Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143466 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #60 poslato: Februar 01, 2013, 00:59:00 »
 Vojo hoces imati rojeve.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #61 poslato: Februar 01, 2013, 01:22:37 »
Valjda će biti..

Milane zar ti nisi krenuo sa REV košnicom? 
Pošto si početnik ipak bih ti preporučio nabavku rojeva na RV ramovima...

Pozdrav....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milan Stojanovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Banovci
« Odgovor #62 poslato: Februar 01, 2013, 01:32:38 »
Da jesam sa rev pa bi malo izmesao pcelinjak u startu se prilagodjavao i jednom i drugom nacinu rada.Za pocetak RV kako ti kazes.
Posto se boim da cu udestrostuciti  pcelinjak ,sigurnije je pribaviti siguran roj. 

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #63 poslato: Februar 01, 2013, 04:43:17 »
Dragi moj Milane,
posle 10 godina pčelarenja jedan naš kolega pčelar reče, " sad se osećam kao dobar pčelar početnik, posle ovih prvih 10 godina pčelarenja shvatio sam koliko znam".

Tema koju navodiš "kako lako udesetostručiti pčelinjak" napisana je u 7 faza koje su teško shvatljive za početnike pa i za one koji pišu razne "stručne tekstove" za razne pčelarske časopise, Za predavače koji drže "stručna predavanja", za one koji pišu "stručne pčelarske knjige" pa i za razne profesore pčelarstva sa delimičnom namerom da sami sebe upitaju kako dalje...
Treba baš podosta praktičnih pčelarskih iskustava, podosta znanja i utrošenog vremena da bi se ova tema mogla u potpunosti razumeti...

Ti si tek ove jeseni počeo sa pčelama pa verujem da ne postoji nikakva mogućnost da je sam bez pomoći nekog iskusnijeg pčelara sprovedeš u delo.
Samo polako, vreme sve dovede na svoje mesto..

U svakom slučaju želim ti srećno zimovanje i uspešan početak u pčelarenju...

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Februar 01, 2013, 04:49:03 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #64 poslato: Februar 01, 2013, 09:13:09 »
Bio sam danas do pčelarske radnje da se raspitam o cenama i odmah mi ponudiše 25 LR košnica sa zazimljenim pčelama komplet ( jedan od starijih kolega pčelara nas je napustio, nažalost), pa ako koga zanima imam kontakt telefon, navodno su u dobrom stanju...

Hajde nam, zarad orijentacije, reci kakva je otprilike cijena i u kojoj postavci su košnice: na 1 ili dva nastavka, ili polunastavak i nastavak, kvalitet i izgled košnica, društva, pregled i preuzimanje (kad)...?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #65 poslato: Februar 01, 2013, 19:25:53 »
Esade sutra ti na PP šaljem kontakt telefon pa se raspitaj, poslao bih ti danas ali trenutno radim noćnu pa kad dođem kući...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #66 poslato: Februar 01, 2013, 20:16:51 »
Esade sutra ti na PP šaljem kontakt telefon pa se raspitaj, poslao bih ti danas ali trenutno radim noćnu pa kad dođem kući...

Hvala, ali možda se nismo razumjeli. Naime, nisam mušterija za kupnju, nego sam mislio samo uporediti. U pravilu, ja niti kupujem niti prodajem, jedino ponekad poklonim. A nešto drugo sam imao na umu (u vezi s tobom).

