Autor Tema: Mravi napcelinjaku  (Pročitano 18618 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zvonimir Stojkovic

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Stamnica
Mravi napcelinjaku
« poslato: April 26, 2012, 21:49:00 »
Pozdrav svima. Hteo bih da pitam dali su i ako jesu koliko su stetni mravi na pcelinjaku. Posto ih kd mene ima oko hranilica i uopste u zbegu, neki su izuzetno veliki dok su na drugim kosnicama sasvim sitni.Unaprd zahvalan. Zvonko :-\

Van mreže sasastevovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: brus
Odg: Mravi napcelinjaku
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2012, 08:11:27 »
ja sam pricitao to na internetu da treba da se  na stubovima nameze  neko ulje ili tovatna mast  u da se sipa oko stubica gde vam boravi na zemlji kosnica, da sipate neko ulje jel mravi od ulja begaju, ijel ulje mirise a marvi begaju od  ulja nece vam nista skoditi med , imas ovde na forumu pa pricitaj ,,,nemoj te stavljati one praskove zato sto ih prva kisa spere i oni ponovo dolaze,, da imas na internetu procitaj, ja sam pricitaoo ,,

Van mreže Danko Marinković

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Stražbenica
« Odgovor #2 poslato: April 10, 2014, 20:52:18 »
Kod mene isto napadaju mravi,mislio sam kupiti kredu protiv mrava i povući crte po dnu košnica(sa svih strana),navodno umuru kad prođu preko te krede

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #3 poslato: April 10, 2014, 20:58:00 »
negde sam procitao da beze od cimeta   :-X

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #4 poslato: Septembar 11, 2014, 21:21:03 »
Ja sam se mrava iz hranilice resio sa cimetom, samo pospem po uglovima na zbegu oko hranilice cimet i nema niti jednog, evo celo leto provereno radi, cak sam jos jednom kolegi preporucio i djeluje definitivno.
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #5 poslato: Septembar 11, 2014, 22:01:44 »
Ја сам пре једно две недеље приметио да се много мрава накупи по ћошковима збегова на кошницама.
У почетку сам их таманио и гњечио не бих ли их се решио, међутим увек их се скупи много. Жао ми је било што сам уопште и убијао оне претходне туре,али буквално их се накупи огроман број. Нису правили штету, али им ту дефинитивно није место.
Онда сам овде на форуму прочитао како се колега Слободан Илић из Канаде решио мрава циметом.
И ја сам посуо цимет по ивицама збега скроз у круг и више их нема. Понегде се неки појави, али се више не скупљају у збеговима.
Цимет је одлично и здраво решење за проблем са мравима.
Један колега ми је предлагао да свуда око кошница по земљи поспем соли (он се тако решава мрава и каже да је исто ефикасно), али цимет је одлично одрадио посао.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #6 poslato: Septembar 11, 2014, 22:26:33 »
И код мене повремено има мрава, не у неком великом броју али их има. Мало се промувају по хранилици па оду. Ово са циметом је одлично решење, имаћу то у виду. Хвала колеге што сте поделили ову корисну информацију са нама.
Код мене су се појавили пауци. Има их на све стране и разних величина. Чини ми се да их никада није било толико.
Сваки дан по пар пута чистим мреже по плацу, почели су и између кошница да праве мреже. Данас сам видео и пар пчела које су се уплеле у те мреже. Мрави су ми симпатични али ови пауци, нису.

Поздрав

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #7 poslato: Septembar 11, 2014, 22:49:00 »
Ни код мене их није било прошле године. Мало су обилазили хранилице у потрази за остацима хране, али ове године су почели да се припремају за зиму у збеговима. Е то већ не може да се толерише.
Што се тиче паукова, то већ не бих знао како да решиш осим чишћењем. Код мене се један у збегу населио  (и то баш у рупи из које је испао чвор из даске) и таманио мраве и друге инсекте који су се завукли, али када сам пустио пчеле да очисте хранилицу од мрава онда је и понека страдала па сам га евакуисао да се насели на другом месту.
Поздрав.

Van mreže nikolatodosic

• Napredni član foruma
    • pcelarbnt
  • Lokacija pčelinjaka: Dračić,Valjevo
« Odgovor #8 poslato: Septembar 12, 2014, 20:31:55 »
Kod mene, cim pocnem tretman protiv varoe, dodju na lim antivarozne podnjace.
Najverovatnije i oni vole proteine.

