grade kombinovano.

E taj roj je na grani imao u sebi jednu kolicinu trutova. Mozda zato odmah ne grade i trutovsko?

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Jun 21, 2015, 18:54:59 »

Bio sam na imanju svom u Bosni a tamo nema internet pa evo da vam odgovorim.
Kolega ,druze ,prijatelju Esade vise volim da starije osobe persiram iz postovanja .
A najvise volim   gospodine jer je tako vreme a citiracu svog tatu ,,dok smo bili drugovi bili smo gospoda a sad kad smo gospoda nemamo od cega da zivimo,,.
Naravno da je svaka sugestija dobra kada se radi o tako velikim pcelarima ,ali i mi mladji imamo oci i otvoreniji smo prema nekim idejama vise od vas starijih.
Mada cesto zbog razlike u misljenju znam upasti u zaj..ane situacije ali nikad o nekom nisam rekao nesto lose bez obzira kako se mi slagali ili ne u vezi nekih pitanja.
Za svaki roj koji uhvatim ako gradi pravilno sace (to je samo lov na mamce) ja ga ostavim ako ne izlazi iz uzgoja zato sto ima neki problem (obicno je to matica ) mada ima i drugih osobina koje posmatram.
Ove vase slike su mi u potpunosti jasne pogotovu ove donje db 1 i db 4 gde ste ostavili prazan prostor da vam pcele grade trutovske celije radi isecanja ali su one eto napravile radilicko pa je sada to kao pravilo ,naravno da nije da je tako bilo bi jako tesko pcelariti barem meni bez satnih osnova.
Mlade matice istina nastavljaju gradnju i razvoj koji je prekinut prosle godine zato se i krenulo sa tehnologijom zamene koja je naravno samo delimicno uspesna.
U poloskine ramove ste stavili drugenac sa nesparenom maticom.
Gradnja u warre ramu pokazuje pravilno gradjenje roja ako je roj u pitanju sa tek po kojom trutovskom celijom,nekoliko celija koliko sam mogao da vidim.
Slika sa Jenterom pokazuje u tom trenutku da pcele grade radilicko sace ali sta je bilo posle to ne mogu da vidim .
Nisam jos video da neko stavlja Jenter na ovakav nacin verovatno imate svoj razlog zasto tako radite.
Ovo je snimak jednog roja koji je dosao pocetkom juna meseca (i prosle godine sam imao fantastican roj posle poplave na istom mestu).
Do sad je izgradio ceo nastavak lr ,uzeo sam mu jedan ram sa leglom na brndinim okvirima i dodao drugi za kasnije.
Ali na zalost ima jedan veliki problem i moracu da mu zamenim maticu.
Ne mogu da postavljam slike ali danas po kisi sam morao iz dva 6-to ramna nukleusa DB u kojima je bilo po 5 ramova da sa zidova skidam zaperke velicine sake i dodajem taj 6-ti ram bez SO. Gledajuci te zaperke prilicno sam siguran da ce graditi radilicko.

A imam jedan roj skinut sa grane koji je za 8 dana bez prihrane izgradio ceo RV nastavak radilickog saca a onda mu je dodat EV nastavak bez SO - grade kombinovano.

E taj roj je na grani imao u sebi jednu kolicinu trutova. Mozda zato odmah ne grade i trutovsko?
Posle grade kombinovano za rezervu ako nesto nije u redu sa maticom ,matica zaleze ako nije nesto u redu, ako je sve u redu retko ima zalezenog trutovskog pa stvarno ne znam zasto da ga zalezu ako uskoro treba da ih izbacuju iz kosnice.
Pozdrav veliki

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #10 poslato: Jun 21, 2015, 21:13:49 »
drazen:
Citat
ali i mi mladji imamo oci i otvoreniji smo prema nekim idejama vise od vas starijih.

Samo naprijed.

Pozdrav, svako dobro!