Autor Tema: Znanje je moc  (Pročitano 7969 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Sekulic Branislav

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: zrenjanin
Znanje je moc
« poslato: Jul 18, 2013, 08:21:09 »
   Zeleo bih da se bavim pcelarenjem za sebe pa mozda kasnije i da krenem nesto ozbiljnije. Inace sam apsolutni pocetnik.Listao sam internet stranice, malo se raspitivao u vezi  koje kosnice da izaberm kao pocetnik pa i ono sto sam zeleo, da naucim, jos vise sam se zbunio.Svi pcelari hvale svoje kosnice LR, Db…kao I Rodna, Eko Voja..Interesanto je da veci broj pcelara koji nisu probali Rodnu Voju  kosnice vec u startu preseku da su  lose i da je u pitanju samo marketing,a neki pak kazu das u sve dobre..p a    d a  neduzim dalje, posle mojih takozvanih istrazivanja ipak se odlucih za Rodnu Voju iako su me mnogi savetovali drugacije, pa bih zeleo da naucim sto vise o ovim kosnica , ali u svemu tome dzaba dobra kosnica ako nemamo   pravo znjanje da to sve primenimo u praksi…
E , sad ono sto bih zeleo i  imam pitanje, pa ako je neko raspolozen da mi odgovori, bio bih zahvavalan.
S obzirom  da bih kosnice postavio na prolece(ako neko misli drugacije neka mi kaze), interesume me gde mogu da ih porucim (uzeo bih par komada najvise 5), I koja  je cena novih.
Dalje , ono sto mi je najvaznije kao sto sam naveo ranije *znanje *  je najskuplje, zeleo bih da  i uz ovaj forum i sa nekim pcelarom koji ima Rodnu Voju u Zrenjaninu, nazovimo tako treba *pomocnik* i zeli da prense svoje znanje, stupimo u kontakt, i da konacno postavim temelj mom pcelarenju.

Srdacan Pozz.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
Odg: Znanje je moc
« Odgovor #1 poslato: Jul 18, 2013, 08:51:27 »
Branislave, kupi na proleće 2-3 društva u RV košnicama i 2-3 nove RV košnice pa ćeš odmah u prvoj godini pčelarenja imati mogućnost da se baviš sa više segmenata pčelarstva nego da kreneš samo sa novim košnicama i rojevima, a ne moraš se plašiti da ćeš kupiti neke prastare RV košnice jer ih na tržištu ima tek odskora, a do proleća skupljaj iskustvo, Voja verovatno zna ko u Zrenjaninu ima RV košnice.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #2 poslato: Jul 18, 2013, 10:19:58 »
Branislave, dobro su ti rekli. Ne zavisi uspeh u pčelarenju od košnica, već od tebe samog a što se tiče košnica, sve su dobre samo što je razlika u poslu oko njih. Sa nekima je lakše i brže raditi a sa nekima imaš više posla. Sve one imaju svoje mane i dobre strane, stvar je u tome kako se navikneš. Ako si početnik, ja ti ne bi savetovao da uzimaš na proleće društva, već uzmi rane rojeve i do zime gledaj da što više naučiš o životu pčela i ti se samo prilagođavaj pčeli, nikako obrnuto jer nećeš imati uspeha. To ti je moj savet a izbor je tvoj. Pozdrav

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #3 poslato: Jul 18, 2013, 14:31:35 »
S obzirom  da bih kosnice postavio na prolece (ako neko misli drugacije neka mi kaze)

Мислим да пчеларска година почиње и завршава у августу. Тада се спремају пчеле за зимовање па, ако имаш где да ставиш кошницу близу куће (двориште, тераса), размотри да одмах набавиш једо друштво. Са продавцем договори да заједно, код њега, третирате пар пута против варое и ноземе и да спремите зимске залихе меда. Кошницу преузми кад то завршите.
« Poslednja izmena: Jul 18, 2013, 14:52:58 od strane Рајко Борић »

• Gost
  • *
« Odgovor #4 poslato: Jul 19, 2013, 20:37:49 »
Hvala na odgovorima, pokusacemo sa savetom gospodina  Dragana Stantića, to mi se cini slicno mom razmisljanju.

pozz   

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #5 poslato: Jul 19, 2013, 21:21:39 »
Branislave, želim ti puno uspeha a što se tiče tvoje odluke, čujemo se dogodine krajem juna. Srećno