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #67 poslato: Februar 01, 2013, 20:49:02 »
Esade,

Cena valjda beše 120 stranaca po komadu za LR sa tri nastavka, ili 3000 za sve (dal beše 25 ili 28 košnica, ne mogu pročitati piše ko nogom, i ostalo e sad šta ostalo ne znam verovatno sav pribor ) Znam da bi mi kupovina ovoga otplatila se već možda za dve godine ali nisam zainteresovan za LR ...(ZNAM standard, svi sa njima rade...), a i nemam 3000 :-[

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #68 poslato: Februar 01, 2013, 21:14:02 »
Esade,

Cena valjda beše 120 stranaca po komadu za LR sa tri nastavka, ili 3000 za sve (dal beše 25 ili 28 košnica, ne mogu pročitati piše ko nogom, i ostalo e sad šta ostalo ne znam verovatno sav pribor ) Znam da bi mi kupovina ovoga otplatila se već možda za dve godine ali nisam zainteresovan za LR ...(ZNAM standard, svi sa njima rade...), a i nemam 3000 :-[

Ne razumijem. Je li "stranaca" znači 120 evra/eura po društvu?
Nisam ti ni mislio savjetovati LR, ne bih to ni sebi niti drugima savjetovao. Mislio sam da, ako je jeftino, napraviš lagan prelaz na EV, a stare sanduke iskoristiš za: RV, EV, prelazni nastavak, nukleuse i oplodnjake... No, ovo nije jeftino, ali ne znam ni koja i kakva sve oprema ide uz sve to, kakva su društva... Dakle, samo razgovaramo. Uzdravlje. A za EV, eto ti brate, tu je Vojo, pa kud ćeš bolji izbor. Ja bih s njim pregovarao jer sam u životu uvijek išao glavi, a ne repu. Molim te da ne shvatiš pogrešno jer je Vojo i meni isto kao i tebi: samo kolega na Forumu sa kojim razgovaram na razne teme.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #69 poslato: Februar 01, 2013, 21:20:22 »
Esko, razumeli smo se

Pozdrav...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #70 poslato: Februar 01, 2013, 21:29:54 »
Esko, razumeli smo se

Pozdrav...

To je najvažnije.

Pozdrav i sretno!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #71 poslato: Februar 03, 2013, 00:18:34 »
Vojo je rekao:
Citat
Pošto si početnik ipak bih ti preporučio nabavku rojeva na RV ramovima...

Nekolko puta sam već čuo kako nešto slično ponavljaš. Hoćeš li biti malo jasniji, (znam da možeš)? Čini mi se da tipuješ na to kako je teže raditi sa EV, nego sa RV. Da je EV većih dimenzija od 414 x 414 mm, i ja bih se složio, a plitkost joj, po meni, upravo daje dubljinu. I, šta god da kažeš, ja je pravim, naseljavam i pridodajem onim RV koje teferiče na pčelinjaku.

Citat
posle 10 godina pčelarenja jedan naš kolega pčelar reče, " sad se osećam kao dobar pčelar početnik, posle ovih prvih 10 godina pčelarenja shvatio sam koliko znam".

S ovim se potpuno slažem, samo bih još malo produžio broj godina. Definitivno.

Citat
Treba baš podosta praktičnih pčelarskih iskustava, podosta znanja i utrošenog vremena da bi se ova tema mogla u potpunosti razumeti...

I ovo je tačno. I treba puno ulaganja. No, bez ulaganja i ne ide ništa.

Citat
Tema koju navodiš "kako lako udesetostručiti pčelinjak" napisana je u 7 faza koje su teško shvatljive za početnike pa i za one koji pišu razne "stručne tekstove" za razne pčelarske časopise, Za predavače koji drže "stručna predavanja", za one koji pišu "stručne pčelarske knjige" pa i za razne profesore pčelarstva sa delimičnom namerom da sami sebe upitaju kako dalje...

Eh, sam si natrčao. Ovdje je ipak najveća TVOJA greška. Koji je ovo put da te nagovaram da napišeš i izdaš knjigu? Živciraš se i razbacuješ je po forumima, umjesto da je ukoričiš!!! I, šta god da kažeš - ja ću biti upravu. Ako je do para, evo ideje: daj da je mi, tvoje kolege, podupremo. Ja sam na raspolaganju.

Pozdrav, svako dobro!
« Poslednja izmena: Februar 03, 2013, 13:16:06 od strane admin »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #72 poslato: Februar 03, 2013, 01:23:34 »
Esko, da ti malo obrazložim za EV košnicu..

