Autor Tema: Nacrti delova  (Pročitano 205434 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
Odg: Nacrti delova
« Odgovor #120 poslato: Februar 04, 2014, 18:13:28 »
Ako je suditi po onome što reče kolega( koji je to činimise malo karikirao),pa i prema onom rešenju koje si ti napravio i koje koristim, bilo bi dobro podeliti ovu visinu i  možda je zadržati i da se ubaci odozgo gde je sada skidač,  neka vrsta zaštite od trunja a između sa zadnje strane napraviti prolaz zaizlaz pčela. Oko veličine skidača tj gabarita mogu samo da razmišljan ali nisam siguran kakav bi trebao biti.I ovo što predlažem može biti predmet za diskusiju,jer nemam nekog velikog iskustva.

Sviđa mi se tvoje rešenje,ali je malo nezgodno vađenje skidača iz košnice nakon upotrebe, pošto pčele propolišu i zalepe ga za košnicu ;)

Ovo rešenje prikazano na crtežima deluje mi jednostavnije za rad,ali će iskustvo na kraju reći svoje

Drugim rečima, napraviti neki kompromis između ova rešenja.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #121 poslato: Februar 04, 2014, 19:03:15 »
Rekao sam ranije da ovakve hvatače ima Slobo Marjanović (modifikovana AŽ košnica). On ima odlična iskustva sa ovim hvatačima. Nemam razloga da mu ne verujem. Danas sam završio ramove hvatača za mojih 10 RV podnjača. Ostaje mi samo mreža i rešetke da se zaheftaju. Moram napraviti još 9 fioka. Pozdrav.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #122 poslato: Februar 04, 2014, 20:21:36 »
Ti se ozbiljno pripremaš,nema šta.
Srećan i uspešan rad.

« Odgovor #123 poslato: Februar 04, 2014, 20:44:59 »
Hvala, kolega Pavel. Još da imam svoju radionicu, gde bi mi bio kraj :D

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #124 poslato: Februar 04, 2014, 21:41:39 »
  Ево једно питање. Повећање металних површина , у кошници и то током целе године, вероватно изазива неке проблеме. Ако то неко повеже са темом влага у кошници и темом болести пчела , могуће је да ће нешто уочити.  Поздрав
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #125 poslato: Februar 04, 2014, 23:05:00 »

Pošto su hvatači privremenog dejstva,verovatno bi umesto njega, kada nije više u funkciji, mogla da se postavi i rešetka od rama i drvenih letvica,gde bi po potrebi mogla ova podnjača pretstavljati kao neka vrsta duboke ponjače, gde bi u tom slučaju verovatno zahtevalo male prepravke u smislu pravljenja (po potrebi) još jednog leta u nivou patosa, koji bi mogao biti i od drveta, ili opet u vidu antivarozne mrežice i sa dodatkom ispod nekog prstena za lim, i da  bude kao nosač tereta košnice.

Samo razmišljam....

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #126 poslato: Februar 04, 2014, 23:17:30 »
  Ево једно питање. Повећање металних површина , у кошници и то током целе године, вероватно изазива неке проблеме. Ако то неко повеже са темом влага у кошници и темом болести пчела , могуће је да ће нешто уочити.  Поздрав

Mislim da će se prilikom hladnog vremena većina vlage kondenzovati upravo na metalnom perforiranim prohromskom limu jer će zbog male mase i debljine brzo menjati svoju temperaturu ( u stvari biće iste temperature kao i spoljni vazduh, ali je moguće da će temperatura u košnici biti veća u zavisnosti da li je podnjača otvorena za ventilaciju ili nije). Kada razlika te dve temperature bude dovoljna kondezovaće se voda na tom limu, o čemu svakako treba voditi računa za vreme skupljanja polena jer je moguće da skupljač noću vlaži polen. Ovo je doduše teorija...
 Na vrućinama neće bitno uticati jer je unutar košnice ...

