Nakon 72 časa borbe sa varoom i veoma malog broja opalih varoa u 72 časa (samo 25 na celom pčelinjaku) uz korišćenje Brstivara prema novom uputstvu (10 ml na trakicu truleksa u centar legla ), uplašio sam se da je Brstivar neefikasan i promenio preparat i postavio paštete Apigarda...Nakon 24 časa dejstva apigarda na celom pčelinjaku još tri opale varoe....Ili nemam varoe, ili je Vojo napravio preparat efikasan koliko i apigard...
Još jedno zapažanje, nakon postavljanja apigarda imam u nekim košnicama dosta izbačenih lutki pčela....
Dragi moj Borise,
Veruj da ti osim Brstivara nije potreban nikakav preparat protiv varoe.
Proveri slobodno sa bilo kojim preparatom, možeš i amitrazom ali samo na par košnica. Nemoj nepotrebno da kontaminiraš svoje košnice.
Poznajem pčelare koji su prethodnih godina i nakon 20 tretmana mitakom opet imali na stotine varoe.
Brstivar na truleks trakicama treba držati najmanje 13-14 dana i za taj period on će sigurno očistiti preko 95% varoe iz košnice. Preostale malobrojne varoe koje upeju da ponovo uđu u leglo biće ponovo pobije zajedno sa svojim leglom od istog tog Brstivara. Treba samo pripaziti da Brstivar u košnici bude što duže prisutan.
Pozdrav Borise!
Nije mi jasno, pa ako možeš da pojasniš, kažeš venci meda na drugom nastavku a rešetke ti još uvek na prvom nastavku, da li si prevešavao leglo ili je nešto drugo u pitanju? Šta misliš o tome da sad već podigneš rešetku na drugi nastavak?
Draganče prijatelju mislim da baš sada nikako ne treba podizati rešetku.
Kod mene neke zajednice koje nisu imale rešetku pre desetak dana su imale i do 14 RV ramova legla. za tolikim leglom nema nikakve potrebe.
Kao što Boris reče u EV košnicama ograničenim rešetkom na jednom nastavku ima i do 10 ramova legla.
Tu je pod leglom sigurno preko 20.000 radiličkih ćelija i sve to u samo jenoj generaciji legla.
Ako uzmemo u obzir da naša rasa pčela u zimu ulazi sa manje od 20.000 pčela onda jasno vidimo da nema nikakve potrebe povećavati plodišni prostor.To se može uraditi kada pčele i u EV košnicama počnu sužavati leglo i kada leglo smanje na 6-7 ramova.
Tada se može podići rešetka kako bi matica poslednje leglo proširila i kroz taj drugi plodišni nastavak a sve u cilju formiranja malo većeg slobodnog prostora koje će zauzeti klube nakon izlaska poslednjeg legla pre ulaska u zimu.
Pozdrav svima....