Autor Tema: Oksalna kiselina  (Pročitano 197496 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže sava mitic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
Odg: Oksalna kiselina
« Odgovor #75 poslato: Novembar 19, 2011, 18:47:28 »
Ko bi za kolega Nikolu  rekao da  ima 85 godina.
Pravi delija.
Za pčelarske veterane svaka čast.
Da su još dugo živi i zdravi.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: naselje drum
« Odgovor #76 poslato: Novembar 19, 2011, 18:58:48 »
 Lazo ja nisam kupio termosublimator vec skromni od 150 din na Tasu za uspomenu   inace kao sto rece cika Sava cekam kisu 8)

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #77 poslato: Novembar 19, 2011, 19:35:13 »
Tako brate, da se vide i slike.
Svi mi pišemo, ali treba po nekad upotrebiti  foto aparat i slikom pokazati.
Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Milanov Aleksandar

• Stari član foruma
« Odgovor #78 poslato: Novembar 19, 2011, 22:10:49 »

Hvala dragi kolegi za vasi iskreni odgovori
Dal ima neko iskustva da je tretirao jedne generacije pcele po 2 puta?
Unapred bi probao sa nekoliko kosnica i ako je sve u redu sa pcele i ako opada krpelj javicu vama za moje iskustvo

pozdrav svima

Колега Антонио.
Ја сам прошле године, свесно и морајући, извршио експеримент на 5 (пет) друштва оксалном киселином. Наиме третирао сам сва друштва у првој половини новембра накапавањем и како је код та 5 друштва (два јака друштва и три роја) било прилично опадање варое (нисам бројао али је их је било доста на лиму у дубокој подњачи са антиварозном решетком). Други третман сам ОК извршио само на та 5 друштва у другој половини децембра, тачније 25 децембра и тада је било опадања од 5 до 20 вароа. Нисам приметио никакву разлику у развоју тих друштава у односу на остала. У пролеће нисам третирао ниједно друштво на пчелињаку. Та два јака друштва су у багремовој паши донела принос од по два полунаставка а ројеви су се развили одлично и пред багрем сам их поделио да бих увећао пчелињак. Пратим ова друштва и ројеве и ове године. Код једног јаког друштва сам извршио замену матице ( одузимањем матице непосредно пред багремову пашу) коју је друштво само произвело и из истог сам користио зреле матичњаке за ројеве. Матице су нормално залегале и није било никаквих одступања. Пратићу и ове године какав ће бити пролећни развој.
На више места сам прочитао да ОК не треба применити на истој генерацији пчела накапавањем а нико не каже који је разлог. Моје размишљање: ако је тако онда не треба применити два пута и на истој матици.
Поздрав из Сурдулице.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #79 poslato: Novembar 20, 2011, 17:49:56 »
Kolega Aco, ovo tvoje iskustvo je veoma važno iskustvo.

Mislim da su retki oni koji su tako nešto isprobali. Ljudi su obično bojažljivi i teško se odlučuju da sami bilo šta ispitaju na svojim pčelama a istovremeno imamo i nesigurnost i opreznost prema bilo čemu novom.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
« Odgovor #80 poslato: Novembar 22, 2011, 20:10:36 »
 Evo kako ja vrisim pripremu ok ova naprava vredi svaku paru zbog brzine u radu

Van mreže Aleksandar Karakas

• Stari član foruma
« Odgovor #81 poslato: Novembar 22, 2011, 21:48:41 »
Ja sam odlucio da netretiram oksalnom.

I ovako neznam dali ce mi preziveti ono slabo drustvo. A kada sam ih tretirao poslednji put sa Varolikom iz slabog drustva pala je jedna Varoa aovog jaceg 4.to je bilo pre tri nedelje.
sta Vi kolege mislite o tome?

Pozdrav iz Vrsca

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #82 poslato: Novembar 22, 2011, 23:00:11 »
Moj ti je savet da istretiraš. Time pčele oslobađaš više od 98% preostale varoe. Ni tom slabijem društvu neće smetati, može samo da mu koristi. Raspitaj se u komšiluku, možda je nekom ostalo rastvora oksalne kiseline, pa ne moraš praviti za dva društva. Pozdrav.

