Autor Tema: Otklapac Ramova za RV EV  (Pročitano 19463 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Otklapac Ramova za RV EV
« Odgovor #15 poslato: Februar 21, 2013, 21:09:50 »
Да ли неко зна можда, која је температура на површини ножева за отклапање саћа који се греју?
Мени се лично не свиђа употреба било каквих грејних тела са медом.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #16 poslato: Februar 21, 2013, 21:48:59 »
Ma ovo za fen je jasno ko dan da ne valja, hteo sam da pokažem šta se sve radi, a niko nije odgovorio na pitanje o grejanoj žici kao otklapaču...Razmišljam, ako se već otklapa grejanim nožem(nebitno da li se nož greje vodom, parom ili strujom i kog je oblika nož) koja je razlika ako zagrejanom žicom to radimo. Setite se onog mog stiroreza od prohrom žice i žvrka, ko ima žvrk sa regulacijom mogao bi precizno regulisati temperaturu žice, potrebno je samo napraviti neku vrstu rama kao što je onaj sa slike na početku teme...

@Vojo
centrifugalna sila zavisi samo od ugaone brzine,pošto nam je masa ramova otprilike podjednaka.Vrcaljke sa manjim rastojanjem od centra mogu da vrte više obrtaja u minuti od onih sa većim rastojanjem od centra a da im centrifugalna sila bude ista
( nije isti pređeni put satonoše i donje letvice rama te je na satonoši sila veća jer ima veću ugaonu brzinu, zato se uvek pre iscedi med ili se lomi saće bliže satonoši, a ako ne vrtite dovoljno brzo ili dugo kod donje letvice rama može ostati nešto meda.E, sad je potrebno podesiti brzinu u odnosu na poluprečnik vrcaljke da se ne lomi saće, to verovatno ide iskustveno. Ovo važi za radijalne vrcaljke)
Izvinjavam se na off-u, ali može doprineti uštedi materijala..

Pozdrav svima
« Poslednja izmena: Februar 21, 2013, 22:13:22 od strane Boris Salaj »

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #17 poslato: Februar 21, 2013, 22:09:09 »
Да ли неко зна можда, која је температура на површини ножева за отклапање саћа који се греју?
Мени се лично не свиђа употреба било каквих грејних тела са медом.

Zavisi od tipa imaš od 40 c do 80 c, regulisane ne regulisane. Otprilike tako ide i brzina otklapanja(topliji nož brže otklapa, uglavnom med hladi nož pa temperatura noža pada a meda i voska raste otprilike med postiže temperaturu koja je potrebna da se istopi vosak(45 c) ali ne sav nego samo onaj koji je bio najbliži nožu(zato i razmišljam o žici jer je dodirna površina najmanja), i koji uglavnom pada tamo gde i poklopčići. Ista je stvar i sa ručnim dekristalizatorima koje guraš u bure ili u teglu...
« Poslednja izmena: Februar 21, 2013, 22:15:05 od strane Boris Salaj »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #18 poslato: Februar 21, 2013, 22:10:49 »
Sve je to dragi moj Borise Voji više nego dobro poznato. Sve već u praksi isprobano i viđeno..

Kad kažem za nešto da ne ide ko god želi može to i da proba. E ta proba, ona je problem, ona ima svoju cenu. 
Mislim da sam u temi radijalna centrifuga za RV i EV ramove sve pojasnio, naravno samo svoja iskustva.

Sa otklapačem sa žicom takođe nisam imao neka povolja iskustva.. Kupio otklapač sa žicom ali mi se nije dalo...  :D (balkanac ko balkanac, nikad nisam reklamirao bilo šta što sam kupio a što uopšte ne funkcioniše,  :D sve sam to pripisivao lepo plaćenoj školi   :D  , sada sam makar fino školovan po tom pitanju, verujem samo u ono što isprobam).  :D

Ne ide i gotovo.. Negde sam ga ostavio u nepotrebnim stavrima, valjda mi bilo žao da ga bacim u smeće..

Ovaj Spomenkov zapravo sada Imretov mi se svideo "na prvi snimak". Verujem da je dobra i vredna alatka..

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #19 poslato: Februar 21, 2013, 22:25:28 »
Vojo, imao si ručni sa žicom? Video sam takav u radnji kod Filipovića u Somboru, ono jednom rukom ram drugom otklapač...Mislio sam kad bi napravio samostojeći ram kao onaj Spomenkov, samo žica umesto noža nakoso kao kod rende za kupus ili pravo , recimo i onda prevlačiš ram preko žice ...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #20 poslato: Februar 21, 2013, 22:42:23 »
Vojo, imao si ručni sa žicom? Video sam takav u radnji kod Filipovića u Somboru, ono jednom rukom ram drugom otklapač...Mislio sam kad bi napravio samostojeći ram kao onaj Spomenkov, samo žica umesto noža nakoso kao kod rende za kupus ili pravo , recimo i onda prevlačiš ram preko žice ...
Da Borise, imao sam ručni sa žicom ( i sada ga imam negde ostavljenog) kamo sreće da nisam..

Verujem da je Spomenko sve to već ispobao i da bi na ovo tvoje razmišljanje imao nekakav odgovor . Vredelo bi ga pozvati da da neki komentar.
On je član na našem forumu ali koliko vidim zadnji put je bio prijavljen 16. decembra ili pre dva meseca.
Ako neko želi mogao bi mu na Spos-ovom forumu poslati PP i obavestiti da ga ovde čekamo njegov odgovor.

