Marjanović (član redakcije časopisa Pčelar o tretmanu
amitrazom 5x4 pis'o baš u tom Pčelaru, promovišući tako amitraz odnosno neleglani metod) :
Da smo samo mi u pitanju lako bi to resili. Ali nismo....
Gledate svi na B92 onu emisiju i vidite sta se sve reklamira. Pricamo o gaucu i kazu da taj otrov ide i u plod , pa kakvo nam je ulje onda. Mislim da su to stvari u kojima mora svaki pojedinac da bude odgovaran i da onda necemo imati problema. Mitak je sigurno otrovan kao i svaki lak. Razlika je u dozi. Podelite d da kazem 10 mll mitaka na 100 kosnica pa cete dobiti kolicinu koja se u jednom tretmanu aplikuje u kosnicu i pitanje je koliko od te doze zaista i ostane u kosnici. Svi znate kada koristite top za koliko taj dim izadje iz kosnice. Ne kazem da ne moze drugacije ali i ne moze sa vecim brojem kosnica. Slusam ovde price o manjim kosnicama u kojima nema tretiranja i menjanja saca i sve je prirodno. Slazem se ali takav pcelinjak je za naucnike. Moze tako da radi sa 2 - 3 kosnice ili 10 svejedno. Ali sa vise ne. Tako je u svakoj oblasti. I ko gaji junad jedno moze da pase i da ga gaji za sebe ali za vise zna se koncentrat. A od cega je on?
Ja dimim 5 puta u razmaku 4 dana. I koristim oksalnu. I nikad i nista vise nizasta. Poceli su bili ovde i o hromu pa ispade da ne valjaju ni centrifuge ni burad za med....Pa u cemu da ga cuvamo.
Sami sebi skacemo u stomak i ja nisam video neku drugu grupaciju da vise kuka na svoj proizvod.
Čolak(Bivši administrator oruma SPOS-a koji je hteo doživotno da ošljari po forumu i podstiče razdor - kada mu nisu dozvolili, napustio je forum ali je ostavio ekipu
* koju je obučio da tretira amitrazom od marta pa nadalje):
Da brate, svaka cast. Pre par dana se jedan drugar naljutio na mene kada sam mu u sali rekao da bih zabranio komunikaciju izmedju amatera, onih kojima je pcelarstvo dodatno zanimanje i profesionalaca. To je jedan od velikih razloga za sukobe medju pcelarima. Kada meni neko kaze , a ima 5 kosnica da pcele drzi zbog ljubavi prema njima a posle kaze da je vadio po 50 kg meda iz tih kosnica, taj je sve rekao. Onaj ko se bavi iz ljubavi pcelama, nikako nema iste pobude niti razloge da radi ono sto radi neko sa 100 kosnica a kamoli profesionalci od 500-600 i vise kosnica. Zamislimo papirice i baterije na pcelinjaku od 500 kosnica. Koliko tu treba ventilatora, baterija, vremena da se samo pripreme papirici... Ko bi to radio?
Цитат
Sami sebi skacemo u stomak i ja nisam video neku drugu grupaciju da vise kuka na svoj proizvod.
Malopre i ja to rekoh isto.
Živadinović (predsednik saveza):
Слободане, мислим да је то само утисак. Ја не знам никога од нас ко кука на свој производ.
Напротив, ради се о једноставној ствари да смо ми продавци и имамо купца који тражи то што тражи. Ми имамо два избора, један је да га отерамо у п.. м.., а други је да му обезбедимо то што тражи. Ако он каже: Нема антибиотика! (или амитраза, свеједно, или било чега трећег...), има да их нема или неће бити продаје меда. Једноставно, зар не? Ми можемо да му у међувремену објашњавамо да он није у праву и то је СВЕ што можемо, док га некада евентуално не убедимо. Исти је случај и са људима из Министарства пољопривреде.
Веруј ми, и ја лично мислим да су то тешка
претеривања око резидуа (док истовремено много страшнији возови ладно пролазе...). Али, купац је господин купац. Ми му не можемо продати оно што он не жели. И шта се ту може урадити, сем стално апеловати на пчеларе да пазе шта раде, како све ово што смо започели не би стало. За заједничко добро свих нас.
Ovo je tek dvolična laž jer je amitraz nelegalan i reklamiran je ranije u Pčelaru (sklanjan uglavnom posle mojih ukazivanja na to) i takođe sam ukazao na to da član redakcije u Pčelaru piše o tretmanu amitrazom:
Ви овде пишите шта радите, нико не брани, али у часопису Пчелар не могу се презентовати нелегалне методе, јер Управа за ветерину Министарства пољопривреде помно прати шта се пише и препоручује, било од стручњака, било од пчелара, једном смо имали и опомену по питању употребе антибиотика, али се опомена односила на часопис из неког ранијег времена. Од 2004. године часопис Пчелар није објавио никада препоруку за примену било ког антибиотика, јер је то једноставно забрањено.
citati preuzeti sa sajta SPOS * Sadašnji administrator je isto tako sklon podmuklim niskim udarcima i nesposoban za tu dužnost, a tu je i npr urednik Dejoboss i možda još poneko (pogledajte
Život pčela MyCity i obuku koju je Čolak sprovodio, učeći ljude da tretiraju preko cele godine -
amitrazom).