Bio sam na imanju svom u Bosni a tamo nema internet pa evo da vam odgovorim.
Kolega ,druze ,prijatelju Esade vise volim da starije osobe persiram iz postovanja .
A najvise volim gospodine jer je tako vreme a citiracu svog tatu ,,dok smo bili drugovi bili smo gospoda a sad kad smo gospoda nemamo od cega da zivimo,,.
Naravno da je svaka sugestija dobra kada se radi o tako velikim pcelarima ,ali i mi mladji imamo oci i otvoreniji smo prema nekim idejama vise od vas starijih.
Mada cesto zbog razlike u misljenju znam upasti u zaj..ane situacije ali nikad o nekom nisam rekao nesto lose bez obzira kako se mi slagali ili ne u vezi nekih pitanja.
Za svaki roj koji uhvatim ako gradi pravilno sace (to je samo lov na mamce) ja ga ostavim ako ne izlazi iz uzgoja zato sto ima neki problem (obicno je to matica ) mada ima i drugih osobina koje posmatram.
Ove vase slike su mi u potpunosti jasne pogotovu ove donje db 1 i db 4 gde ste ostavili prazan prostor da vam pcele grade trutovske celije radi isecanja ali su one eto napravile radilicko pa je sada to kao pravilo ,naravno da nije da je tako bilo bi jako tesko pcelariti barem meni bez satnih osnova.
Mlade matice istina nastavljaju gradnju i razvoj koji je prekinut prosle godine zato se i krenulo sa tehnologijom zamene koja je naravno samo delimicno uspesna.
U poloskine ramove ste stavili drugenac sa nesparenom maticom.
Gradnja u warre ramu pokazuje pravilno gradjenje roja ako je roj u pitanju sa tek po kojom trutovskom celijom,nekoliko celija koliko sam mogao da vidim.
Slika sa Jenterom pokazuje u tom trenutku da pcele grade radilicko sace ali sta je bilo posle to ne mogu da vidim .
Nisam jos video da neko stavlja Jenter na ovakav nacin verovatno imate svoj razlog zasto tako radite.
Ovo je snimak jednog roja koji je dosao pocetkom juna meseca (i prosle godine sam imao fantastican roj posle poplave na istom mestu).
Do sad je izgradio ceo nastavak lr ,uzeo sam mu jedan ram sa leglom na brndinim okvirima i dodao drugi za kasnije.
Ali na zalost ima jedan veliki problem i moracu da mu zamenim maticu.
Ne mogu da postavljam slike ali danas po kisi sam morao iz dva 6-to ramna nukleusa DB u kojima je bilo po 5 ramova da sa zidova skidam zaperke velicine sake i dodajem taj 6-ti ram bez SO. Gledajuci te zaperke prilicno sam siguran da ce graditi radilicko.
A imam jedan roj skinut sa grane koji je za 8 dana bez prihrane izgradio ceo RV nastavak radilickog saca a onda mu je dodat EV nastavak bez SO - grade kombinovano.
E taj roj je na grani imao u sebi jednu kolicinu trutova. Mozda zato odmah ne grade i trutovsko?
Posle grade kombinovano za rezervu ako nesto nije u redu sa maticom ,matica zaleze ako nije nesto u redu, ako je sve u redu retko ima zalezenog trutovskog pa stvarno ne znam zasto da ga zalezu ako uskoro treba da ih izbacuju iz kosnice.
Pozdrav veliki