Autor Tema: Boje kosnica  (Pročitano 7886 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
Boje kosnica
« poslato: Mart 23, 2016, 13:18:45 »
Pozdrav kolege
Ja sam pcelar pocetnik ako se tako mogu nazvat posto jos nemam pcele dobijam ih tek za nesto manje od mjesec dana  ;D
razlog otvaranja ove teme je sledeci
mnogo sam citao o pcelama i naucio da svaka pcela ima svoj prepoznatljiv miris u drustvu kao naravno i matica i da na osnovu toga znaju ko je ko (kao sto mi ljudi imamo razlicita lica tako i one razlicite mirise)
pre par dana sam dobio jednu zanimljivu informaciju od jednog pcelara koji ima preko 150 kosnica koja je za mene (teoretski potkovanog) vise nego glupa,ali naravno moguce je da ima nesto u tome zato i pitam
on me je pitao zasto sam ofarbao svojih 5 kosnica (koje sam vec pripremio da ih naselim pcelama) bijelom bojom i rekao mi je da sam strasnu gresku napravio
kad sam ga pitao zasto sam napravio gresku dobio sam sledeci odgovor,rekao mi je da sam svih 5 kosnica morao da ofarbam u razlicite boje da bi pcele znale u koju kosnicu treba da idu i koja je njihova

ima li ovo bilo kakvog smisla posto je za mene ponavljam ipak samo teoretski potkovanog cista glupost jer ako se pcele raspoznaju po mirisima i ako svaka pcela ima svoj miris kakvog smisla imaju u tome boje zasto ne moze citav pcelinjak biti u jednoj boji

unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru

lijep pozdrav i ako bog da ova pcelarska godina svima bude bolja nego prosla  :)

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Boje kosnica
« Odgovor #1 poslato: Mart 23, 2016, 15:20:59 »
Pozdrav kolega

Da iznesem ja svoje misljenje...

1. svako drustvo ima svoj miris tj feromon koji luci matica u tvom drustvu i svaka pcela nosi taj isti miris i kada kojim slucajem dodje do prekida tj nestanka feromona u kosnici drustvo ce krenuti u gradnju prisilnih maticnjaka itd...tj jednostavno dolazi do pometnje u drustvu, sada moze biti i vise matica u drustvu  ali to su neke posebne tehnike koje pcelari koriste ...

2. Bela boja kosnice ili ista boja nije nikakva greska po meni a znam i par pcelara koji imaju pcelinjake kompletno u beloj boji, mozda bi trebao razmak izmedju kosnica da bude veci od standardnog zbog mogucstva naleta pcela u pasi ali i nalet moze da se desi i kosnicama razlicitih boja,
po meni problem moze da bude kod oplodnje matica tj vracanja matice sa oplodnje, ali i taj problem se resava lako ofarbaj leta kosnice ili poletaljku drugom bojom ili iznad leta ofarbaj neki toulic kvadratic krug i problem iste boje kosnica bice resen...

puno pozdrava
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #2 poslato: Mart 24, 2016, 07:24:14 »
Dejane pozdrav
Bijela boja je dobra pogotovo ako ti je pčelinjak na suncu jer bijela boja odbija sunčeve zrake.
Pročitao sam nekakvo istraživanje di piše za košnice koje su bile u bijeloj boji za vrijeme velikih vrućina su imale više meda i više legle u odnosu na ostale boje.
svakako bih ti preporučio da leta obojaš u nekakvu drugu boju.
Do or do not, there is no try!

Van mreže Branko Radovanović

• Napredni član foruma
« Odgovor #3 poslato: Mart 24, 2016, 17:48:49 »
Ako su košnice dovoljno razmaknute jedna od druge boja nije bitna.
Dejane pozdrav
Bijela boja je dobra pogotovo ako ti je pčelinjak na suncu jer bijela boja odbija sunčeve zrake.
Baš tako kolega bela boja u toku ranog proleća odbije i ono malo sunčeve svetlosti koja je izuzetno potrebna pčelama. Ako nemaš bagrem za pašu bela boja je odlična.

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #4 poslato: Mart 25, 2016, 08:53:05 »
Ako su košnice dovoljno razmaknute jedna od druge boja nije bitna.
Dejane pozdrav
Baš tako kolega bela boja u toku ranog proleća odbije i ono malo sunčeve svetlosti koja je izuzetno potrebna pčelama. Ako nemaš bagrem za pašu bela boja je odlična.
Kolega ovdje sam naveo primjer kod velikih vrucina da se bijela boja pokazala odlicnom
Zar mislis da pcele koje imaju bijele kosnice nece ici na bagrem?
 Ja mislim da hoce
Do or do not, there is no try!

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #5 poslato: Mart 30, 2016, 09:15:15 »

Дејане ,

Ниси ништа погрешио када си кошнице офарбао  белом бојом. За време летњих врућина бела боја одбија светлост што помаже пчелама у одржавању микроклиме и температуре у кошници. Зими пчеле не греју кошницу већ клубе па им опет не смета то што је кошница бела.
               Далеко важније од боје је питање коју врсту боје коју си користио. Ја лично користим искључиво  фарбе на воденој бази. Кошнице њима премажем минимум три пута , углавном више 4 - 5- пута. Препоручљиво је кошнице фарбати блеђим , пастелним тоновима типа - бледо плаве , жуте ,бледо зелене и слично . Ове три комбинације сам користио , заједно са белом за мој пчелињак мада имам и пар тамно плавих и тамно зелених али те сам тако половне купио и прве ћу их избацити са пчелиљака када време дође. Пар комада сам фарбао комбинацијим тиковине и безбојне фарбе јер сам желео да се фиди текстура дрвета. Те кошнице ми се лично највише свиђају а следећу гарнитуру ћу радити искључово безбојном фарбом.

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #6 poslato: April 10, 2016, 22:55:16 »

Дејане ,

Ниси ништа погрешио када си кошнице офарбао  белом бојом. За време летњих врућина бела боја одбија светлост што помаже пчелама у одржавању микроклиме и температуре у кошници. Зими пчеле не греју кошницу већ клубе па им опет не смета то што је кошница бела.
               Далеко важније од боје је питање коју врсту боје коју си користио. Ја лично користим искључиво  фарбе на воденој бази. Кошнице њима премажем минимум три пута , углавном више 4 - 5- пута. Препоручљиво је кошнице фарбати блеђим , пастелним тоновима типа - бледо плаве , жуте ,бледо зелене и слично . Ове три комбинације сам користио , заједно са белом за мој пчелињак мада имам и пар тамно плавих и тамно зелених али те сам тако половне купио и прве ћу их избацити са пчелиљака када време дође. Пар комада сам фарбао комбинацијим тиковине и безбојне фарбе јер сам желео да се фиди текстура дрвета. Те кошнице ми се лично највише свиђају а следећу гарнитуру ћу радити искључово безбојном фарбом.
Kolega gorane,kupio sam farbu koja se "brzo susi" naime mislim da je na bazi ulja jer je mije potreban nitro razredjivac za nju...nadam se pcele nece imati problema,sledece kosnice definitivno farbam na vodenoj bazi.