Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103736 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #240 poslato: Novembar 30, 2014, 19:43:33 »
Након дужег времена, коначно нађох времена да свратим на форум.
Јуче 29.11. (датум који сви памтимо по масовном клању свиња) сам одрадио третман оксалном киселином. Температура се кретала око 6 степени, време облачно и влажно. Два друштва су добила по 20 ml док су остала добила по 25 ml оксалне киселине, на основу чега се може закључити да друштва заузимају од 4 до 5 пуних улица пчела (плус бочне краће улице). Код РВ кошница клубе се сместило већином у средини кошнице с тим да има мањих варијација у положају клубета по висини, а пар друштава се сместило мало у страну. Друштва су зазимљена на два РВ наставка при чему већина захвата мало првог наставка (можда четвртина или петина клубета), а остатак је у другом наставку. Пар друштава захвата више први натсавак (рецимо пола-пола). Из РВ кошница нисам вадио рамове, нити сам ставио било какав утопљавајући материјал.
У ДБ12 кошници је друштво зазимљено на 9 рамова, с тим да сам први рам до зида кошнице мало одвојио, а на крају сам ставио преградну даску, исто мало одвојену од рама. Друштво у овој кошници заузима пуних 5 улица плус крајње улице са мање пчела. Клубе се сместило на источну страну кошнице (значи мало померено од центра) и на самом дну рамова, тако да имају изнад себе једно 15 до 17 центиметара медну капу. Када сам отворио кошницу, нисам могао да видим пчеле у дубини док нисам присветлио са лампом. Иначе, интересантно ми је да су се сместиле на предњој страни кошнице, па сам могао да их сликам кроз лето (слика у прилогу). Ни код ДБ кошнице нисам ставио утопљавајући материјал.

Мрежасте подњаче имам на 2 РВ и на ДБ кошници па сам на њима контролисао опадање варое.
Након 24 сата пребројао сам опалу вароу и стање је следеће:
1) Кошница 2 (РВ): 93 варое,
2) кошница 3 (РВ): 67 вароа,
3) Кошница 4 (ДБ12): 18 вароа.

Не знам какво је опадање било прошле године јер тад нисам имао мрежасте подњаче, али ми се чини да варое има више него што би требало бити за ово доба године. Вероватно су матице залегале дуже због топлог времена. Видећемо како ће бити у наредним данима.

На осталим кошницама немам мрежасте подњаче па претпостављам да ситуација није драстично другачија у односу на контролисане кошнице. У једном друштву које је најслабије од свих (али не бих рекао да је слабо јер има 4 пуне улице пчела) је било нешто више мртвих пчела на подњачи него код других кошница, па претпостављам да би ту могло бити више варое него код других сруштава.

Претходни третман је био у августу (започет у јулу и завршен у августу) и то мрављом киселином за чију ефикасност не сумњам. Пре тога нисам радио третман нити сам накнадно третирао са неким седством (осим третмана ројева приликом разројавања Аргус Расом међу којима је била и ДБ кошница).

Пчеле су у појединим кошницама чистиле подњаче и избацивале мртве пчеле и понеку мртву осу напоље.
Мало сам им помогао са штапићем и очистио улазни део подњаче од мртвих пчела.
Сутра ћу да исконтролишем опадање ако стигнем.

Толико за сада.
Поздрав

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #241 poslato: Decembar 01, 2014, 09:00:41 »

Pozdrav Nikola,

Zaista te dugo,predugo nije bilo na forumu. No, kako izgleda, na kraju je ipak sve u redu na pcelinjaku. Ovu godinu smo nekako izgurali. Bila ne povratila se. Dosla je zima, kako ono pesma kaze duga i hladna,te ocekujem da ces imati vise vremena da budes na forumu da malo razmenimo ideje i informacije. Ovoga puta toliko .Pozdrav - Rakovac.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #242 poslato: Decembar 01, 2014, 19:17:16 »
Никола,

као прво, браво за фотографију  :) .
Видим по твом извјештају стање је потпуно задовољавајуће. Мислим да још мало треба испратити падање варое у блиском периоду јер је истина да је ове године било и има драстично више него претходне двије. Ако се претпостави да би сљедећих седам дана могао дневно падати приближан број јединки као првог дана, то је нека зараженост која је у границама толеранције.
Иначе временски услови су идеални за третман и због високе релативне влажности као и нижих температура за претпоставити је да ће дејство оксалне киселине бити значајно продужено.

