Pozdrav kolege
Ja sam pcelar pocetnik ako se tako mogu nazvat posto jos nemam pcele dobijam ih tek za nesto manje od mjesec dana
razlog otvaranja ove teme je sledeci
mnogo sam citao o pcelama i naucio da svaka pcela ima svoj prepoznatljiv miris u drustvu kao naravno i matica i da na osnovu toga znaju ko je ko (kao sto mi ljudi imamo razlicita lica tako i one razlicite mirise)
pre par dana sam dobio jednu zanimljivu informaciju od jednog pcelara koji ima preko 150 kosnica koja je za mene (teoretski potkovanog) vise nego glupa,ali naravno moguce je da ima nesto u tome zato i pitam
on me je pitao zasto sam ofarbao svojih 5 kosnica (koje sam vec pripremio da ih naselim pcelama) bijelom bojom i rekao mi je da sam strasnu gresku napravio
kad sam ga pitao zasto sam napravio gresku dobio sam sledeci odgovor,rekao mi je da sam svih 5 kosnica morao da ofarbam u razlicite boje da bi pcele znale u koju kosnicu treba da idu i koja je njihova
ima li ovo bilo kakvog smisla posto je za mene ponavljam ipak samo teoretski potkovanog cista glupost jer ako se pcele raspoznaju po mirisima i ako svaka pcela ima svoj miris kakvog smisla imaju u tome boje zasto ne moze citav pcelinjak biti u jednoj boji
unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru
lijep pozdrav i ako bog da ova pcelarska godina svima bude bolja nego prosla