Autor Tema: Matica van košnice?  (Pročitano 7642 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
Matica van košnice?
« poslato: April 11, 2013, 22:19:16 »
Danas prilikom prolećnog pregleda zateknem jednu maticu na drugom nastavku van košnice, samu... ni trutova ni pčela oko nje. U žurbi je uhvatim rukom i ubacim u košnicu za koju sam ranije istog dana ustanovio da je bez matice i legla (najslabije društvo na pčelinjaku nisam se nadao da će proći zimu). Posle shvatim da sam možda pogrešio i pregledam ponovo detaljno košnicu sa koje sam je skinuo i unutra nađem redovno maticu i sve ok??? Ona što sam je skinuo nije imala vremena da se vrati sigurno...

Može li ovo neko da mi objasni?

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Matica van košnice?
« Odgovor #1 poslato: April 11, 2013, 22:36:45 »
Prilikom pregleda nekog društva ti je verovatno spala matica na tlo u ušla u tu košnicu. Zato i beži dalje od pčela da je ne povrede.

Inače, moraš paziti, jer su sada matice toliko hranjene da se jedva kreću po ramu. U takvom stanju one lako mogu spasti sa rama.

Može se desiti i da su se pri dugotrajnijem pregledu pčele razbeže sa izvađenog rama, a tako i matica ode sa njega i uđe u drugu košnicu. To se dešava pri obilnim pašama, kada samo mlada pčela pokriva leglo i brine o košnici. Tada nema starih pčela koje upravljaju košnicom i pčele napuste ram sa leglom van košnice ili leglo u nastavku koji je skinut sa košnice pri pregledu.
« Poslednja izmena: April 11, 2013, 23:04:22 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #2 poslato: April 11, 2013, 22:55:32 »
Šole, hvala na brzom odgovoru, pre svega...

Inače pregled vršim iznad okrenutog krova, baš zbog toga, ali veoma je moguće da se baš to desilo (znaš kakav je pčelinjak  raspravljali smo o preseljenju košnica) jer na tri košnice to ne mogu zbog grana kajsije tačno iznad košnice pa malo se moram izmaknuti...

Znači iz neke je ispala :'( ...opet pregled... :-\

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #3 poslato: April 11, 2013, 22:59:46 »
Ima još nešto, a to je ono nestajanje pčela o kojem se vode rasprave. Pčele ne nestaju tek tako. Napadnute pčele se pridružuju napadačima i tada sve pčele napadnutog društva napustaju košnici. Naravno da među njima može biti i matica. Te pčele se mogu pridružiti nekom društvu bez problema.

Ali mislim da je reč o neopreznom pregledu. Proveri gde ti nedostaje matica.

Ne treba ti neki detaljan pregled. Podigni poklopnu, gledaj i slušaj neko vreme. Naći ćeš je...

PS
Inače, pisaću o tome kako se može zaključiti da starije pčele upravljaju košnicom.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #4 poslato: April 11, 2013, 23:23:53 »
 Podigni poklopnu, gledaj i slušaj neko vreme. Naći ćeš je...

kad bi znao u šta da gledam i šta treba da čujem...inače su sva društva zaposela sve ulice ( LR 8-9 ramova u drugom i 4-5 u prvom nastavku) unose polen...Danas izmenjao podnjače ponovo, spustio sve koje sam mogao na jedan pun nastavak (10 ramova), izbacio sve pljesnjive ramove, 7 komada su mi puna dva nastavka pčela 10 + 7 ramova, u svakom ramu nečega ima, leglo nije krenulo samo na jednoj (od 20). Pošto im je sa hranom loše stanje na 4 komada sam ostavio pogače(nisu pojele ) a ostale krenuo sa sirupom 1:1+jod+par kapi FORTEPIP (kobalt i vitamini)+limunska kiselina. Recept, hm, gazdarica tako naredila i smešala, a konj se vezuje gde gazda kaže..Zimski gubici NULA.
Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #5 poslato: April 11, 2013, 23:34:23 »
Pčele bez matice lepezaju krilima i vidljiva je mirisna žlezda na kraju zadka. Trbuh je blago nakoso podignut na gore kod mnogih pčela. Zvuk je snažan i neprekidan. Povremeno se može i pojačati ako blago uznemiriš društvo. Može se desiti da nešto pčela tako lepezaju krilima i kada ima matice, ali taj zvuk se gotovo i ne primećuje i ne ističu žlezdu, osim možda par njih. Kod bezmatka je to neprkidni, kako kažu „tužni“ zvuk. Pčele su slabo pokretljive (dugo stoje na jednom mestu).

Može se desiti da takav zvuk prepoznaš i na par metara od košnice. Nemoj pomešati zvuk sa leta koji će se čuti pri provetravanju košnice. Kada stekneš više iskustva i po zvuku na letu možeš prepoznati bezmatak, ali ipak je pri povećanom unosu nektara to malo teže.

Često se navodi da bezmatak ne unosi polen. Pa ne unosi ako nema maticu mesec dana (malo karikiram, ali skoro da je tako). Jak je nagon za unosom nakon prohladnog perioda. Na to se nemoj oslanjati (mislim na to da ne unose polen kada nema matice).

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: April 11, 2013, 23:39:11 »
Hvala puno!

Van mreže bulatovic pedja

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Berane
« Odgovor #7 poslato: April 17, 2013, 18:05:27 »
Borise interesuje me sta je bilo sa maticom imaju li sva drustva matice. Pozdrav iz Berana.