Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 160844 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #195 poslato: Maj 22, 2014, 12:36:17 »
Горане, да нам Бог да здравља и само полако напред.
Код мене је већ пар дана лепо време, пчеле су активне од раног јутра па до вечери. Новог уноса има тек толико за потребе пчела, у овој ситуацији и то је добро. Надам се да ће тако и остати, да се не мора прихрањивати.
Направио сам пар слика јуче. На првих 5 слика, види се велики број трутова. У једном тренутку чак 7 комада на слици. Број трутова је знатно већи наравно, али сам ретко виђао до сада оволику њихову активност. Оволика бројност трутова је добар знак.
Фотографије су направљене око 14:40 јуче, температура је била 27 степени, што се види и на слици. Пчеле су лепо радиле и уопште узев, друштва су у одличном стању. После обилних киша, ово лепо време надам се да ће покренути лучење нектара, друштва ду довољно јака да искористе било какву појаву паше.
На следећих 7 слика види се јучерашњи рад пчела, а на следећих 7 које су урађене око 19:20 виде се колико толико задовољне пчеле, вентилирају кошнице. Температура у то време, била је 24 степена. У кошницама се чује онај лепи тихи бруј, када пчеле прерађују то мало нектара које су сакупиле.
Прегледао сам прекључе пар кошница, нисам нашао нити један матичњак. Полако сваки дан погледам по коју кошницу, па како год да буде, биће на добро. Толико за сада у овом јављању.
Желим Вам свима свако добро. Поздрав из Мале Моштанице  :D 

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #196 poslato: Maj 22, 2014, 18:19:14 »
                 Bravo Dragane,guras ti dobro,i drago mi je.Vidim na fotografijama da pcelice lepo rade.
Necu mnogo da te davim jer smo se juce ispricali bas dobro.Postavio sam fotografije onih skidaca
sto sam zimus pravio.Nalaze se u temi : Nacrti delova. Nisu ispale lose te fotke iz radionice ,mislim
da se sve lepo vidi.

Pozdrav od Voje i svako dobro.

p.s. Idem za par dana na pcelinjak,izvestaj sledi.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #197 poslato: Maj 22, 2014, 20:59:04 »
Поздрав Драгане,

Како моћно изгледа када се виде кошнице у низу и облак пчела које долећу и одлећу у/из кошница.
Јеси ли погледао то друштво које има пуно трутова, да се не спрема за ројење?

Поздрав.

« Odgovor #198 poslato: Maj 22, 2014, 21:48:51 »
Свака част Војо на труду, погледаћу те слике које си поставио. Чујемо се  :) 

Здраво био Никола,
Трутова има у свим кошницама код мене. Погледао сам ту кошницу, нема ни једног матичњака, пчеле само преду.
Данас сам по плану прегледао три кошнице. Прва, све у реду, има нешто уноса, пчеле мирне, нема матичњака. Друга мало јача од ове, мање више исто стање. Трећа ... Скидам поклопац, дижем папир са мрежице да дунем дим-два, кад чујем матицу да пева! Подигнем хранилицу ... опет песма матице али јача, као да је матица у том трећем наставку. Прегледам све рамове, ништа. Склоним наставак, па почнем да гледам други, први, други, трећи рам. Ништа. Поново се чује матица. Четврти рам, ооппаааа млада матица! Узмем тај рам и одложим га у припремљен празан наставак. Кренем даље да гледам рамове, 7 матичњака. Поскидам све те матичњаке и склоним наставак да погледам у први. Пчела све пуно, једна преко друге. Нађем матицу, пребацим је у нови наставак, додам два рама са храном, три са разним леглом, остало су со и стресем пчела са три рама. Ставим нову хранилицу, поклопац и однесем на ново место.
Сада почнем да сређујем ову кошницу, нађем ону младу матицу ставим је доле, додам рамове. Ставим мр, други наставак, почнем да сређујем рамове кад опет чујем матицу. Погледам према том звуку са моје десне стране на скинутом матичњаку стоји матица! Углавном да не дужим, укупно сам видео 7- 8 младих матица. Све оне полете и право у тај други наставак. Вратим све рамове, поставим и трећи наставак. Погледам у ту кошницу и лепо прекинем све послове. Из ове кошнице ће сутра, прексутра изаћи још ројева. Немам припремљених нуклеуса. Имам 8 подњача. Наставака имам. Хранилица и кровова немам и све у свему, милина једна. Седнем лепо у хладовину на плацу, гледам у те моје кошнице и пијуцкам кафу. Размишљам да направим двоматична друштва имам мр. у резерви. Када сам већ ту да погледам још коју кошницу. Прегледао сам још три "сумњиве", немају ни један једини матичњак, пуне су пчела. Изгледа да је само ово једно друштво решило да се роји. Мада каква је укупна ситуација у природи, не би ме чудило да крену да се роје редом. Видећу сутра да ли има још кандидата.
Све у свему, један леп дан на пчелињаку  :D
Поздрав свима  :D 

