Autor Tema: Rodna voja - nukleus  (Pročitano 123688 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Rodna voja - nukleus
« Odgovor #105 poslato: Novembar 13, 2011, 19:30:52 »
Sedmnoramni DB polunastavak prikazan na slikama, a uradjen od stirodura, uglavnom je izabran kao
veličina da omogući da se sa raspoloživim DB poluramovima koje imam  kao i DB ramovima normalne
veličine koje takodje imam a nisu iskorišćeni maksimalno, da se pokuša da kroz lakši težinski rad
pronadjem najpovoljniju varijantu u tehnologiji rada.
Prvenstveno da sprečim mogućnost rojenja i druga do što pre omogućim ulazak pčela u medišne
nastavke sa ramovima namenjenim za vrcanje meda, što nije slučaj isti u klasičnom radu sa normalnim DB plodištima i polumedištima.
Dalje, sedmoramni DB polunastavak takodje dozvoljava mogućnost da se DB poluramovima / u mom slučaju /
visine 140 mm mogu koristiti u nastavcima samostalno bez kombinacije sa DB normalnim ramovima.
Kombinacija ima sijaset, pa bi bilo dobro da se u daljim komentarima o normalnim DB košnicama i njihovom
radu sa  svoijm polunastavcima ne opterećujemo ovaj deo teme.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #106 poslato: Novembar 13, 2011, 19:55:58 »
Savo,
Čime opterećujemo temu? Tema je o RV nukleusu, a i ti pričaš o DB sedmoramcu. Onda ćemo samo o RV. Pravila, pravila...
Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #107 poslato: Novembar 23, 2011, 21:26:02 »
Drage kolege,  od noćas, to jest od prošle noći počeo sam jedan mali eksperiment sa jednim malim pčelinjim društvom koje mi se nalazi u nukleuzu.
Ovo malo društvo mi je bilo rezervno u slučaju da mi nestane neka matica a posle sam odlučio da ga ostavim da samostalno zimuje.
Mislim da zajednica sada u klubetu ima svega dve ulice pčela dok je tokom septembra imala 3 ulice pčela.

Nukleuz sam uneo u jednu sobu-ostavu koja se ne greje. Temperatura u novom "zimovniku" je oko 5 stepeni.

Ukupna težina nukleuza sa pčelama i hranom pola sata nakon početka današnjeg dana bila je 16,735 kg.
Planiram da uradim merenja svaki mesec u narednom periodu.

Prazan isti takav nukleuz sa isto toliko ramova ali bez hrane i pčela težak je oko 11,7 kg.
Prema tome, možemo zaključiti da zajednica ima na raspolaganju oko 4,5-4,8 kilograma hrane što će joj sigurno biti dovoljno za zimovanje.
Nadam se da je očišćena od varoe i da će normalno zimovati u ovim novim uslovima.

Pozdrav svima.....

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže sava mitic

« Odgovor #108 poslato: Novembar 23, 2011, 21:31:04 »
Aha,  zato su vama trebale one Brndine slike u vezi merenja vrškare.

Ja verujem da će nekleus izaći iz zime bez problema, a svakako da će merenja težina
svakog meseca moći da se iskoriste od strane svakog od nas pojedinačno.
želim vam da nukleus prezimi i da ga za suncokret bez ikakvog pojačanje pustite
da se sam spremi.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #109 poslato: Novembar 23, 2011, 21:38:20 »
Sada izvinite kolege sto cu izaci iz teme ,ali mi je ovako najlakse da se nadovezem na moj problem.

Mozda ce glupo pitanje biti?

Ono jedno slabo drustvo sto imam, da ga unesem u prostoriju u kojoj je  10 stepeni nikada manje samo vise. I prihranjivati ga sirupom da bih stimulirao maticu na zaleganje legla. Da li bi skodilo pcelama i matici?

A da kosnica bi bila zatvorena, samo bi imala normalnu ventilaciju a pcele ne bih mogle da izlecu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #110 poslato: Novembar 23, 2011, 21:55:01 »
Aha,  zato su vama trebale one Brndine slike u vezi merenja vrškare.

Ja verujem da će nekleus izaći iz zime bez problema, a svakako da će merenja težina
svakog meseca moći da se iskoriste od strane svakog od nas pojedinačno.
želim vam da nukleus prezimi i da ga za suncokret bez ikakvog pojačanje pustite
da se sam spremi.
Pozdrav iz Aleksinca

Jeste Savo, interesovala me potrošnje hrane u nukleuzima pa sam se setio da je to Brnda već merio u vrškarama.
Već sam imao tokom prethodnih godina izuzetno pozitivnih iskustava sa nukleuzima ali nisam nikada tokom zime ništa merio.
Male zajednice su mi u RV nukleuzima trošile veoma malo hrane i odlično prezimljavale.
Ali koliko je to veoma malo to nisam precizno znao a sada sam odlučio da to saznam i da podelim sa vama.

Sada izvinite kolege sto cu izaci iz teme ,ali mi je ovako najlakse da se nadovezem na moj problem.

Mozda ce glupo pitanje biti?