У ДБ12 кошници је друштво зазимљено на 9 рамова, с тим да сам први рам до зида кошнице мало одвојио, а на крају сам ставио преградну даску, исто мало одвојену од рама. Друштво у овој кошници заузима пуних 5 улица плус крајње улице са мање пчела. Клубе се сместило на источну страну кошнице (значи мало померено од центра) и на самом дну рамова, тако да имају изнад себе једно 15 до 17 центиметара медну капу. Када сам отворио кошницу, нисам могао да видим пчеле у дубини док нисам присветлио са лампом. Иначе, интересантно ми је да су се сместиле на предњој страни кошнице, па сам могао да их сликам кроз лето (слика у прилогу). Ни код ДБ кошнице нисам ставио утопљавајући материјал.

Што се тиче ДБ кошнице, пчеле су ти видим заузеле типичну позицију за зимовање и ту не би смјело бити проблема. На основу личног запажања постоје двије могућности кретања клубета. Ако зимују на отвореној подњачи, клубе заузима положај вертикалне елипсе директно усмјерене ка сатоношама. Ако је подњача затворена, елипса клубета је више хоризонтално положена и захвата око 2/3 ширине рамова до летног отвора.
У првом случају прије ће избити на сатоноше али то не би требало представљати неку опасност јер се клубе тада усмјери према стражњој страни рама. Рам чије је саће двије трећине попуњено медом тежи око 3 кг. Пет таквих рамова обезбјеђује прилично сигурно презимљавање. Мени се још није десило да пчеле у ДБ страдају од глади ако сам их зазимио са најмање 15 кг хране. Пошто углавном имам ДБ10, јача друштва зазимим на 8 рамова а слабија и касне ројеве на 6-7 рамова и групишем их на средину кошнице. Вишак рамова вадим прије допунског прихрањивања и тиме се гро хране концентрише и буде доступније клубету. Када крене први јачи унос полена рамове групишем на јужну страну кошнице и са супротне (сјеверне) стране стављам преградну даску.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #243 poslato: Decembar 01, 2014, 20:07:43 »
Objasni nam malo kako si napravio ovako dobru fotografiju i sa čime?, Ma kakvi dobru, odličnu! Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #244 poslato: Decembar 01, 2014, 23:06:18 »
Хвала момци на лепим речима. :)

Горане,
Ако могу како помоћи, само испали питање. Ту сам да помогнем ако могу. Размена идеја ми је омиљена тема. Свашта човек научи од других и паметнијих људи (а и ових других :) - ако ништа друго бар како не треба нешто радити).

Радоје,
Данас нисам стигао да исконтролишем опадање због посла и других обавеза након тога, али сутра дефинитивно идем да бројим гамад. Жао ми што нисам започео са третманом дан два раније јер је време било идеално, али и овако ће бити добро.
Што се тиче ДБ кошнице, за њу немам бриге. Подњача је затворена па је у питању овај други случај облика клубета који си описао. Ја сам мислио да их зазимим на 8 рамова, али било ми жао да извадим рам који је имао доста меда на себи па сам га оставио у кошници. Е сад, тај рам вишка двоумим се да ли да га извадим и ставим у замрзивач док не буде потребан или да га оставим у кошници? Паметније би било убацити га у замрзивач, али бих прво да чујем твоје мишљење.