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
« Odgovor #83 poslato: Novembar 23, 2011, 12:15:23 »
 Ja sam trtirao brstivarom ali oksalnu ne preskacem jedino ako ima malo pcela po ulici smanji malo dozu 8)

juce sam tretirao ok a danas kisica ko porucena .

Van mreže Milic Vukic

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ribaševina kod Užica
« Odgovor #84 poslato: Novembar 30, 2011, 17:36:14 »
Ja tretirao oksalnom kiselinom 19. novembra, 27 novembra kontrolisao fioke ispod žičanih podnjača i osim u nekoliko društava gde sam našao od 1 do 5 varoa u ostalim nema ni jedne. Sad sam ostao u dileme da li sam tretirao ili maltretirao moje pčelice. :)

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #85 poslato: Novembar 30, 2011, 17:53:00 »
Razmišljao sam da li da tretiram oksalnom kiselinom, odnosno da li je neophodno. Jednom sam primenio tu vrstu zaštite (2003) i mislim da je imala tada dobar učinak. Pošto sam ove godine malo lutao oko izbora sredstava (apigard, brstivar...), rešio sam da ipak tretiram i oksalnom kiselinom. Tretman sam obavio danas, pa ćemo narednih dana videti efekte. Slede dve slike.
Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #86 poslato: Novembar 30, 2011, 19:33:35 »
Dobro si uradio kolega Željko.

Svim kolegama koji koriste Brstivar preporučivao sam i preporučujem da posle završetka ili prestanka legla urade po dva tretmana Brstivarom a da zatim urade i tretman oksalnom kiselinom, ako ne na svim onda makar na nekom manjem broju košnica, pa na osnovu rezultata po potrebi tretman nastave oksalnom kiselinom i na ostalim košnicama.

Za one kolege koji u ovom periodu imaju toplo vreme kada pčele vrše pročisni izlet samo da podsetim da još uvek mogu da koriste tretman Brstivarom.
A ako bude dosta varoe za koji dan kad pčele budu u klubetu i kad se stvore optimalni uslovi za upotrebu oksalne kiseline, na red dolazi oksalna kiselina.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milanov Aleksandar

• Stari član foruma
« Odgovor #87 poslato: Decembar 03, 2011, 00:04:15 »
Kolega Aco, ovo tvoje iskustvo je veoma važno iskustvo.

Mislim da su retki oni koji su tako nešto isprobali. Ljudi su obično bojažljivi i teško se odlučuju da sami bilo šta ispitaju na svojim pčelama a istovremeno imamo i nesigurnost i opreznost prema bilo čemu novom.

Pozdrav svima.....

Vojkane, to moje iskustvo se nametnulo samo po sebi i nisam imao izbora. Ta društva bi stradala svakako  od varoe a primenom, samo na njih, po drugi put oksalnu kiselinu kroz mesec dana uspeo sam da ih očistim od varoe. Za sada su sva živa i zdrava i zazimljena. Pratim ih i dalje.

U sredu sam tretirao sva društva oksalnom kiselinom i rešio sam da dva društva u koja najviše opadne varoe ponovo eksperimentalno tretiram po drugi put oksalnom u decembru, kao i jedno od ona pet koja sam prethodne godine tretirao dva puta. Normalno da ću pratiti kakve su reakcije i posledice ovakvog tretmana. Inače volim da eksperimentišem ali nikako u smislu maltretiranja i nanošenja štete pčelama  već samo u smislu sticanja novih znanja i iskustva.

Pozdrav iz Surdulice.

Van mreže ivandojcinovic

• Stari član foruma
« Odgovor #88 poslato: Decembar 03, 2011, 18:20:26 »
  Zeljko nabavi ovakvo pomagalo (ako tako mogu da ga nazovem) vredi svaku paru.

Pozdrav iz Surdulice

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #89 poslato: Decembar 03, 2011, 22:04:21 »
Ivane potpuno si u pravu, bio sam lenj da je nabavim, a video sam može i lako da se napravi. Pozdrav tebi i ostalim forumašima iz Nove Varoši.