Autor Tema: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama  (Pročitano 143567 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sinisa Jelisavac

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
    • How much is apple healthy
  • Lokacija pčelinjaka: Radomirovac
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicama
« Odgovor #270 poslato: Avgust 04, 2014, 11:23:00 »
Kolega hvala na savetima.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #271 poslato: Avgust 17, 2014, 20:34:37 »
I da sumiramo...

izvrcano je 97 kg iz 9 društava što sa prinosom sa uljane repice čini godišnji prosek od nešto malo ispod 14 kg meda po društvu, s tim da su svakom društvu ostavljene dovoljne količine meda za zimovanje ( venci u drugom i čitav treći nastavak, plodište i dalje na jednom i ograničeno). Nekom će se ovo učiniti niskim prinosom...Ja sam zadovoljan.
Bilo je puno početničkih grešaka ( prerano proširenje prostora, gubitak tri matice, odlutali roj,  predugo odsustvovanje sa pčelinjaka u Maju mesecu, prolazak matice kroz MR u nekoliko navrata, ) ali kada se prinos podeli sa uloženim radom (koga je bilo jako malo, efektivno 20tak sati za celu godinu ako ne uzmem 3 selidbe) i uzme u obzir da je svako društvo izgradilo po jedan nastavak saća bez satnih osnova i ako se na to dodaju vremenski uslovi ove godine procenite sami...Trenutno smo u borbi sa varoom, a kako izgleda za sada nemam je puno...

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #272 poslato: Avgust 18, 2014, 20:42:15 »
Pozdrav Borise!
Nije mi jasno, pa ako možeš da pojasniš, kažeš venci meda na drugom nastavku a rešetke ti još uvek na prvom nastavku, da li si prevešavao leglo ili je nešto drugo u pitanju? Šta misliš o tome da sad već podigneš rešetku na drugi nastavak?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #273 poslato: Avgust 18, 2014, 23:05:22 »
Pčele održavaju prazan prostor u centralnom delu iznad plodišta spreman za zaleganje...Naime zbog niskog rama u prvom nastavku leglo je skroz do satonoša u svih 10 ramova ( gotovo svaka ćelija), a sve ostalo što im treba (perga , med ) u ramovima neposredno iznad MR, dok je u centru prazno ispolirano saće koje matica zaseje čim joj se pruži prilika ( odnosno ukloni MR)...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #274 poslato: Avgust 19, 2014, 14:37:20 »
Nakon 72 časa borbe sa varoom i veoma malog broja opalih varoa u 72 časa (samo 25 na celom pčelinjaku) uz korišćenje Brstivara prema novom uputstvu (10 ml na trakicu truleksa u centar legla ), uplašio sam se da je Brstivar neefikasan i promenio preparat i postavio paštete Apigarda...Nakon 24 časa dejstva apigarda na celom pčelinjaku još tri opale varoe....Ili nemam varoe, ili je Vojo napravio preparat efikasan koliko i apigard...

Još jedno zapažanje, nakon postavljanja apigarda imam u nekim košnicama dosta izbačenih lutki pčela....

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #275 poslato: Avgust 20, 2014, 01:03:40 »
Nakon 72 časa borbe sa varoom i veoma malog broja opalih varoa u 72 časa (samo 25 na celom pčelinjaku) uz korišćenje Brstivara prema novom uputstvu (10 ml na trakicu truleksa u centar legla ), uplašio sam se da je Brstivar neefikasan i promenio preparat i postavio paštete Apigarda...Nakon 24 časa dejstva apigarda na celom pčelinjaku još tri opale varoe....Ili nemam varoe, ili je Vojo napravio preparat efikasan koliko i apigard...

Još jedno zapažanje, nakon postavljanja apigarda imam u nekim košnicama dosta izbačenih lutki pčela....

Dragi moj Borise,
Veruj da ti osim Brstivara nije potreban nikakav preparat protiv varoe.
Proveri slobodno sa bilo kojim preparatom, možeš i amitrazom ali samo na par košnica. Nemoj nepotrebno da kontaminiraš svoje košnice.
Poznajem pčelare koji su prethodnih godina i nakon 20 tretmana mitakom opet imali na stotine varoe.

Brstivar na truleks trakicama treba držati najmanje 13-14 dana i za taj period on će sigurno očistiti preko 95% varoe iz košnice.  Preostale malobrojne varoe koje upeju da ponovo uđu u leglo biće ponovo pobije zajedno sa svojim leglom od istog tog Brstivara. Treba samo pripaziti da Brstivar u košnici bude što duže prisutan.

