Koliko znam LR je nastala tako sto je roj koji je bio tu uhvacen u kutiju od piva i to je LR kosnica ,sasvim slucajno,a onda citava filozofija kako raditi njom.Dubok ram je nesto nasta se ja vracam posle 35 god pcelarenja i to u poloskama duplim.Da li je los ili dobar ostavljam da cene oni koji sa njime rade,ja zadovoljan.EV ram kazem imam 30 nastavaka isti problemlepe se vade se satonose ,moram okrenuti nastavak pa sa donje strane izbijati ram.Ako je to za tebe dobro ok radi tako.Koje poboljsanje ,pa smanjiti dimenzije bocnih letvica i da ni razmak bio uvek isti zakucati limene distancere na stranici nastavka ,stvar resena .Od sada samo takve ramove narucujem i sirenje ce ici u tom pravcu. Tip kosnice ne postoji idealan svak se bavi onim sto ima ,a samo srecnici imaju sve i rade sa svima jer treba znati raditi sa razlicitim tipovima kosnica .
Kako moze neko kritikovati neki tip kosnice kad nikad nije radio sa njima.Ja sam mislio da je Farar idealna dok je nisam namnozio i sad vidim da je shit.
Pcela ta mala glupa zivotinjica nije losa za hobi ili da se od nje zivi ko ima ambicije samo kod nas treba uvesti genetiku ,malo iz Austrije ,malo iz Nemacke i to je to.Sad ko je hobista moze i Buckfast da kupuje svake godine isplati se bez obzira na cenu samo je komplikovana nabavka ali ona mirnoca u radu vredi svaku paru.
Da i trmke sam imao i o njima imam reci hvale kao i o dubinama 25x25x 40 cm koje su bile namenjene samo rojevima koje sam hvatao.Ali sve u svoje vreme,ako vam je pcelinjak ispred nosa ,trmke i dubine -dascare su zanimljive .Ako mislite na med da idete kao ja sto radim kontejner je solidno resenje .Ako hocete oplodnjake da lako formirate EV kosnice itd.
Ako nesto nije jasno pitaj Sole tu sam da pomognem neiskusnim kolegama .