Branislave, malo samo da ti obrazložim zašto sam napisao to što sam napisao. Naravno da je za uspeh u pčelarstvu presudno znanje i iskustvo kao i pašne prilike ali nije beznačajna ni vrsta košnice, po mom mišljenju. Naravno da ako imaš dobre pašne uslove da ćeš imati uspeha sa svakom košnicom kao i obrnuto, kad nema paše onda nema ni za jednu košnicu. Iz tvog posta se vidi da si se ti već odlučio za RV, tako da ti nisam ja to preporučio, ali podržavam tvoj izbor.
Zašto ti nisam preporučio da odmah kupiš drštva? Pa, da bi izbegao rizik prezimljavanja jer je sasvim moguće da ti to društvo ili dva ne prezime i onda odmah dolazi do razočarenja a i materijalnih gubitaka, zato je bolje kupiti na proleće što ranije, ali probaj ugovoriti kupovinu već ove zime.
Zašto društva i prazne košnice? Moćićeš da pratiš razvoj društava na proleće, doneće ti i nešto meda za vrcanje (početnike obično prati sreća u prvoj godini), moćićeš i da ih razrojavaš (ima mnoštvo načina), zbog toga ti trebaju i dve tri prazne košnice, možeš svesno da jedno društvo uteraš u rojevi nagon, nove rojeve koje budeš napravio moćićeš da razvijaš i pratiš njihovo napredovanje itd. Ako uzmeš recimo prazne košnice i rojeve, onda te godine možeš samo da ih razvijaš i da ih spremiš za zimu i to je manje više sve, a prvi med ćeš imati tek iduće godine, a to je ono što se sa nestrpljenjem čeka u kući, i veliko je zadovoljstvo i radost ukućana kad već prve godine dobiješ malo svog meda, ne znam ni koliko ti je godina ni da li imaš porodicu, ali za njih će to biti mali praznik.
Ipak je u ovom momentu najvažnije da sakupiš što više praktičnog rada sa pčelama, da osetiš ubode, da vidiš kako ti reaguje organizam na njih, zato nađi nekoga što pre ko će ti to omogućiti da bi dočekao proleće što spremniji.
Vratiću se samo malo na vrstu košnica, čak i da su sve iste, a nisu, treba razmisliti i o godinama i težini nastavaka. Nekoliko godina, moj brat od tetke koji pčelari sa LR, i ja, zajedno idemo na suncokret i prošle godine sedimo na pčelinjaku u hladovini, pravili smo pauzu u radu, i kaže on meni onako već umoran od dizanja teških nastavaka, "sad da mi dođe neko da kupi, sve bi mu prodao", ja ga gledam i pitam "i šta bi onda", znajući da voli pčele, a on će "kupio bi ovake ko tvoje". RV nastavak je duplo lakši od LR, a kičma je jedna. Ja se raspiso ko školarac, izvini.