Van mreže milija mihailovic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: kragujevac
« Odgovor #9 poslato: Septembar 12, 2014, 21:12:27 »
Na dve kosnice sam imao problem sa mravima.U jednoj su bili jako sitni a u drugoj bas krupni.  Sve sto sam procitao ili cuo da moze resiti problem ja sam probao,cimet,orahov list,preradjeno ulje, tovatna mast lavanda itd.Nista nije pomoglo.Na kraju sam od prijatelja dobio neku kinesku kredu kojom sam sa spoljasnje strane napravio liniju oko zbega i od tada ih vise nema.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #10 poslato: Septembar 12, 2014, 22:02:19 »
Uh ta kineska kreda (ja koristio oko kuce plavu) je vrlo efikasna ali krajnje otrovna... Meni ako ne dizem krov jedno dve nedelje pocnu da donose jaja u par kosnica ali to izbacim pa ih nema dve tri nedelje ... Ali pauci ove godine jesu problem nisam mislio da ih ima i drugde. Jedan mi se preko noci naselio kod leta i vidim neku guzvu a ono tri ili cetri pcele a pauk cudo jedno malo manji od strsljena. Njega sam eliminisao ali ih ima.

Mrave samo otresem ili zgnjecim par komada u krug pa to ocistim i nisu neki problem. a drugo ne vole hemiju pa u principu i nisu za eliminaciju pruzaju korisne podatke o cistoci zemljista. Nisam ih video da se muvaju po sacu da li ima podataka kavu stetu prave ako je prave ili samo kvare nasu zelju da sve bude pod konac?

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #11 poslato: Septembar 20, 2014, 20:00:06 »
Kako se riješiti mrava prirodnim sredstvima[/color][/size][/color]

http://alternativa-za-vas.com/images/uploads/mrav1.jpg
Mravi napcelinjaku
Dolaskom toplih dana suočeni smo s najezdama različitih kukaca, bilo u kući ili u vrtu, a među njima su i mravi.
Neki imaju mravlje goste godinama.

U većini slučajeva, mravi izlaze iz najmanjih zamislivih rupica i teško ih je suzbiti.

Na sreću, ne morate trovati vaš dom sprejevima protiv insekata.

Postoji mnoštvo prirodnih, netoksičnih načina da trajno uklonite mrave iz vašeg doma.

Neki od ovih sredstava su već u vašim kuhinjskim ormarićima.
[/size]
Prirodna sredstva protiv mrava
1. Eterična ulja

Mravi nisu ljubitelji aromaterapije. Među eteričnim uljima koja snažno odbijaju mrave su lavanda, eukaliptus, metvica i cimet.
Nakapajte po par kapi tih ulja na mjesta gdje mravi izlaze. Čiste površine prebrišite krpicom na koju ste nakapali par kapi odabranog ulja.
Osim što ćete izbaciti mrave, vaš će prostor lijepo mirisati, a vi ćete se bolje osjećati.

2. Začini i mirodije

Uz pomoć začina i mirodija također možete otjerati mrave, a pritom i namirisati vaš dom.
Posipajte crni papar, chilli, cimet, metvicu, klinčić ili češnjak, što god da vam je pri ruci, gdje god vidite mrave i oko temelja kuće.
Također možete staviti lišće lovora u ormariće, ladice i spremnike.

3. Kreda ili dječji puder

Kreda i dječji puder sadrže talk, koji je prirodni repelent za mrave.
Podvucite kredom liniju ili posipajte dječji puder na mjestima gdje mravi ulaze u vaš dom.

4. Kore od krastavaca ili citrusa

Mrave možete odbiti ostavljajući kore od citrusa ili krastavaca na mjestima gdje su najaktivniji.
Takve vrste kora toksične su za gljivice kojima se mravi hrane, pa ih izbjegavaju u širokom luku.

5. Ocat

Ako su mravi na vidiku, poprskajte ih octom. Sve površine po kojima se kreću premažite octom.
Savjetujemo i da svakodnevno perete podove s dodatkom octa, jer to odbija mrave.

6. Kava
Mravima je kava jako odbojna, zato nemojte bacati talog od kave, nego ga postavite na mjesta gdje mravi ulaze.

Van mreže nešić siniša

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: u selu Stubici 300mnv
« Odgovor #12 poslato: Maj 06, 2015, 09:46:10 »
ja sam se rešo mrava tako što sam na nogarma postolja namazao lepak za miševe na oko 100mm visine do poda tako da se pčele ne lepe a mravima zabranjena zona

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #13 poslato: Maj 06, 2015, 13:56:04 »
Mravi samo znace da je tu gde su cisto i bez hemije. Drugo mozda ako su u kosnici i oko nje dodju kao prirodni izvor mravlje kiseline - pa malo po malo dodje mu ko nekakvo sredstvo protiv varoe?

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #14 poslato: Maj 07, 2015, 13:09:11 »
                      U mom pcelinjaku takodje ima mrava i koliko znam oni uopste ne smetaju pcelama. Ne setaju se po sacu a izuzetno su dobri cistaci kosnice. Pcele i mravi prakticno zive u nekoj vrsti simbioze. Ja ih niti ubijam niti pokusavam da ih oteram.

Pozdrav