Ono jedno slabo drustvo sto imam, da ga unesem u prostoriju u kojoj je  10 stepeni nikada manje samo vise. I prihranjivati ga sirupom da bih stimulirao maticu na zaleganje legla. Da li bi skodilo pcelama i matici?

A da kosnica bi bila zatvorena, samo bi imala normalnu ventilaciju a pcele ne bih mogle da izlecu.

Aco, ja ti ne bih preporučio unošenje zajednice u tako toplu prostoriju niti dodavanje bilo kakvog sirupa u ovo vreme. Ako zajednica nema dovoljno hrane za zimovanje onda joj dodaj pogaču. Ali samo ako si siguran da nema dovoljno hrane.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #111 poslato: Novembar 23, 2011, 21:59:34 »
Ups lose pitanje :-[

Obezbedio sam ramove sa medom i ubacio sam u kosnicu.

Ovo je bilo pocetnicko pitanje iz neznanja.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #112 poslato: Novembar 23, 2011, 22:02:58 »
Aco, ako si im već dao ramove sa medom nemoj da brineš, biće to sve u redu. Slabije zajednice ako su zdrave i ako su očišćene od varoe, troše veoma malo hrane tokom zime.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #113 poslato: Novembar 30, 2011, 17:51:52 »
Aco,
pošto je društvo slabašno nije loša ideja o unošenju u prostoriju. Temperatura je idealno da bude oko plus 4-5. S tim da ih povremeno kad napolju temperatura pređe plus 10 - 12 izneseš napolje na pročisni izlet. Kad zahladni i smire se ponovo ih uneseš u prostoriju. Što se tiče prihrane sirupom to ne više šteti nego što koristi. Praktično Voja ti je dao pravi savet koga vredi poslušati.
Pozz.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #114 poslato: Novembar 30, 2011, 18:49:10 »
Upravo tako kolega Miliću, kad god je toplo sa prognozom da bi pčele mogle da izleću iz košnica, nukleuze treba izneti napolje.
I ja sam tako uradio preključe kad je sunce zadnji put obasjalo deo Banata u kome živim i kada se temperatura podigla na +7 stepeni.
Pošto je juče bilo veoma hladno i  maglovito kao i danas, ponovo sam danas uneo eksperimentalni RV nukleuz u zaštićenu prostoriju.

Odmah sam danas izvršio merenje ili preciznije u 16 sati i 10 minuta i napravio neku približnu procenu potrošnje hrane.
Pitanje je koliko je ova procena relevantna jer se radi o samo jednom nukleuzu i ovo su tek prvi rezultati nakon 7 dana i 16 sati od prvog merenja.

Za ukupno 184 sata dok su pčele bile u klubetu to jest krajem novembra ova mala zajednica u RV nuklezu je olakšala za nešto manje od 50 grama.

Prema ovoj današnjoj proceni ova mala zajednica troši oko 6,52 grama na dan ili oko 195 garma mesečno.
Eto malo podataka koji će verovatno nekom biti od neke koristi.

Pozdrav svima....

Три века испред света...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #115 poslato: Novembar 30, 2011, 19:01:54 »
Izgleda da ćete i mene " zaraziti " sa improvizovanim merenjem mojih nukleusa.

Još dan dva da razmislim i donosim odluku.

Pozdrav iz Aleksinca
PS
Evo kako su se ponašale ovih dana.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #116 poslato: Novembar 30, 2011, 19:12:40 »
Zašto da ne kolega Savo.
Baš me interesuje kolika bi bila potrošnja hrane u tim Vašim nukleuzima od stirodura i naravno još bi bilo najbolje da u istim uslovima merite dve zajednice približne snage u istim uslovima ali u različitim nukleuzima (ambijentu) jedan drveni a drugi od stirodura.
To bi baš bilo vredno i interesantno.

Pozdrav svima....   

Три века испред света...

Van mreže sava mitic

« Odgovor #117 poslato: Novembar 30, 2011, 19:31:16 »
Nemam neku odgovarajuću vagu, ali ću  nešto improvizovati.
Evo počeću od sutra sa pripremom.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #118 poslato: Decembar 01, 2011, 18:51:09 »
Dobro veče kolega Vojo

Evo moja tri reprezetanta sa bruto težinama i datumom snimanja / danas /.

Pratiću ih tokom ove zime, pa ćemo komentarisati stanja.
http://img696.imageshack.us/img696/4817/dscn4993h.jpg
Rodna voja - nukleus

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže sava mitic

« Odgovor #119 poslato: Decembar 14, 2011, 12:35:16 »
Evo nakon 13 dana ponovo vagane košnice RV  i  BN.
Oba puta vagano je bez krovova i to na kupatilskoj vagi / najvevovatnije da nije jako precizna
u gramima /, ali čisto radi praćenja.
Gornja slika je vagano 1. decembra, a donja danas odnosno 14. decembra.
Krajem meseca ću vagati ponovo, pa će ta razlika biti vidljivija. Za ovih trinaest dana nije
premnogo utvošeno / verovatno da legla i dalje nema /. Ako je to tako, to je za mene dobro.

Pozdrav iz ALeksinca