г. Свето,
Прво, хвала још једном на лепим речима за фотографију. Укратко речено, највише среће, па мало до опреме.
Удугачко... Фотографију сам направио тако што сам отворио подњачу да добијем више светла у кошници и да се клубе боље види. На фотоапарату имам објектив који има фиксну жижну даљину од 50mm (не знам тачно који зум би то био али рецимо приближно неких 4 до 5 пута) - имам апарат са измењивим објективом Canon EOS 1100D (није професионални али је доста добар). Због тога и због његове добре дубинске оштрине сам добио ефекат да је лето тако замућено док су пчеле у фокусу. Морао сам да се одаљим мало и да погодим са блицом кроз лето да их додатно осветлим (због одаљивања сам ухватио више кошнице испод и изнад него пчела). Иначе фотографију сам морао да исечем јер сам морао фотоапарат да окренем усправно како би блиц могао да осветли клубе.
И да, обавезно морате да поцепате панталоне када клекнете да би фотографија била добра. :)

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #245 poslato: Decembar 01, 2014, 23:57:55 »
Никола,
Слажем се са колегом Светом, одлична фотографија, свака част. Панталоне ... па мала жртва за уметност ;D
Желим ти успешно и безбедно зимовање пчелињака.
Поздрав из Мале Моштанице  :)

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #246 poslato: Decembar 02, 2014, 19:01:45 »
Данас обишао пчеле да пребројим опадање варое, пошто јуче нисам могао. Сачекало ме је "лепо" изненађење када сам отворио увлаке подњача...
У периоду од 48 сати опало је:
Кошница бр. 2 (РВ): око 500 вароа
Кошница бр. 3 (РВ): око 500 вароа
Кошница бр. 4 (ДБ): 206 вароа

Е сад, ово је баш добро опадање. Ове године није било меда али је зато вароа родила све у 16. Видећемо како ће бити наредних дана. Сад већ помишљам да нисам мало поранио са третманом мрављом киселином или да сам требао да одрадим још који краткотрајни третман у међувремену.
Погледом на жицу подњача нема много мртвих пчела, хвала Богу. Пчеле се за сада добро држе.
Толико за сада.
Поздрав

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #247 poslato: Decembar 02, 2014, 19:06:57 »
Nikola
И да, обавезно морате да поцепате панталоне када клекнете да би фотографија била добра
.

Bitno je da je slika ispala odlično. Uvek se nešto može naučiti o fotografiji, pa čak i na pčelarskom forumu. Hvala ti za ovu caku, a pod pantalone sledeći put stavi kakav karton ili najlon. Pozdrav.

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #248 poslato: Decembar 02, 2014, 19:30:05 »
Са МК сигурно ниси поранио, али је ова специфична година очигледно захтијевала и други блок третман након допунске прихране током септембра. Ја сам га такође пропустио а ефекат је реинвазија код пар друштава (писао сам ти на и-мејл) коју сам морао рјешавати током октобра такође МК када је Т била око 20 степени.
Рекао бих да је ово опадање код тебе још у границама толеранције али ако цифра пређе 1000 јединки по кошници ја бих пред сам почетак јачег уноса полена на прољеће обавезно урадио један третман највјероватније Би витал хајв клином.
Што се тиче деветог рама код ДБ пошто је попуњен храном, нема сврхе ни потребе да га сада одстрањујеш из кошнице. Он ничему не смета а током развоја ће сигурно добро доћи.
С тим у вези код овог типа кошнице присталица сам у доброј мјери подударних техника прољећних "ненасилних" манипулација које су препоручивали Блинов и опат Адам. Чини ми се да је понешто о том систему рада писао и на овом форуму Р. Ступар као и Д. Шошић.

Ево сада нађох и један од линкова, ако случајно ниси видио можда ти буде занимљиво.
http://kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1340.0

П.С. Када већ поменух Блиновљев метод, морам дописати још нешто  :) . О њему сам први пут читао у књизи "Календарски пчеларски приручник" бугарског аутора Љубена Радојева. Ту књигу је отац купио између '85 и '90. Прочитао сам је много пута и доста тога ми је било прилично нејасно, чак и фрустрирајуће. Данас сам ипак сигуран да бољу и конкретнију књигу из пчеларства на нашем језику нисам прочитао. Препорика свима који је немају, мислим да је још има по антикварницама :).
« Poslednja izmena: Decembar 02, 2014, 19:51:58 od strane Радоје Киперовић »

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #249 poslato: Decembar 02, 2014, 19:35:11 »
г. Свето,

Панталоне су најмањи проблем, свакако су старе и радне, а и нисам их поцепао на колену, већ код дупета. :)
Дао сам комшиницама нешто о чему ће да причају уз кафу. :)

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #250 poslato: Decembar 02, 2014, 19:44:26 »
Радоје, хвала ти на брзом одговору.
Видео сам имејл данас, али сам био затрпан послом па нисам стигао да ти одговорим, а после сам пожурио кући да бројим вароу... За сада сам испод те цифре, али бројач и даље ради.