« Odgovor #199 poslato: Maj 31, 2014, 14:32:36 »

Добар дан колеге,
Прође некако и овај месец. Код нас је као и у великом делу земље, прошло без икакве паше и уноса новог нектара. Додуше уноса је било тек толико да за сада нисам морао да прихрањујем друштва, али ништа више од тога. Једноставно у природи, ништа значајније не меди. Са обзиром шта нас је све задесило у последње време и на размере ове страхоте што нас је погодила, није ни чудо.
Стање на мом пчелињаку са обзиром на околности је, да кажем солидно. Пчелиња друштва су снажна и здрава. Из оне кошнице која се ројила, ухватио сам два лепа роја, па то и није толико лоше. Формирао сам још један нуклеус из једне јаке заједнице, надам се да ће се развити у лепа друштва.
После тог ројења, урадио са преглед свих кошница пре два дана. Сем те кошнице ни у једној више није био нити један матичњак. Када сам већ отварао кошнице из плодишта сам извадио по 3 до 4 рама легла и подигао у други наставак, а у плодишта сам поставио со.
Матице добро залежу и легла има од 6 до 9 рамова. Углавном у свим кошницама има бар по 4 рама који су залежени од сатоноше до краја саћа, скоро свака ћелија. Са стране, око легла има доста полена свугде, а нектара по мало али га има. Приметно је да на рамовима у овом тренутку, има врло мало трутовског легла. Трутовског легла је раније било знатно више, и заиста их има доста у свим кошницама. Приметно је да су пчеле почеле да уклањају одрасле трутове. Ево пар слика два просечна рама са леглом које сам сликао приликом последњег прегледа. За пар дана морам погледати да ли су пчеле извукле неки матичњак у другом наставку. После овог детаљног прегледа, јасно је да ових дана морам почети са прихраном пчела. Толико за ово јављање. Желим Вам свима свако добро.
Поздрав свима из Мале Моштанице :) 

Поздрав свима и медно

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #200 poslato: Maj 31, 2014, 23:13:41 »
                  Dragane kod tebe nema drugo nego mašala. Raduje me da ide sve
dobro,samo da se vrijeme poboljša. Ja sam do 22.05. imao kontrolu u pčelinjaku
i kada sam trebao da izvšim pregled da vidim jesu li matice ispod m.r. i eventualne
matičnjake, ispao sam iz stroja zbog jake upale urinarnog trakta. Tek od juče sam
ponovo u voznom stanju.Ali sada je jako hladno za bilo kakav pregled samo sam
im juče dodao sirupa, a i sutra ću ponovo isto, a ako progrije šta ću naći unutra
ostaje da se vidi. Ali šta su ljudi doživjeli ja kažem ovo šta god bude dobro je, a
ima još vremena za popravni jer kod mene tek trba da krene livada i glog.
Nadam se da će za koji dan biti prilike da vidim stanje pa ću onda vidjeti šta dalje.

« Odgovor #201 poslato: Jun 01, 2014, 00:09:38 »
Млађене,
Драго ми је да си оздравио!
Слажем се са тобом, шта су људи доживели ... према тим мукама све друго је безвезе и помињати.
Код мене је ајд да кажем солидно за сада, али је већ са храном критично. Свако захлађење или лоше време убрзано доводи до потрошње и то мало хране што има. Тако да предстоји борба да се заједнице одрже.
Да смо ми живи и здрави, биће свега. Надам се да је код тебе на пчелињаку све у реду.
Поздрав за Пале и РС  :D 

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #202 poslato: Jun 01, 2014, 21:34:29 »
Поздрав Драгане, стање је добро јер ниси морао раније да прихрањујеш.
Добро си се изборио да ове године немаш више ројевог нагона код друштава. Ова година је била као створена за ројење.
Како стојите са аморфом и липом у твом крају? Знам да је аморфа коровчина, али ако је већ има може добро да послужи.
Ја претпостављам да уз Дунав код нас има аморфе јер доносе бордо полен из тог правца. Нисам хтео да отварам кошнице за викенд, није ми време било лепо, облачно, ветровито, ја нешто био нервозан... Онда боље да и не радим када је тако, али мислим да имају неког уноса. Е сад не знам каквог с обзиром да су обезматичене...
Поздрав

« Odgovor #203 poslato: Jun 02, 2014, 12:39:49 »
Поздрав Никола,
Мени је ово прва пчеларска сезона, прво па мушко! Искусније колеге кажу, да овакву лошу годину не памте, тако да сам погодио годину када да почнем, свака ми част. Уосталом као и многи други. Када се све то узме у обзир, морам бити задовољан. Од почетка пролећа, сируп сам додавао само 7 пута. Мислим да је реално да кажем да није било пресудно моје пчеларско знање јер га објективно немам, верујем да је РВ ту завршила добар део посла и упркос врло неповољној години пчелиње заједнице су ипак, како тако успеле да изгурају овај неповољан период. То се односи како на максимално могуће искоришћење минималне паше, тако и на врло мали проценат ројења. То је мој закључак када погледам предходни временски период. Та чињеница даје наду да ће пчелиња друштва у наставку сезоне ако се поправе пашни услови, свакако постићи добре резултате. Какви ће они бити, видећемо.
Код нас има багремца види се и по полену у рамовима, а липа је пре изузетак него правило, нема је нешто. Временске прилике које најављују у наредном периоду, пре ће одговарати разним коровским биљкама па ту можда треба очекивати какву, такву (могућу) пашу.
И код нас је време слично, нагло је захладнело, падала је киша, дува хладан ветар. Као да је јесен. Проћи ће и то.
Надамо се бољем времену у сваком смислу.
Поздрав и медно  :) 

