Autor Tema: Nacrti delova  (Pročitano 205577 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže janko bizic

• Član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vrdnik
Odg: Nacrti delova
« Odgovor #210 poslato: Januar 17, 2018, 16:39:33 »
POZDRAV OD JANKA,KONTAKTIRAJ OVAJ BROJ 064 1970 784.

Van mreže Lorant Kovac

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Backa Topola,kadrovska skola
« Odgovor #211 poslato: Januar 17, 2018, 18:09:41 »
imas i u cantaviru kod vert mate

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #212 poslato: Februar 03, 2018, 20:23:17 »
Kod prve RV košnice koju sam kupio imam ovakav zbeg / hranilicu preko koje ide krov...

Kroz mrežu se sipa sirup u posudu (2,5l) i pčele imaju pristup do ove srednje letvice na mreži ispod koje je letva-graničnik. A ovamo levo je prazan prostor, znači ramovi, mreža pa krov. Da ovo nije loše posebno preko zime za toplotu, uopšte mikroklimu košnice? Da li da pravim dva poklopca za preko mreže? Pošto sam ovako komplet košnicu kupio kao primerak za dalje "kopiranje", da predlažete da radim neki drugi tip zbeg/hranilice?

Van mreže Bojan Šušnjar

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #213 poslato: Februar 04, 2018, 07:47:44 »
Ja imam raznih hranilica koje sam nabavljao u više navrata i kada sve saberem nekako mi se najviše dopadaju hranilice kao sa slika ispod.

Da budem precizniji ostale hranilice koje imam ili komplikuju prihranu zbog potrebnog otvaranja kutija za sirup ili zahtjevaju dodatni trud oko higijene tj. čiščenja ili su premale zapremine i sl.

Kod ove hranilice pčele imaju pristup čitavoj površini hranilice tako da same održavaju higijenu. Hranjenje je jednostavno jer se sirup sipa kroz mrežu. Zapremina je kod mene oko 1l što je takođe dovoljno po meni.

Potencijalne mane su eventualno davljenje pčela u sirupu koje ja nisam zabilježio kod mene i mogućnost curenja sirupa na spojevima što je opet stvar izrade hranilice. Takođe zbog velike površine u odnosu na neke druge hranilice izraženo je širenje mirisa sirupa što može eventualno stvarati probleme.

Meni se pokazalo kao dobra praksa korištenje poklopne daske preko hranilice što ublažava neke mane.
Tokom zime a naročito u proljeće može biti prednost ako se koristi poklopna daska. Poklopna takođe omogućava da se zbjeg-hranilica ukloni sa košnice u zimskom periodu.

Pozdrav svima...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #214 poslato: Februar 04, 2018, 09:34:50 »
Pa ovo je nešto slično hranilici koju sam dobio, samo što moja ima graničnik pa se pčele ne mogu daviti. Ako sam dobro razumeo i kod tebe ispod gornjeg dela mreže nema ništa, tj mogu se videti ramovi. To verovatno nije loše kad je toplo vreme, ali preko zime...

Zato koristiš poklopnu dasku, radi sprečavanja gubitka toplote i širenja mirisa, kako sam skontao. Kako ja da uradim to za onaj tip zbega, jel dovoljno dva poklopca koji bi potpuno zatvorili mrežu odozgo, i koji bi otvarao sako kad sipam sirup?

Van mreže Miroslav Tesanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
« Odgovor #215 poslato: Februar 04, 2018, 09:40:12 »
Moja hranilica je slicna ovoj, "pod" je od plasticne mase. Ja sam pistoljem za plastiku presao preko spojeva drvo-plastika, kao kad se silikonira nesto.
A sto se tice davljenja, problem sam rijesio tako sto sam ukoso prikucao plasticni skidac polena, kao neku vrstu rampe. Prije toga sam stavio rukohvat slame i super su je koristile i nisam imao davljenja. Slamu sam zamjenio plastikom jer sam se bojao truljenja te slame i eventualnih problema...

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
« Odgovor #216 poslato: Februar 04, 2018, 11:02:11 »
Kod prve RV košnice koju sam kupio imam ovakav zbeg / hranilicu preko koje ide krov...