Pozdrav svima....
« Poslednja izmena: Februar 21, 2013, 22:48:04 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #21 poslato: Februar 22, 2013, 07:19:11 »
otklapac sa zicom sam imao i nisam zadovoljan u pitanju je cekas zica koja hoce da pregori i da se usija zavisno od jacine struje.Drugo posto je tanka kad se zagreje malo se rasteze pa stoga nije pogodna za zamenu noza.Noz je izmisljena stvar i to na paru jer svaki grejac vremenom crkava, zamisli da vam crkne u sred vrcanja, gde naci rezervni grejag dok ugradis itd.
Gledali ste na youtubu Ruse i njihove nozeve sto kazu "kosmicka stvar".
Samo mislim da Spomenkov noz treba da ima pokretna kolica za ram koji se gura.

http://www.youtube.com/watch?v=ApJCSZXhlU0
http://www.youtube.com/watch?v=U3v694Be08I
http://www.youtube.com/watch?v=zi6tDEEQR_g
http://www.youtube.com/watch?v=tyvtVdPULcQ
« Poslednja izmena: Februar 22, 2013, 07:27:55 od strane Sinisa Mirovic »

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #22 poslato: Februar 22, 2013, 14:45:56 »
otklapac sa zicom sam imao i nisam zadovoljan u pitanju je cekas zica koja hoce da pregori i da se usija zavisno od jacine struje.Drugo posto je tanka kad se zagreje malo se rasteze pa stoga nije pogodna za zamenu noza...

Da li je imao regulaciju struje?Žica ako je regulisana struja može biti pčelarska prohromska , a rastezanje se reguliše malom oprugom pa bude stalno napeta, a ideja za pokretna kolica je super...

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #23 poslato: Februar 22, 2013, 16:09:40 »
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=26.15

Slična tema već postoji na forumu. Kolega Lazović je napravio model u Skečapu. Koga interesuje može pogledati na gornjoj adresi. Pozdrav.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #24 poslato: Februar 22, 2013, 18:17:03 »
Našao sam nešto i čini mi se da radi bez grejanja,sami prosudite.

http://www.youtube.com/watch?v=ZrqZ6lTQsF8

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #25 poslato: Februar 22, 2013, 18:51:44 »
Našao sam nešto i čini mi se da radi bez grejanja,sami prosudite.

http://www.youtube.com/watch?v=ZrqZ6lTQsF8
jeste bez grejanja ali je mnogo konfornije i lakse otklapati vosak narocito ako je sace staro sa zagrejanim nozem.

Van mreže Spomenko Todorovic

• Napredni član foruma
  • no problemo
« Odgovor #26 poslato: Mart 18, 2013, 07:15:59 »
Ipak da se i ja javim, bio bi red.
Prvobitni otklapaci kao na prvom snimku su funkcionalni ali postoji bojazan oko centriranja rama i mogucnosti od ostecenja prilikom rukovanja.
Ovo sad najnovije sto sam smislio je resenje koje nije opasno jer sa obe strane noz je zasticen i nije moguce da se pridje secivu.
Kako->?
Ram se hvata sa bocnih strana, lako se postavi na sine ili vodjice sto se vide na slikama.
One sluze>
_ da se otvaraju ramovi koji su ravni i koji imaju hofmanov razmak bilo kakve vrste(metalni ili plasticni ili ekseri ili drveni nebitno)
_ da se sigurnije otklapa jer ste zasticeni blizine nozevima.
_ da vam ne trebaju kolica sa strane jer bi ista oduzimala i vreme i komplikovala otklapanje.
 da nema potrebe za nisanjenjem rama na otklapac, dovoljno je samo jedna strana da se postavi tako sto drzeci ram sa strane bocnih letvica prisloni na mesto druga sama legne kad se ram postavi vodoravno.
Zasto vodoravano,
Zato sto na takvom polozaju tezina rama sam drzi sebe u odnosu na noz i nije potrebno da se pridrzava ili pritisce, tj da se umarate.Kalorija po kalorija i eto umora.
Dalje u tom polozaju kad gurate ili vucete ram sve otseceno sa rama pada na dole i ne ide preko tela grejaca koje vrste da je.12 VOLTI 40 W,      220 V 1kW,    Vodena para kao treca vrsta grejanja.
Na sve nozeve na struju je moguce staviti regulaciju temperature termostatom
 a na vodenu paru samo duzinom creva(komplikovano)
E sad postoje metalni okviri na kojima stoji noz podesiv po visini, a u izradi je i drveni okvir na kojem su i sine koje sluze za vodjenje rama.
Cena je
 na vodenu paru 50,(jos vam je potreban generator vodene pare)
na 12 volti 60 (potreban akumulator ili punjac akumulatora, a grejaci su sijalice od 5 W NA 12 V,Dete moze da ih zameni )
na 220 volti 70 evra nije vam potrebno nista osim stekera u kuci (kucna struja)(verzije sa termostatom i bez )
 Sve je uradjeno od celika koji trpi veliku temperaturu da ne bi bilo setanja u dimenzijama.
I ovi otklapaci mogu da otklapaju bez grejanja noza ali samo 15 ramova i ondaaaaa.
Inace je jedini koji otklapa zalegano sace bez problema brzo i efikasno a jeftino.
A za sve se mozemo dogovoriti.064 30 33 816.
« Poslednja izmena: Mart 18, 2013, 07:21:49 od strane Spomenko Todorovic »

Van mreže Savo Tadić

• Stari član foruma
  • ...samo vas posmatram ....
  • Lokacija pčelinjaka: Stanisic
« Odgovor #27 poslato: Mart 18, 2013, 10:31:55 »
Ima li sanse da radis sa prohromom ili samo testere od brenti ?

Van mreže Spomenko Todorovic

• Napredni član foruma
  • no problemo
« Odgovor #28 poslato: Mart 18, 2013, 14:51:09 »
radim i od prohroma bez ikakvih problema, inace sam napravio punkt aparat, ali cena je malo drugacija.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #29 poslato: Mart 18, 2013, 15:24:23 »