Autor Tema: Produbljene ćelije saća  (Pročitano 3613 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
Produbljene ćelije saća
« poslato: Decembar 14, 2015, 12:37:43 »
 Na prijedlog kolege Esada Jusića da moram malo više ‘’bistriti’’ literaturau ja sam isto I počeo između ostalog čitanjem knjige Veroljuba Umeljića – Praktično pčelarstvo.
Knjiga je odlična, jedino što mi smeta je da gotovo ništa ne govori o radu sa RV košnicama.
Na žalost moraćemo pričekati dok naš domaćin Vojo konačno ne napiše svoju knjigu, on ili grupa autora ili …. (@Vojo: mislim da bi ovo bila najbolja promocija košnice, a I velika pomoć nama početnicima.)
Oduljih sa uvodom.
U jednom dijelu knjige Veroljub piše o dubokim ramovima I to me jako zainteresiralo.
Mislim da pominje dubinu od 38 mm (broj je po sjećanju pa ako sam pogrešio ispravite me).
Priča I o tome da pčele uvijek ako imaju mjesta produbljuju ćelije.
Prednosti ove tehnike su koliko vidim više meda po jedinici volumena, manje površine za poklopiti, manje satnih osnova, mislim da je takvo saće I puno čvršće …
Sad koju bi debljinu rama trebalo uzeti za naš RV treba vidjeti I za to I ostale diskusije sam otvorio ovu temu.
Također me ova tehnika jako zainteresirala zbog toga jer u takvom saću matica ne polaže jaja. To mi se sviđa jer do sada još nisam uspio imati ramove koji su nezalegani.
Šta mislite, jel netko probao, kakvi su utisci, iskustva ….
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 12:59:05 od strane Moderator 3 »

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
Odg: Produbljene ćelije saća
« Odgovor #1 poslato: Decembar 16, 2015, 11:31:41 »
50 pregleda i ništa!
Nadam se da sam dobro opisao šta mislim i šta me zanima?
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 12:59:29 od strane Moderator 3 »

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2 poslato: Decembar 16, 2015, 11:42:33 »
Kolega mislim da nisi dobro formulisao temu. Tebe u stvari zanima dubina ćelija ili razmak ramova. Standard je 36mm. Poznata je stvar da neki pčelari u medištima idu na veći razmak i neka opšte prihvaćena mera je 41mm. U tvom slučaju ako se radi o rv dovoljno je u medištu ostaviti 9 ramova i ravnomerno ih razrediti. Međutim pčele po nekad smanje dubinu ćelija i matica zaleže.
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 12:59:56 od strane Moderator 3 »
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Decembar 16, 2015, 12:16:42 »
Kolega mislim da nisi dobro formulisao temu. Tebe u stvari zanima dubina ćelija ili razmak ramova. Standard je 36mm. Poznata je stvar da neki pčelari u medištima idu na veći razmak i neka opšte prihvaćena mera je 41mm. U tvom slučaju ako se radi o rv dovoljno je u medištu ostaviti 9 ramova i ravnomerno ih razrediti. Međutim pčele po nekad smanje dubinu ćelija i matica zaleže.
Vjerovatno nisam dobro formulirao.
Mene zanima povećena dubina ćelina, ali ne povećavanjem razmaka među ramovima uz zadržavanje istih ramova.
Mislio sam na korišćenje ramova sa širim satonošama i kao posljedicu manji broj ramova. Naravno samo u medištima.
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 13:00:08 od strane Moderator 3 »

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #4 poslato: Decembar 16, 2015, 14:12:41 »
Mene zanima povećena
dubina ćelina, ali ne
povećavanjem razmaka
među ramovima uz
zadržavanje istih ramova.
> Da bi imao veću dubinu ćelija mora biti veći razmak ramova. Znači u medištu 9 umesto 10. Za taj prostor od jedog rama pčele će nadograditi ostalih 9. Znači da bi razmak ramova bio 40mm umesto 36 i dublje ćelije za 2mm po jednoj strani rama. Samim tim u takvom ramu ima više meda a to pak znači manje ramova za vrcanje što je ušteda u vremenu i radu. Ipak taj prošireni ram ima i negativnu stranu jer med sporije sazreva i pčele ga kasnije zatvaraju.
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 13:00:23 od strane Moderator 3 »
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #5 poslato: Decembar 17, 2015, 01:00:12 »
Mene zanima povećena
dubina ćelina, ali ne
povećavanjem razmaka
među ramovima uz
zadržavanje istih ramova.
> Da bi imao veću dubinu ćelija mora biti veći razmak ramova. Znači u medištu 9 umesto 10. Za taj prostor od jedog rama pčele će nadograditi ostalih 9. Znači da bi razmak ramova bio 40mm umesto 36 i dublje ćelije za 2mm po jednoj strani rama. Samim tim u takvom ramu ima više meda a to pak znači manje ramova za vrcanje što je ušteda u vremenu i radu. Ipak taj prošireni ram ima i negativnu stranu jer med sporije sazreva i pčele ga kasnije zatvaraju.

Bravo Miroslave, delim tvoje mišljenje.
Mario prijatelju,
Probao sam i nije mi se svidelo. Matice ako nisu ograničene pređu gore u medište i počnu da zaležu. U početku pčele po nekad počnu da grade po dva sata to jest pored one osnove još jedan sat 8jedno red saća).
Med sporije sazreva i ništa se ne dobija.. Potrebno je više rada da bi se dobilo ovakvo saće sa produbljenim ramovima i ništa više.

Znači ne preporučujem a ako neko želi naka sam proba pa ako mu se svidi neka nastavi dalje.

Pozdrav dragim prijateljima..
« Poslednja izmena: Decembar 17, 2015, 13:00:35 od strane Moderator 3 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.