Kroz mrežu se sipa sirup u posudu (2,5l) i pčele imaju pristup do ove srednje letvice na mreži ispod koje je letva-graničnik. A ovamo levo je prazan prostor, znači ramovi, mreža pa krov. Da ovo nije loše posebno preko zime za toplotu, uopšte mikroklimu košnice? Da li da pravim dva poklopca za preko mreže? Pošto sam ovako komplet košnicu kupio kao primerak za dalje "kopiranje", da predlažete da radim neki drugi tip zbeg/hranilice?
Ako ste voljni postavite dimenzije.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #217 poslato: Februar 04, 2018, 12:15:53 »
Da Miroslave i kod mene je pod hranilice od plastike.
Svakako je dobro te hranilice nečim (silikonom, vrućim plastikom kao ti ili sl.) predihtovati prije upotrebe ili ih bar testirati jer sam imao slučaj da mi procuri nova tek kupljena hranilica.

Iznad može da ide poklopna daska ali i nemora. Većina kolega koristi papir ili karton preko hranilice iz više razloga. Upija vlagu, čuva toplotu pa i smanjuje širenje mirisa.
Materijali kao što su poklopne daske naročito plastične baš ne pomažu oko vlage ali meni su dobre jer mi sa papirima često bude dar-mar na pčelinjaku kada vjetrić dune pa to leti na sve strane. Može i stiropor ili stirodur da se odreže na dimenziju košnice pa se stavi preko zbjega ispod krova.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #218 poslato: Februar 04, 2018, 13:06:49 »
Poklopna daska od sirove iverice isecena na dimenzije kosnice je prava stvar.
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #219 poslato: Februar 04, 2018, 15:14:48 »
Miloše meni se više sviđaju poklopne daske napravljene u obliku drvenog okvira na koji je prikovana tanka ploča obično plastična ali ima ih i sa lesonitom.

Nekoliko razloga:
laganija je od iverice,
prevrtanjem daske može se napraviti mala ventilacija kroz košnicu ako je potrebno jer obično na okviru postoje prorezi za to,
iverica je osjetljivija na vlagu i sklona je buđanju,
unutrašnjem prostoru poklopne daske mogu da se odlože nekakve sitnice (regulatori leta, sunđeri, papiri sa evidencijom i sl.)...

Iverica je opet lakša za izradu. Samo odrežeš na mjeru i eto ga. :)

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #220 poslato: Februar 04, 2018, 16:07:57 »
Evo kako to izgleda kod mene u kontejneru.
E sad, može varijanta bez folije(mada-folija štiti šperploču od vlage i ne dozvoljava da pčele propolišu-lakše se skida).
Može varijanta sa prosečenom poklopnom daskom - za hranilicu...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #221 poslato: Februar 04, 2018, 16:08:29 »
...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #222 poslato: Februar 04, 2018, 16:09:00 »
...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #223 poslato: Februar 04, 2018, 16:51:40 »
Мени се најбоље показала хранилица као ова на сликама...у почетку сам радио са оним дрвеним Војиним али су ми компликоване за израду и код њих долази до пуцања и цурења кроз лесонит или ламинат због расушивања.....ове су ми се показале добро,мале хранилице код стимулативног прихрањивања,валике код јесење допуне хране,треба само да усечем два лежишта за додавање рама са медом....то код ове са слике нисам стигао....код оних дрвених није могуће окретања приликом додавања погаче док се ове са слике лако окрећу....мислим да би добро било и без мрежице,њу пчеле прополисују већ после неколико година и више нема функцију вентилације..такође мислим да ова решења које су приказале колеге нису најбоља јер ће пчеле градити заперке горе у шупљини...

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #224 poslato: Februar 04, 2018, 18:38:49 »
Evo jednog od rešenja ( preuzeto sa sposovog foruma) poklopne daske tj zbega-hranilice... Napravio sam sebi par komada, doduše nije od punog drveta vec od osb ploce, ali dobro zasticene lakom za camce( protiv budjanja). Inače može da posluži kao:  Poklopna daska, zbeg, hranilica, hvatač propolisa, bežalica , snelgrova daska i uz neke modifikacije kao podnjača.  Inače čini mi se da je vrlo funkcioalna i da cu ubuduce samo takve praviti, ali vreme ce pokazati svoje. Moram napomenuti da je to resenje pcelara Slobodana Marjanovica iz Uzica, a neke dodatne modifikacije koje su uradjene na toj poklopnoj dasci je uveo stolar iz Borče Ilic Igor. Morao sam to napomenuti jer sam konkretno od njih preuzeo te slike.