Након дужег времена, коначно нађох времена да свратим на форум.
Јуче 29.11. (датум који сви памтимо по масовном клању свиња) сам одрадио третман оксалном киселином. Температура се кретала око 6 степени, време облачно и влажно. Два друштва су добила по 20 ml док су остала добила по 25 ml оксалне киселине, на основу чега се може закључити да друштва заузимају од 4 до 5 пуних улица пчела (плус бочне краће улице). Код РВ кошница клубе се сместило већином у средини кошнице с тим да има мањих варијација у положају клубета по висини, а пар друштава се сместило мало у страну. Друштва су зазимљена на два РВ наставка при чему већина захвата мало првог наставка (можда четвртина или петина клубета), а остатак је у другом наставку. Пар друштава захвата више први натсавак (рецимо пола-пола). Из РВ кошница нисам вадио рамове, нити сам ставио било какав утопљавајући материјал.
У ДБ12 кошници је друштво зазимљено на 9 рамова, с тим да сам први рам до зида кошнице мало одвојио, а на крају сам ставио преградну даску, исто мало одвојену од рама. Друштво у овој кошници заузима пуних 5 улица плус крајње улице са мање пчела. Клубе се сместило на источну страну кошнице (значи мало померено од центра) и на самом дну рамова, тако да имају изнад себе једно 15 до 17 центиметара медну капу. Када сам отворио кошницу, нисам могао да видим пчеле у дубини док нисам присветлио са лампом. Иначе, интересантно ми је да су се сместиле на предњој страни кошнице, па сам могао да их сликам кроз лето (слика у прилогу). Ни код ДБ кошнице нисам ставио утопљавајући материјал.
Мрежасте подњаче имам на 2 РВ и на ДБ кошници па сам на њима контролисао опадање варое.
Након 24 сата пребројао сам опалу вароу и стање је следеће:
1) Кошница 2 (РВ): 93 варое,
2) кошница 3 (РВ): 67 вароа,
3) Кошница 4 (ДБ12): 18 вароа.
Не знам какво је опадање било прошле године јер тад нисам имао мрежасте подњаче, али ми се чини да варое има више него што би требало бити за ово доба године. Вероватно су матице залегале дуже због топлог времена. Видећемо како ће бити у наредним данима.
На осталим кошницама немам мрежасте подњаче па претпостављам да ситуација није драстично другачија у односу на контролисане кошнице. У једном друштву које је најслабије од свих (али не бих рекао да је слабо јер има 4 пуне улице пчела) је било нешто више мртвих пчела на подњачи него код других кошница, па претпостављам да би ту могло бити више варое него код других сруштава.
Претходни третман је био у августу (започет у јулу и завршен у августу) и то мрављом киселином за чију ефикасност не сумњам. Пре тога нисам радио третман нити сам накнадно третирао са неким седством (осим третмана ројева приликом разројавања Аргус Расом међу којима је била и ДБ кошница).
Пчеле су у појединим кошницама чистиле подњаче и избацивале мртве пчеле и понеку мртву осу напоље.
Мало сам им помогао са штапићем и очистио улазни део подњаче од мртвих пчела.
Сутра ћу да исконтролишем опадање ако стигнем.
Толико за сада.
Поздрав