Данас сам купио оксалну киселину (35 g) и све то растворио у топлом раствору шећера и дестиловане воде (600 ml дестиловане воде и 600 g шећера). Пошто нисам знао колико је испарљива киселина користио сам заштитну опрему (наочаре, рукавице, маска), па зато изгледам као посетилац са другог света. Време је било сунчано, температура негде око 4 степена целзијусова а влажност око 80% (према подацима са интернета). Пчеле су биле релативно мирне, понека је узлетела да нас отера и то врло љута.
Када сам отворио кошнице затекао сам следеће стање:
Кошница 1 (најјаче друштво) - је распоређено у два наставка (као што се види на сликама). Одмах да кажем да нисам третирао оба наставка већ само доњи наставак (како и каже г. Живадиновић у упутству). Пошто сам избројао да друштво има 5 улица пчела које су попуњене око 80%, то друштво је добило 25 ml оксалне киселине. ово друштво има око 18-19 килограма хране у горњем наставку (одокативно, с тим да сам песимистичан у процени).
Кошница 2 (средње друштво по јачини, а и по месту) - се сместило највећим делом у доњем наставку, али прелази мало у други наставак. То друштво је добило 20 ml оксалне киселине. ово друштво у горњем наставку има око 15 kg хране (одокативно).
Кошница 3 (која ми је и најслабија - бар мени делује да је тако) - је такође смештено у највећим делом у доњем наставку и мало прелази у горњи наставак. И то друштво је добило 20 ml оксалне киселине. Ово друштво има негде између 10 и 15 килограма хране у горњем наставку (исто одокативно).
Ћале је све фотографисао док сам радио, па можете да стекнете бољу слику. С обзиром да он није носио пчеларску блузу, морао је у пар наврата да се удаљи од кошница.

Е сад... Имам пар питања:
1. Какве су ваше процене о јачини ових друштава овако према опису и сликама?
2. Да ли сам погрешио када сам третирао само доњи наставак код ове најјаче кошнице, с обзиром да се добар део пчела налази у горњем наставку?
Након третмана сам погледао мало на подњаче и видео да је нешто киселине пало на увлаку.
Претпостављам да је то нормално. Увлаке сам очистио па ћемо да видимо какви су резултати.
Нисам мерио време али имам осећај да сам завршио за неких 10 до 15 минута.
Толико за сада.
Поздрав из Новог Сада.