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Jul 20, 2013, 00:01:09 »
Branislave, malo samo da ti obrazložim zašto sam napisao to što sam napisao. Naravno da je za uspeh u pčelarstvu presudno znanje i iskustvo kao i pašne prilike ali nije beznačajna ni vrsta košnice, po mom mišljenju. Naravno da ako imaš dobre pašne uslove da ćeš imati uspeha sa svakom košnicom kao i obrnuto, kad nema paše onda nema ni za jednu košnicu. Iz tvog posta se vidi da si se ti već odlučio za RV, tako da ti nisam ja to preporučio, ali podržavam tvoj izbor.
 Zašto ti nisam preporučio da odmah kupiš drštva? Pa, da bi izbegao rizik prezimljavanja jer je sasvim moguće da ti to društvo ili dva ne prezime i onda odmah dolazi do razočarenja a i materijalnih gubitaka, zato je bolje kupiti na proleće što ranije, ali probaj ugovoriti kupovinu već ove zime.
Zašto društva i prazne košnice? Moćićeš da pratiš razvoj društava na proleće, doneće ti i nešto meda za vrcanje (početnike obično prati sreća u prvoj godini), moćićeš i da ih razrojavaš (ima mnoštvo načina), zbog toga ti trebaju i dve tri prazne košnice, možeš svesno da jedno društvo uteraš u rojevi nagon, nove rojeve koje budeš napravio moćićeš da razvijaš i pratiš njihovo napredovanje itd. Ako uzmeš recimo prazne košnice i rojeve, onda te godine možeš samo da ih razvijaš i da ih spremiš za zimu i to je manje više sve, a prvi med ćeš imati tek iduće godine, a to je ono što se sa nestrpljenjem čeka u kući, i veliko je zadovoljstvo i radost ukućana kad već prve godine dobiješ malo svog meda, ne znam ni koliko ti je godina ni da li imaš porodicu, ali za njih će to biti mali praznik.
Ipak je u ovom momentu najvažnije da sakupiš što više praktičnog rada sa pčelama, da osetiš ubode, da vidiš kako ti reaguje organizam na njih, zato nađi nekoga što pre ko će ti to omogućiti da bi dočekao proleće što spremniji.
Vratiću se samo malo na vrstu košnica, čak i da su sve iste, a nisu, treba razmisliti i o godinama i težini nastavaka. Nekoliko godina, moj brat od tetke koji pčelari sa LR, i ja, zajedno idemo na suncokret i prošle godine sedimo na pčelinjaku u hladovini, pravili smo pauzu u radu, i kaže on meni onako već umoran od dizanja teških nastavaka, "sad da mi dođe neko da kupi, sve bi mu prodao", ja ga gledam i pitam "i šta bi onda", znajući da voli pčele, a on će "kupio bi ovake ko tvoje". RV nastavak je duplo lakši od LR, a kičma je jedna. Ja se raspiso ko školarac, izvini.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Jul 20, 2013, 12:57:15 »
Branislave da ti ukratko potasnim moje savete jer vidim da nismo svi isti i nemamo isto razmišljanje u pčelarstvu ali svako radi kako njemu najviše odgovara. Prvo odabir košnica je ok. Ja imam lr i stvarno puca kičma od punih nastavaka ali ja bi se vratio na rane rojeve i zašto su bolji za početak od društava. Daću ti jedno moje iskustvo od prošle godine. Jedan početnik je kod mene kupio na njegovo insistiranje društvo iako sam ga ja od toga odgovarao. Rekao mi da ima komšiju koji će da mu pomogne. Međutim kad je trebala pomoć, komšija je zatajio, tj imao mnogo posla oko svojih pčela pa je pomoć izostala. Dečko je mene zvao da pita šta da radi jer mu društva vuku matičnjake a komšija nema vremena. Rekao sam mu da ih razroji a on meni kaže da nezna kako. Tada sam mu rekao da sedne i da plače i spomenuo sam mu šta sam mu savetovao kad je kupovao društva od mene. Srećom on je to nekako sredio i do zime je zazimio duplo veći broj , kako ne znam , nisam posle pričao više o tome sa njim. Tako da ti je moj savet da dobro razmisliš kako ćeš jer razrojavanje nije baš tako jednostavno ako nemaš pored sebe iskusnijeg pčelara. Što se tiče meda prve godine e ovako nauči dobro da radiš sa pčelama a med će doći. Pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #8 poslato: Jul 20, 2013, 13:47:42 »
Evo informacije za početnika iz prve ruke...

