Autor Tema: EV ram  (Pročitano 67087 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: EV ram
« Odgovor #75 poslato: Januar 24, 2019, 11:43:30 »
Колега мислите ли на ЕВ рам или Тошов рам. Чини ми се да сте мало „измиксовали“ особине ова два рама.

Овај Тошов рам је толико „добар“ да је у употреби мањој  од статистичке грешке.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Miran Horjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SLOVENIJA
« Odgovor #76 poslato: Januar 24, 2019, 12:30:55 »
Moze se ram EV raditi i sa izmenjenom satonosom tako da ona bude uza,a deblje.Vidjo sam to negde da satonosa bude iz dva dela koja se preklapaju na sredini nekoliko cm.Tako da satna osnova naleze na jednu stranu satonose i na drugu kod drugog dela  satonose,a u sredini je ukucana zajedno sa preklopm.Tu ne treba zicanje osnove ,a prelaz izmedju nastavaka je zagarantovan jer je sace jednog i drugog nastavka na nekoliko mm udaljenosti.
Da kazem jos da se to zove Tosov ram koji je konstruisan za LR kosnicu ali je sustina rama ,a ne njegova dimenzija i velicina .

Meni se to čini odlično rješenje za ram RV. Voljeo bi čuti   mišljenje gospodina Vojo Brstina i ostalih iskusnih pčelara na forumu. .

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #77 poslato: Januar 24, 2019, 15:51:49 »
Колега мислите ли на ЕВ рам или Тошов рам. Чини ми се да сте мало „измиксовали“ особине ова два рама.

Овај Тошов рам је толико „добар“ да је у употреби мањој  од статистичке грешке.

To sto mi ne radimo sa njim ne znaci da je los.Nisam cuo da se reklamiro po sajmovima,da je drzao predavanje i slicno.Covek ne pravi te ramove i nema inters,on je to zastitio i toliko od njega ,a nas ako zanima probajmo.Mislio sam na EV ram ali samo za gornju satonosu dok je kod Tosevog i gornja i donja letvica odnosno polovine iste .Neka kombimnacija jer realno ram EV je da ne kazem sta .radim sa njim i imam 40 nastavaka uvek problem izvuci ram,a ne iscupati satonosu.Sa ovakvom satonosom i bocnim letvicama od 25mm bilo bi mislim bolje .

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #78 poslato: Januar 24, 2019, 17:21:19 »
Поштовани колега, ето сада неваља ни ЕВ рам...не ваља ти ни један тип кошница,  раса пчела није добра па ево ни пчеле (пчеле, упоште) не ваљају. Од тебе нисам о сада прочитао ништа корисно (неки добар текст, како унапредити пчеларски посао, како најбоље зазимити, шта урадити и исправити што пчеле нису добро урадиле итд). Углавном све не ваља.

Зашто на време ниси исправио грешке и представио побољшања. Нпр. рам са равним летвицама и лименим лежиштима за рамове. Или овај рам (Тошов рам) и навео нам најбољи начин како раздвојити наставке, када пчеле све споје. Решење које је много боље је врло висок рам (непрекинуто саће). И то је већ виђено и зове се дубина...идемо један и по век уназад...Срећа да Прокопович,  Ђерзон, Лангстрот и остали нису доживли да види данашње мишљење (високо) образовано пчелара.

ПС

Решење је једноставније и раније сам то преложио: ширина бочне летвице 35 мм (за ЛР размере), а може и 34 мм. Неће бити погрешно.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #79 poslato: Januar 24, 2019, 17:50:29 »
Koliko znam LR je nastala tako sto je roj koji je bio tu uhvacen u kutiju od piva i to je LR kosnica ,sasvim slucajno,a onda citava filozofija kako raditi njom.Dubok ram je nesto nasta se ja vracam posle 35 god pcelarenja i to u poloskama duplim.Da li je los ili dobar ostavljam da cene oni koji sa njime rade,ja zadovoljan.EV ram kazem imam 30 nastavaka isti problemlepe se vade se satonose ,moram okrenuti nastavak pa sa donje strane izbijati ram.Ako je to za tebe dobro ok radi tako.Koje poboljsanje ,pa smanjiti dimenzije bocnih letvica i da ni razmak bio uvek isti zakucati limene distancere na stranici nastavka ,stvar resena .Od sada samo takve ramove narucujem i sirenje ce ici u tom pravcu. Tip kosnice ne postoji idealan svak se bavi onim sto ima ,a samo srecnici imaju sve i rade sa svima  jer treba znati raditi sa razlicitim tipovima kosnica .
Kako moze neko kritikovati neki tip kosnice kad nikad nije radio sa njima.Ja sam mislio da je Farar idealna dok je nisam namnozio i sad vidim da je shit.
Pcela ta mala glupa zivotinjica nije losa za hobi ili da se od nje zivi ko ima ambicije  samo kod nas treba uvesti genetiku ,malo iz Austrije ,malo iz Nemacke i to  je to.Sad ko je hobista moze i Buckfast da kupuje svake godine  isplati se  bez obzira na cenu samo  je komplikovana nabavka  ali ona mirnoca u radu  vredi svaku paru.
Da i trmke sam imao i o  njima imam reci hvale kao i o dubinama  25x25x 40 cm koje su bile namenjene samo rojevima koje sam hvatao.Ali sve u svoje vreme,ako vam je pcelinjak ispred nosa ,trmke i dubine -dascare su zanimljive .Ako mislite na med da idete kao ja sto radim kontejner je solidno resenje .Ako hocete oplodnjake da lako formirate EV kosnice itd.
Ako nesto nije jasno pitaj Sole tu sam da pomognem neiskusnim kolegama .

