Na prijedlog kolege Esada Jusića da moram malo više ‘’bistriti’’ literaturau ja sam isto I počeo između ostalog čitanjem knjige Veroljuba Umeljića – Praktično pčelarstvo.
Knjiga je odlična, jedino što mi smeta je da gotovo ništa ne govori o radu sa RV košnicama.
Na žalost moraćemo pričekati dok naš domaćin Vojo konačno ne napiše svoju knjigu, on ili grupa autora ili …. (@Vojo: mislim da bi ovo bila najbolja promocija košnice, a I velika pomoć nama početnicima.)
Oduljih sa uvodom.
U jednom dijelu knjige Veroljub piše o dubokim ramovima I to me jako zainteresiralo.
Mislim da pominje dubinu od 38 mm (broj je po sjećanju pa ako sam pogrešio ispravite me).
Priča I o tome da pčele uvijek ako imaju mjesta produbljuju ćelije.
Prednosti ove tehnike su koliko vidim više meda po jedinici volumena, manje površine za poklopiti, manje satnih osnova, mislim da je takvo saće I puno čvršće …
Sad koju bi debljinu rama trebalo uzeti za naš RV treba vidjeti I za to I ostale diskusije sam otvorio ovu temu.
Također me ova tehnika jako zainteresirala zbog toga jer u takvom saću matica ne polaže jaja. To mi se sviđa jer do sada još nisam uspio imati ramove koji su nezalegani.
Šta mislite, jel netko probao, kakvi su utisci, iskustva ….