Mladi pčelari koji počinju sa EV košnicama obično dodaju malo više osnova nego to pčele mogu da pokriju.
Zatim nerado koriste sirup za prihranjivanje verovatno vole da to bude prirodno sa što manje veštačkih materija pa i sa što manje šećera. E tu se onda jjave problemi i zastoj u razvoju zajednica..
lako je EV košnicu razvijati kada u njoj imamo 20 ili više izgrađenih ramova sa velikom količinom radilićkog saća. Međutim problem je što veliki  broj tih mladih pčelara hoće da imaju pčelinje prirodno saće bez upotrebe satnih osnova. Pčele kao i u prirodi rado grade veći broj trutovskih ćelija i tada ako je tzajednica već prosečno razvijena imaju znatno izraženiji rojevi nagon.
Obzirom da po raznim knjigama imaju priliku da nauče da je rojevi nagon velika šteta i da se protiv njega treba boriti sada će doći do zaključka da je EV košnica izazivač rojevog nagona.
Ko je danas taj ko će ispravljati tu krivu Drinu ?
Uglavnom svi zaključci su potpuno pogrešni..
Zato je najbolje da mladi pčelari prvih nekoliko godina dok sami ne dođu do nekih saznanja pčelare sa RV košnicama a posle kada počnu da samostalno donose zaključke polako uvedu i EV košnice na svoje pčelinjake. Uz pomoć RV košnica koje su kompatibilne sa EV košnicama mogu da izgrade saće i da sa lakoćom formiraju zajednice na EV ramovima i u EV košnicama...

Lako je onim koji već imaju višegodišnje iskustvo sa veše različitih košnica, njima je jasno koje im sve pogodnosti i mogućnosti pruža EV košnica...

Za knjigu Esko mogu da ti kažem da sam već prve korake uradio ali da jednostavno osećam da nemam dovoljno snage da napravim neko tako snažno delo koje zaslužuju RV i EV košnice.
Što se novca tiče on je tu sporedni faktor..

Za zasnivanje novog EV pčelinjaka od nule mladim pčelarima bih predložio da obavezno potraže pomoć učitelja koji pčelari sa nekoliko tipova košnica i sa makar jednom decenijom pčelarskog iskustva..

Pozdrav svima.... 

Три века испред света...

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #73 poslato: Februar 03, 2013, 12:59:12 »
Vojo, ovo je fino i logično objašnjenje. Nemam primjedbi.

Reci mi, da li je kod tebe, i ostalih, u EV izražen problem s propolisom? Naime, bočne letvice su iste širine (35-36 mm) i cijelom dužinom se dodiruju. I sa hofmanovim ramovima sam imao problem jer lijepe kao da su zidari, a ne pčele i ponekad MORAM, iako ne želim, zastati i zapostaviti određeni rad zbog kojeg sam otvorio košnicu, pa prvo ostrugati propolis sa bar 3-4 rama, a to oduzima vrijeme.
Na ro-ak DB 12 (modifikovane) imao sam i imam AŽ raspome, a širina svih dijelova rama su isti (25 mm) i tu mi je rahatluk što se tiče problema propolisa.

Dalje, kako god okrenem, u EV je, zbog tih bočnih letvica, riječ o "košnici" u košnici, što smatram dobrim jer bočne letvice su, ustvari, još po 1 zid košnice, a klube se vrti unutar te "košnice" u košnici. Šta veliš?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #74 poslato: Februar 03, 2013, 14:48:21 »
Zbog problema propolisa i težeg ubacivanja ramova u EV, Sveto me zamolio da mu napravim nekoliko ramova EV sa Hofmanovim razmakom i nešto malo debljim bočnim letvicama. Mislim da je dužina suženog dela bočnih letvica bila 3-4 cm. On kaže da mu je tako znatno lakše raditi i da ne dolazi do otkivanja satonoša prilikom manipulacije sa ramovima

Pozdrav