Autor Tema: Oksalna kiselina  (Pročitano 197355 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Odg: Oksalna kiselina
« Odgovor #120 poslato: Novembar 24, 2013, 22:14:52 »
evo da se pridružim grupi koja je tretirala oksalnom...tretman nakapavanjem izveden juče popodne oko 16 časova uz dobru temperaturu i blagu kišicu, jedino sam pogrešio što nisam odmah postavio uvlake na podnjačama radi kontrole pa sam ih postavio danas ujutro, a o rezultatima sutra...

Inače dvoumio sam se da pokušam probno uraditi tretman sublimacijom tako da grejač (isparivač) postavim ispod otvorene žičane podnjače, ali sam od toga odustao iz dva razloga:

1. čini mi se da je rad sa nerazblaženim kiselinama opasniji za pčelara (udisanje pare oksalne kiseline), a i nesigurnost u efikasnost neproverenog načina tretiranja( ovo se odnosi na ono kako sam ja to zamislio - IC sijalicom ugrejati komad inox lima sa kristalima kiseline na njemu , a sve montirano ispod žičane podnjače, kog interesuje ideja možemo o tome na PP).

2. negde sam pročitao ( ne tražite mi izvor molim vas , na nekom od foruma o pčelarstvu) o sporijem prolećnom razvoju zajednica kod kojih je primenjen tretman sublimacijom, a kako su nam
 periodi prelaznih godišnjih doba sve kraći (iz zimskih jakni  u majice kratkih rukava za 7-10 dana) mislim da bi svaki razlog usporavanja razvoja trebalo izbeći..

Da dodam još da sam pronašao kako se negde raspravlja o hemijskom raspadanju osalne kiseline pri temperaturi preko 200 celzijusa na dve komponente pri tretmanu sublimacijom, za šta smatram da nema nikakvog opravdanja...Zašto?

Sublimacija je pojava da supstanca pod dejstvom porasta temperature prelazi iz čvrstog u gasno agregatno stanje BEZ TEČNE FAZE, znači čisto FIZIČKA promena ( npr kristali JODa sublimiraju)

Prilikom prelaska u gasovito stanje ugrejanoj supstanci temperatura neće  porasti jer se deo energije "gubi" prilikom isparavanja ( iz istog razloga vodu ne možete ugrejati preko 100 stepeni u otvorenom sudu) tako da kada kristali oksalne kiseline počnu da prelaze u gasovito stanje (189-191 stepeni C) neće preći temperaturu koja bi dovela do HEMIJSKE reakcije oksalne kiseline koja se spominje u raspravama na koje sam imao prilike da naletim, nego će preći u fine kristaliće oksalne kiseline koji će se zalepiti što za ramove, što za pčele i kasnije reagovati sa vodom u košnici i napraviti tečnu oksalnu kiselinu čiju koncentraciju ne možemo precizno odrediti

Stanje u košnicama je baš onako kako bi trebalo biti ( izuzev jedne čije klube nije tačno u sredini već u uglu košnice koji je okrenut u smeru severozapada), pčele zuzimaju 6-7 ulica, klube kroz dva najgornja nastavka(EV) i tretirano je 2,5 ml po 1 ulici  najgornjeg nastavka, i zatim skidanje najgornjeg nastavka i ponavljanje 2,5 ml po ulici trećeg odnosno drugog nastavka, u zavisnosti od toga da li su zazimljene na 4 ili na 3 nastavka, mirne tokom tretmana nisu pokazivale neke znake uznemirenja ( za razliku od pčela jednog kolege pčelara gde smo tretireli pre mojih i gde sam zaradio ubod kroz šešir iako su uslovi pri tretmanu bili isti)

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
« Odgovor #121 poslato: Novembar 27, 2013, 23:48:46 »
U Vrbasu nisam nasao nigde kupiti oksalnu.Da li neko zna gde ima u Novom Sadu. Imam cetiri [4]kosnice.