Pozdrav Borise!
Nije mi jasno, pa ako možeš da pojasniš, kažeš venci meda na drugom nastavku a rešetke ti još uvek na prvom nastavku, da li si prevešavao leglo ili je nešto drugo u pitanju? Šta misliš o tome da sad već podigneš rešetku na drugi nastavak?
Draganče prijatelju mislim da baš sada nikako ne treba podizati rešetku.
Kod mene neke zajednice koje nisu imale rešetku pre desetak dana su imale i do 14 RV ramova legla. za tolikim leglom nema nikakve potrebe.
Kao što Boris reče u EV košnicama ograničenim rešetkom na jednom nastavku ima i do 10 ramova legla.
Tu je pod leglom sigurno preko 20.000 radiličkih ćelija i sve to u samo jenoj generaciji legla.
Ako uzmemo u obzir da naša rasa pčela u zimu ulazi sa manje od 20.000 pčela onda jasno vidimo da nema nikakve potrebe povećavati plodišni prostor.To se može uraditi kada pčele i u EV košnicama počnu sužavati leglo i kada leglo smanje na 6-7 ramova.
Tada se može podići rešetka kako bi matica poslednje leglo proširila i kroz taj drugi plodišni nastavak a sve u cilju formiranja malo većeg slobodnog prostora koje će zauzeti klube nakon izlaska poslednjeg legla pre ulaska u zimu.

Pozdrav svima....   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #276 poslato: Avgust 20, 2014, 16:03:44 »
Odg: Zasnivanje novog pčelinjaka od nule EV košnicamaOdgovor #274 poslato:Avgust 19, 2014, 14:37:20 Još jedno zapažanje, nakon postavljanja apigarda imam u nekim košnicama dosta izbačenih lutki pčela....        Lutke su izbačene jer je izmrzlo leglo.Imam istu takvu situaciju .Jutra su bila vrlo hladna i velika je razlika između visokih dnevnih i niskih  jutarnjih temperature.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #277 poslato: Avgust 20, 2014, 23:36:45 »
ne stoji mi ovo o izmrzlom leglu...Bar kod mene nije bilo noćnih temperatura ispod 15 stepeni, i taj dan kada sam izvadio brstivar a postavio apigard nije ništa drugačija temperatura bila od predhodnih dana, čak i veća, a pošto sam redovno čistio podnjače zbog kontrole varoe spreman sam da se kladim da izbacivanje lutki ima veze sa apigardom jer pre toga nije bilo ni jedne...Jedino ako ih timol nije naterao na pojačanu higijenu.......Inače danas bila nešto jača dnevna temperatura i kada sam obilazio pčelinjak primetna je veća količina pčela na letu, i velika uznemirenost istih verovatno uzrokovana timolim...Čak sam i ubod zaradio....ne pet metara od košnice zaletela se i pravo u čelo....pa danas nisam kontrolisao podnjače...

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #278 poslato: Avgust 22, 2014, 22:35:24 »
evo slika onoga što su izbacile nakon primene apigarda....

dobra vest je da tamo gde sam to očistio ne javlja se više...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #279 poslato: Avgust 22, 2014, 23:09:31 »
Mnogo raskomadanih lutki. Ovo je zaista neprijatno videti u ovom obimu.
Verovatno da su to lutke iz legla koje se nalazi u neposrednoj blizini paštetice sa apigardom.

Posle ove slike nisam siguran da Apigard mogu nekom preporučiti čak i kao kontrolni preparat.

Borise prijatelju ja bih ipak izbacio Apigard iz košnica i postavio trakice sa Brstivarom koje će sigurno daleko kvalitetnije i sigurnije počistiti varou sa pčela bez ikakvog štetnog dejstva na pčelinje leglo.

Pozdrav svima...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #280 poslato: Avgust 22, 2014, 23:23:27 »
Kolega Vojo, molim da mi pojasnite malo, trakice sa Brstivarom. Ja sam dimio sa njim.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #281 poslato: Avgust 22, 2014, 23:30:14 »
Jano, imaš novo uputstvo za brstivar.....

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1736.0

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #282 poslato: Avgust 23, 2014, 09:18:48 »
Jano, imaš novo uputstvo za brstivar.....

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1736.0
Borise, hvala. Ovu godinu sam ufitiljio sa pčelama zbog drugih obaveza i nisam imao vremena da često listam forum a ni često dimljenje sa BRSTIVAROM. Odradio sam Herba stripsom ali BRSTIVAR čeka i odmah danas idem da postavim na deset RV trakice sa brstivarom i sledi kontrola i izveštaj. Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #283 poslato: Septembar 25, 2014, 14:39:27 »
U traženju rešenja za hranilicu pronađoh napokon jeftino rešenje koje neće biti teško primeniti na RV/EV hranilice

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #284 poslato: Septembar 25, 2014, 18:20:20 »
Kolega Borise,u čemu je problem sa Vojinim hranilicama za RV i EV.Kod mene su prvi utisci dobri.            Pozdrav iz Kikinde.