Dragi naš Čika Tomo,
na žalost opet sam isključen na SPOSovom Forumu zbog uredničke diktature i samovolje pa Vam tamo ne mogu odgovoriti na ovo pitanje najmanje pola godine koliko traje to isključenje, ali zato mogu ovde.
EV nastavak je konstrusisan da primi 10 EV ramova koji treba da nose od 1,0 do1,1 kg meda to jest sa 10 takvih ramova kada su puni meda predvideo sam da imaju do 11 kg meda.
Međutim pčele su me malo prevarile zato što u plićim ramovima sužavaju hodnišne prolaze za 1-2 mm u odnosu na iste prolaze-hodnike kod dubljih ramova (kao što je to kod LR i DB ramova) pa umesto 10-11 kg meda one u tih 10 ramova znaju da lageruju i 12-13 kg meda. Ipak u proseku u tim nastavcima sa 10 ramova nalazi se oko 10-11 kg meda.
Sam nastavak sa 10 praznih ramova sa saćem težak je oko 3-3,5 kilograma.
U proseku EV nastavak sa medom ima težinu oko 13-15 kilograma.
Dok u izuzetnim uslovima kada pčelar ne doda dovoljno saća u vreme medobranja kada pčele nemaju dovoljno mesta za skladištenje tada produbljuju ćelije saća i na krajnjim ramovima pa čak izgrašuju saće i preko donjih letvica ramova i tada u nastavak znaju da lageruju i do 13 pa čak i 13,2 i 13,3 kilograma meda. U tim izuzetnim uslovima ukupna težina takvog EV nastavka je nešto malo više od 17 kilograma.
Želim Vam dobro zdravlje...
Vojo, ne verujem da je zbog vlage jer su podnjače otvorene, a zbegovi nisu skroz zatvoreni nego samo postavljen stiropor kao što je čini mi se Marko Kek postavljao ( ima slika ranije u temi), znači oni zarezi na hranilici su ostavljeni u funkciji ventilacije, a i samim pogledom u košnicu ne primećuje se nešto da ima vlage, kondenzacije gotovo da i nema. Kada odmah nakon uklanjanja stiropora prisloniš ruku na žicu zbega oseti se toplota iz košnice a oseti se i onaj zdravi miris voska i meda. Ta mi je košnica inače bila najbrojnija i najviše donela letos, ali mi je interesantan detalj da je kod nje oksalna oborila najviše pčela ( možda zato što ih je i najviše bilo) skoro dva puta više nego kod ostalih...
Imaš li Vojo neko objašnjenje za ovo kako pojedoše pola rama?
Pčele hoće da produže sa leglom i kada im je nešto slabije masno tkivo od potrebnog.
Zajednice koje tokom oktobra imaju više legla one nešto slabije ulaze u zimu a ako još produže sa leglom to je siguran znak da ako nam takva zajednica prezimi da će u proleće dosta sporije razvijati od ostalih zajednica.
Takvu zajednicu je potrebno malo pojačati tokom prvog prolećnog pregleda.
A verujem da bi je Šole već sada spojio sa nekom drugom zajednicom.
Kako pojedoše pola rama meda?
Med su pojele da bi oslobodile prazan prostor to jest prazne ćelije koje su neophodne za zimovanje.
Pčele tokom zime uvek troše toliji med dok im onaj hladniji nije interesantan a obzirom da je taj bio upravo u centralnom delu klubeta njega su i trošile.
Neka te to uopšte ne brine. Mene je malo zabrinulo to što mi se učinilo da u tom ramu koji se nalazi u centralnoj zoni klubeta nije izlazilo leglo i da je ram sa svetlim saćem..
Pozdrav iz Novog Miloševa...