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #80 poslato: Januar 24, 2019, 18:37:25 »
Одавно ме је један колега научио једној ствари: Немој да се поредиш са горима него се пореди са бољима од себе...па с тога немам шта да те питам, али ако ми нешто није јасно, питаћу. Учити није понижење, то је напредак и стање духа.

Нисам представник народа па да ја питам у име народа. Кога занима и мисли да ће од тебе научити, он ће питати. Ја сам већ рекао да ћу питати ако нешто не знам. Досад сам закључио да је боље да ћутим и не питам те ништа :).

Van mreže Miran Horjak

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: SLOVENIJA
« Odgovor #81 poslato: Januar 24, 2019, 18:59:51 »

Neznam šta znači ova slika.
Zamolio, bi te da malo više objasniš ovo sliku

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #82 poslato: Januar 24, 2019, 21:20:59 »
ЕВ рам нема никакве везе са Тошиним рамом.
Непотребни је сужавати сатоноша на рамовима нижим од висине клубета.
Еко Воја рам је висок 122 мм и најнижи је конструисан рам до сада. Ту нема никакве потребе за сужавање сатоноша јер и слаба друштва у ЕВ кошницама захватају два укрштена наставка и у сталном су контакту са медом.

Ако се квалитетно скују неће се сатоноша извлачити приликом вађења рамова.
Кошнице на крају крајева не треба отварати када пуца прополис којим су пчеле учврстиле рамове.
Ширина бочних летвица треба да је 35 мм и остаје довољно простора за размицање рамова пре њиховог вађења из наставака.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #83 poslato: Januar 24, 2019, 21:36:24 »

Neznam šta znači ova slika.
Zamolio, bi te da malo više objasniš ovo sliku
Ovo je primer kako izgledaju razmaci  za ramove  bez tih dimenzija .Uradjeni su od tvrdog lima i ukucaju se u bocne strane nastavka ,svaki ram odnosno usice stanu u rupu,ram nema hofmanov razmak,vadi se lako nema lepljenja .
Vojo u pravu si za satonosu nema potrebe da se suzava ali sam dao primer,kako moze da se stavi deblja satonosa ali uza da bi se bolje drzala odnosno da se neizvlaci.Ali ukoliko se bocne letvice stanje na 25mmonda nema potrebe za suzavanjem.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #84 poslato: Januar 24, 2019, 22:52:22 »
Синиша пријатељу,
Бочне летвице са ширином од 35 мм једнаком од сатоноша до доњих летвица то јест целом висином, и тако постављених свих десет рамова у наставку - наставцима Еко Воју чине КОШНИЦОМ у кошници.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #85 poslato: Januar 25, 2019, 16:18:41 »
Ови лимени размаци могу бити делимично решење тј. само за медишне рамове. Недостатак ових размака је могуће померање рамова, али је то израженије код дубљих рамова. Други недостатак је немогућност померања групе рамова када се мења неки рам у плодишту и не могу се померити више рамова када се укаже потреба.

Рамови који су само у медишту могу бити без Хофманових размака. Предност је што се лаше отклапају руским клианстим отклапачем или обичним тестерастим ножем.

У медиштима је мања потреба за групним померањем рамова.

Ако би некога занимало, може размишљати у овом правцу и осмислити рад. Најбоља комбинација би била РЕВ, са РВ наставком као плодиштем и једним ЕВ наставком као "продуженим" плодиштем и у њима би могли бити рамови са Хофмановим размацима.

Уз све то је потребно да ови лимени размаци буду од лима повољне дебљине, а не као савремени лимени ослонци рамова који су од лима за мале Карнекс паштете  од 20 грама :) и да се брзо искриве и онеспособе за рад.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #86 poslato: Februar 03, 2019, 23:58:43 »

Ако се квалитетно скују неће се сатоноша извлачити приликом вађења рамова.

Aku šrafilicom uvrneš jedan šaraf 3,5x35 mm, vredi više od dva eksera, slobodno čupaj posle

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #87 poslato: Februar 04, 2019, 07:42:32 »
Juce sam bio na pcelinjaku i pokusao izvadit nekoliko ramova EV sa medom radi stavljanja u Batin prsten,to se zove muka.Morao sam okrenuti naopako nastavak pa sa donje strane lupati cekicem da izadje makar malo.Normano prvo sam pokusao da razmrdam ram sa gornje strane ali zbog propolisa i vlage oni su blindirani.I takvo stanje ce se produziti sve do toplijih dana aprila.Oni koji rade sa EV znace o cemu pricam.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #88 poslato: Februar 04, 2019, 09:44:33 »
Ако се бочне летвице раде са 36 мм ширине онда је то тако.
Зато стално говорим да бочне морају бити 35 мм. Онда би било довољно простора да се могу размаћи рамови и извадити онај који желимо.

Ја никада не користим Батин прстен и никада не подижем рамове у збег.
Никада не вадим рамове док не дође топло време да може да се нормално ради око пчела.
У свим кошницама је исти проблем ако су бочне широке 36 мм.

Три века испред света...

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #89 poslato: Februar 04, 2019, 12:47:20 »
Kupovo sam od raznih proizvodjaca ramove i sumnjam da svi rade  na 36mm ,doduse nisam merio ali zimi nabreknu toliko da se pojedine bocne letvice i iskrive .To sve prodje kad dune vetar ili otopli,daska radi.