Ово за технике брудера Адама сам тражио али нисам могао да нађем, хвала. Баш ћу да се бацим на детаљно ишчитавање, па ћу ти се јавити ако будем имао питања... :)

Свако добро друже.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #251 poslato: Decembar 04, 2014, 19:24:47 »
Сад се вратих са пчелињака.
Данас након нових 48 сати стање је следеће:

• Кошница бр. 2 (РВ): 120 вароа (до сад 713),
  • Кошница бр. 3 (РВ): 144 варое (до сад 711),
  • Кошница бр. 4 (ДБ12): 218 вароа (до сад 442),
  • Кошница бр. 7 (РВ): На жалост, вероватно ће морати бити расформирано друштво. Данас сам само утврдио да има једва две улице пчела, а у суботу ћу да прегледам и да видим о чему се ради. Иначе ради се о овогодишњем роју који је имао проблем са матицом, и који се после развио у нешто слабије друштво. Моја претпоставка је да је ово друштво страдало од варое. Оно је на дан третмана оксалном имало доста више мртвих пчела на подњачи него друга друштва.
Ово је стварно превише варое и дефинитивно ћу на пролеће да одрадим један третман са Bee Vital Hive Clean-om.
Пошто сви знамо да је претпоставка мајка свих зај..а, у суботу ћу да одрадим преглед друштва бр. 7 и да видим о чему се ради. Ако није болест, онда ћу да га спојим са неким другим друштвом а наставке (или наставак) са медом ћу да ставим на друго друштво да има за пролеће.

Поздрав.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #252 poslato: Decembar 05, 2014, 20:51:13 »
Колега Никола није то ништа страшно.
Ову слабију заједницу бр. 7 ја ипак не бих спајао.

Поздрав из Новог Милошева....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #253 poslato: Decembar 05, 2014, 21:05:59 »
Nikola, koliko je na "sedmici" palo varoe posle oksalne?
Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #254 poslato: Decembar 06, 2014, 16:53:05 »
Данас сам прегледао спорну кошницу иако дува ветар и свако мало пада кишица.
Прегледом установио да на подњачи има доста мртвих пчела и варое. Вароу нисам бројао на друштвима која немају мрежасту подњачу (а на овом друштву је нисам имао). Испред кошнице исто доста мртвих пчела.
У рамовима првог наставка нема хране, по неки рам има мало поклопљеног меда, али то није пуно. Хвала Богу нема трагова грабежи. На сатоношама рамова првог наставка доста мртве варое, а по угловима било доста мртвих пчела. У горњем наставку, меда има доста, пчела у две улице али када би се све сакупило било би за две нормалне шоље за чај (малтене да сам их могао пребројати). Матицу нисам видео иако је овогодишња матица која се излегла у јулу била обележена. На три рама сам нашао једно 7 - 8 матичњака, неки прогрижени са стране, а неки већим делом порушени (на жалост ово нисам сликао јер је почела да пада киша па сам пожурио да завршим). Ово ми говори да се у овом друштву опет нешто десило са матицом. Знам да ја сигурно нисам узрок јер кошнице нисам отварао два месеца. оксална је такође није могла убити јер су матичњаци били затворени, а ја сам третирао ОК пре 7 дана.
Друштво нисам спојио јер мислим да та шачица пчела неће допринети друштву којем их спајам. Само сам вратио све назад и то је то. Пошто осе улазе у кошницу, скинуо сам полетаљку и улаз потпуно затворио комадом крпе. Ово друштво је отписано и нема шансе да преживи зиму.
Кошницу ћу сутра да пренесем са пчелињака кући да могу редовно да је пратим. Када пчеле угину, све рамове са пергом и медом ћу да ставим у замрзивач до пролећа, па ћу их поделити другим друштвима.
У прилогу је пар фотографија које сам стигао да направим пре кише.