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #122 poslato: Novembar 28, 2013, 05:56:09 »
Verovatno ima kod Mibe. Ici cu u subotu da kupim, pa cu proveriti.
pozzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Julijan Cordas

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: kucura
« Odgovor #123 poslato: Novembar 28, 2013, 13:06:25 »
Hvala za informaciju. Zvao sam ,imaju i malo pakovanje od 35 gr.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #124 poslato: Decembar 03, 2013, 17:09:57 »
I ja danas tretirao oksalnom,..prvi put u karijeri  ;D ;D ;D

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #125 poslato: Decembar 03, 2013, 17:21:22 »
Kolega Dragane, video si da to nije ništa strašno. Mnogo je lakše nego tretman sa mravljom kiselinom. Nadam se da je vredelo tretirati. Pozdrav.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #126 poslato: Decembar 03, 2013, 20:45:42 »
Kolega Dragane, video si da to nije ništa strašno. Mnogo je lakše nego tretman sa mravljom kiselinom. Nadam se da je vredelo tretirati. Pozdrav.

Ma nije Sveto nista strasno,..nego je meni sve u glavi kao da nisam trebao. Koliko sam mogao da primetim, pcele su bile  skroz dobro,..nisam primetio mrtve,izgledale su zivahno i skroz zdravo,.pa se pitam da li sam uopste morao da ih maltretiram sa oksalnom kiselinom. Evo vec 2 zime nisam koristio oksalnu i super sam prosao,..nadam se da ce i sada biti tako. Ne verujem bas da im kiselina uopste ne smeta. Stavio sam je samo zato sto ove godine nije bilo mogo opalih varoa kod mene posle Argus Rasa, pa nisam smeo da nagadjam da li ih nije ni bilo ili da Argus Ras nije dobro odradio posao,.pa sam eto za svaki slucaj stavio i oksalnu. Prosle godine sam koristio samo Brastivar i Argus Ras, kao i ove samo sam sada zavrsio i sa oksalnom.

« Odgovor #127 poslato: Decembar 03, 2013, 20:53:35 »
Kolega Dragane, za dva tri dana ćeš videti rezultate. Teško da su društva bila bez varoe. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #128 poslato: Decembar 03, 2013, 21:03:00 »
Rado bih pročitao rezultate.
Ova jesen je bila povoljna za razvoj varoe pa verujem da pravilna upotreba oksalne kiseline nije greška.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #129 poslato: Decembar 03, 2013, 21:31:41 »
Momci ja necu ici skorije u selo, tako da cemo za rezultate malo pricekati.

« Odgovor #130 poslato: Decembar 06, 2013, 20:09:59 »
Danas sam proverio opadanje varoe u kontejneru. Rezultatom sam zadovoljan. Opalo je od 5 do 60 varoa. Znači da je prethodni tretman mravljom kiselinom bio veoma uspešan. Danas je temperatura bila +60C, duvao je severni vetar, a sa jugoistočne strane iz nekoliko košnica izletale su pčele. Na severozapadnoj strani nije bilo izlaska pčela jer je sa te strane hladovina, a smetao je i vetar. Pozdrav.

Van mreže Ranko Vukovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Fruska gora
« Odgovor #131 poslato: Decembar 12, 2013, 09:38:22 »
Pozdrav,  nov sam u celoj prici pa bih zamolio za savet dali smeta pcelama ako se tretiraju a temperatura nocu padne ispod nule. Unapred hvala.

« Odgovor #132 poslato: Decembar 12, 2013, 10:18:20 »
Ne smeta. Pozdrav.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #133 poslato: Decembar 13, 2013, 11:41:03 »
Juče izvršen tretman oksalnom. Od pet društava,ovogodišnjih rojeva,tretirana dva(kupljeni vještački rojevi) i jedno(prirodni roj sa grane) sa 0,3 ml oksalne po ulici. Ostala dva(prirodni rojevi) su ovaj put preskočena.Pratiću njihov razvoj i zavisno od rezultata odlučiću  o daljnjoj upotrebi oksalne.Pozdrav svima.

« Odgovor #134 poslato: Decembar 13, 2013, 14:33:39 »
sa 0,3 ml oksalne po ulici.???

Odakle ti ovo?
Po ulici pčela treba 5 ml rastvora oksalne kiseline. Ja tako radim od početka primene oksalne kiseline. Pozdrav.