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #127 poslato: Februar 05, 2014, 06:52:08 »
          Evo da se i ja malo ukljucim u diskusiju,nekoliko dana nisam pratio desavanja na forumu,zbog obaveza.
Kod podnjaca koje je Sveto prikazao ovde predvidjeno je da se ramovi sa hvatacem mogu izvaditi sa zadnje strane podnjace,
tako da se moze zameniti sa drugim ramom sa mrezom ili jednostavno drvenom plocom. To je vec pomenuo kolega Pavel.
          Ima jos jedno resenje,iste te perforirane alu folije postoje i u plasticnoj varijanti.Mislim da ih ima gospodin Nikola Todosic.
Istih su dimenzija ,debljine i precnika rupica koliko sam mogao primetiti na fotografiji.
          Kolega Pavel je pomenuo jednu interesantnu stvar: kako resiti zastitu od necistoca koje kroz hvatac i mrezu padaju u fijoku sa polenom. Video sam nekoliko resenja ali mi se cini da bismo mogli prodiskutovati o tome. Svetina podnjaca sa ramom hvataca je odlicno osmisljena (moje skromno misljenje) jos samo kada bismo resili ovo oko zastite  polena od trunja bilo bi zaista kompletno resenje. Mada se i to trunje da lako ocistiti iz polena.

Pozdrav.

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #128 poslato: Februar 05, 2014, 07:16:03 »
           Kolega Zivomire,
na jednom mestu u ovoj temi ste pomenuli prepravku nastavka RV u duboku podnjacu. da li biste malo pojasnili o cemu se radi i kakvo je to resenje. Zar nije  ovaj nastavak predubok za podnjacu. Voleo bih da se upoznam sa tim resenjem doktora Aleksica.

Hvala unapred.

Van mreže zivomir gujanicic

• Stari član foruma
« Odgovor #129 poslato: Februar 05, 2014, 08:32:36 »
  Доктор Алексић је испитивао улогу дубоке подњаче , око , десет година. Утврдио је њене предности. Нисам нашао податке да је повезао , дубоку подњачу , са микроклимом и осталим појавама у кошници.
   Предлог да се наставак , било који, искористи за конструкцију подњаче је из чисто практичних разлога. Тиме се штеди у времену и новцу при изради подњача.
    О улози дубоких подњача , писали смо у другим темама, и тамо то треба погледати.  Поздрав
Не постоји лоша књига , постоје  само лоши читаоци.(Живомир Гујаничић)

« Odgovor #130 poslato: Februar 11, 2014, 13:23:12 »
Danas dobio mreže za podnjače, popodne ih ugrađujem. Pozdrav.

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #131 poslato: Maj 01, 2014, 00:36:07 »
ROŠFUSOVA (Raucffuss) PREGRADNA DASKA

Na molbu pojedinih kolega, uradio sam crtež Rošfusove pregradne daske za istoimeni oplodnjak.
 Crtež je nastao na osnovu opisa u pojedinim pčelarskim knjigama i na osnovu malog broja fotografija pronađenih na internetu.
 Mere su prilagođene po nekim mojim kriterijumima za RV (EV) košnicu, i iste, svako za sebe (ko želi da ih praktično uradi) naravno može korigovati.

Ovde ću postaviti crteže u 2D, a ako neko želi da meri sve dimenzije, poslaću mu, na zahtev, crtež u 3D urađen u razmeri 1:1 (SketchUp 8 ).

Pozdrav...

PS: Verovatno ću u dogledno vreme postaviti i crtež Rošfusovog oplodnjaka prilagođenog za RV košnicu

Van mreže Zoran Mladenovic

• Napredni član foruma
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
« Odgovor #132 poslato: Maj 01, 2014, 19:14:14 »
ROŠFUSOVA (Raucffuss) PREGRADNA DASKA

Na molbu pojedinih kolega, uradio sam crtež Rošfusove pregradne daske za istoimeni oplodnjak.
 Crtež je nastao na osnovu opisa u pojedinim pčelarskim knjigama i na osnovu malog broja fotografija pronađenih na internetu.
 Mere su prilagođene po nekim mojim kriterijumima za RV (EV) košnicu, i iste, svako za sebe (ko želi da ih praktično uradi) naravno može korigovati.

Ovde ću postaviti crteže u 2D, a ako neko želi da meri sve dimenzije, poslaću mu, na zahtev, crtež u 3D urađen u razmeri 1:1 (SketchUp 8 ).

Pozdrav...

PS: Verovatno ću u dogledno vreme postaviti i crtež Rošfusovog oplodnjaka prilagođenog za RV košnicu
Hvala

Van mreže Boban Đurić

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Zrenjanin
« Odgovor #133 poslato: Maj 01, 2014, 23:27:18 »
Bio bih Vam zahvalan ako bi mi poslali crtež rošfusove pregradna daske na boban2404@yahoo.com
Unapred hvala

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #134 poslato: Maj 02, 2014, 00:21:49 »
Bio bih Vam zahvalan ako bi mi poslali crtež rošfusove pregradna daske na boban2404@yahoo.com
Unapred hvala
Poslato...
Pozdrav