Rojeve ne nebavljaj sad, već je kasno, a zbog svoje greške možeš da ih ne zazimiš dobro i da ti ne prezime (ne daj bože)...
Sad pravac radnja sa pčelarskom opremom ili na drugi način nabavi zaštitnu opremu ( za početak savetujem samo bluzu sa šeširom i rukavice) a nakon toga u najbliže pčelarsko udruženje..Tamo ćeš već naći nekog pčelara kojem treba pomoć do kraja sezone i ko će biti voljan da ti nešto pokaže. Sada je najvažnije da kao početnik savladaš svoj strah od pčela i da se naučiš pravilnom radu sa ramovima i pčelama (ovo važi za totalne početnike koji nikad nisu bili da rade u pčelinjaku). Budi svestan da pčele mogu ubosti ponekad i kroz odelo...

Kad to savladaš (mirnoća i lagani rad sa pčelama ) doći će kraj sezone videćeš sigurno i vrcanje i tu još ponešto naučiti....
Posle razmisli gde će ti biti pčelinjak zbog pašnih uslova, i kako ćeš pčelariti (stacionarno ili seleći) i koliko vremena posvetiti pčelama...zato što najviše od toga zavisi izbor tipa košnice...
Kad sve to utvrdiš i posetiš predavanja koja će udruženje u koje se učlaniš sigurno organizovati preko zime i prebistriš forume o pčelarstvu na internetu tek tada izaberi tip košnice kojom ćeš pčelariti i radi na ugovaranju nabavke košnica i pčela...
Odluka treba da bude na tebi. Ja imam EV košnice i koga god sam od pčelara doveo svi kažu "lepe su ti ove igračkice, ali hoće li biti šta meda u njima?", a ja mislim u sebi J...o vas vaš LR, pa nisam kupio košnice da budem fizikalac, nego da uživam u pčelama...
Rojeve možeš kupiti na ramovima ( što savetujem, jer je to već zasnovano društvo i samo treba nastaviti razvoj, i zato što ćeš već prve godine probati med od svojih pčela što je bar meni bilo izuzetno zadovoljstvo i neka vrsta priznanja samom sebi), ali ako odabereš neki nestandardan tip košnice ( kao što sam ja uradio ) mogućnost nabavke na ramovima je smanjena...Ako se odlučiš možeš kupiti i paketni roj sa maticom i naseliti praznu košnicu...Kupovina rojeva bilo paketnih bilo na ramovima se ugovara unapred, što ranije naručiš pre dobiješ...

Rodna Voja košnice možeš naručiti kod pronalazača košnice Voje Brstine, a ja sam je čak našao u slobodnoj prodaji u jednoj radnji u Somboru, a postoje i nacrti koje možeš odneti nekom stolaru (mada bi bio red prvo da se konsultuješ sa Vojom vezano za dozvolu za samogradnju, jer ima patentna prava, a iz ličnog iskustva imam samo reči hvale za tog čoveka...)

Toliko za početak od početnika, nadam sa da sam ti pomogao bar nešto...

• Gost
  • *
« Odgovor #9 poslato: Jul 20, 2013, 19:31:47 »
Da, da.... klasika, svaki pocetak je tezak.., bitna su mi vasa iskustvai hvala svima koji mi zele pomoci, ne zelim da prenaglim sa odlukama i i da se prvavim pametan, zato i postoje ovi forumi da se razmenuju iskustva i da se nauci ali teorija je jedno a praksa drugo, zato mi trebaju vasi saveti, da ne napravim odmah u pocetku greske a bice ih, za mene je ovo sve novo i nepoznato, kao terminologija recnika, zbeg, nukleus, varoa, razrojavanje  ...., mnogo mi treba znanja, prakse, forumi, predavanja.... aaaaa....ali stepenica po stepenica pa ce mo stici do kraja....

hvala svima na odgovorima  i sto zele da pomognu mladom pcelaru

p.s. he, he *mladom* svidja mi se, a  da  imam 44god.