« Odgovor #204 poslato: Jun 02, 2014, 21:32:57 »
Код нас пре подне хладно, поподне је отоплило и температура је дошла до 22 степена. Пчеле су лепо радиле до око 17 часова. Тада опет нагло захлађење, па киша, па ветар ...
Првих 5 слика је са данашњим радом пчела, следеће 4 слике су принове на мом пчелињаку и оне лепо раде.

Поздрав свима и медно  :)

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #205 poslato: Jun 02, 2014, 22:17:10 »
Лијепо изгледа све ово Драгане. За наредни период ипак је најављена стабилизација времена и пораст температура чему ће се пчеле несумњиво обрадовати а и ми свакако  :) .

Ја бих искористио твоју фотографију _780 да поставим једно питање а волио бих да се укључе колеге са више искуства. Ако сам добро упућен твоје кошнице су рађене прстастим спојем или тзв. цинковањем. Често сем имао прилику видјети да долази до пуцања даске на начин како је управо на овој твојој фотографији. Због тога већ неко вријеме размишљам да у договору са мајстором који ми прави кошнице, затражим да ми убудуће спојеве ради тзв. једноструким засијецањем јер ми се чини да је такав спој много мање склон хоризонталном пуцању даске. На жалост немам фотографију али вјерујем да сви знају о чему се ради.

Нисам примијетио да је о овој проблематици нешто посебно писано па не знам да ли заврјеђује отварање посебне теме?! Свакако би било лијепо да што више колега продискутује.
« Poslednja izmena: Jun 02, 2014, 22:38:11 od strane Радоје Киперовић »

« Odgovor #206 poslato: Jun 03, 2014, 11:51:42 »
Радоје,
Са обзиром на услове у протеклом периоду, друштва су сасвим солидна. Надам се да ће стабилизација времена донети код свих нас боље дане и пчелама и нама.

Што се тиче споја кошница у праву си. Боље је радити са спојем о коме говориш. Такав спој је стабилнији и доприноси бољем трајању самих кошница. Мада није ствар у споју дрвета, него у споју људи са здравом памети.
Овај потоњи спој је много већи проблем, него онај први.
Планирао сам да у оквиру ове моје теме, напишем пар речи у вези свега овога, па већ неко време сликам пар кошница, пратећи рад дрвета и пуцање, кривљење, увијање, витоперење, чупање, распадање које имам међу својим "новим", кошницама. Ових дана то ћу све овде и поставити, а написаћу и пар својих запажања и понеки савет са тим у вези, па можда неком буде од користи. Можемо отворити и посебну тему, ако је занимљива за остале колеге.
Поздрав  :)

« Odgovor #207 poslato: Jun 05, 2014, 20:40:32 »
Поздрав колеге,
Вечерас су прскали комарце, из ваздуха и са земље. Прскање су уредно најавили и упозорили пчеларе да "обезбеде", своје кошнице. При прошлом прскању, нисам имао проблема. Односно, пчеле нису имале проблема. Већерас ...
Авион је прелетао негде 6-7 пута преко нашег места. Преко моје куће и пчелињака, директно је прелетео два пута.
Ево пар слика, а наставак у следећој поруци, због броја слика ...

« Odgovor #208 poslato: Jun 05, 2014, 20:53:55 »
После 10 минута, почело је угинуће пчела ... Прво су почеле да страдају пчеле на полетаљкама. После минут-два приметио сам да има угинулих пчела и унутра, виде се угинуле пчеле кроз улаз ...
Угинуће пчела је израженије у доњем реду кошница, мада има доста угинулих пчела и у кошницама на тераси.
После авиона, почели су кроз насеље да круже аутомобили са моторима којима прскају комарце са земље ...
И од овог начина прскања, прошли пут пчеле нису страдале, сада не знам, пао је мрак.
Видећу сутра колика је размера овог тровања, надам се да није велика. Такође се надам да ће ово средство подједнако уништавати комарце, колико ефикасно уништава и пчеле.
Поздрав свима

Van mreže Vladan Nešić

• Stari član foruma
  • Nema veće mudrosti nego ćutanjem reci sve
  • Lokacija pčelinjaka: Kolari 94m.nv
« Odgovor #209 poslato: Jun 05, 2014, 22:15:40 »
sta reci  >:( nadam se da nece biti vece stete na pcelinjaku.pozdrav
Za nekoga je rad strašno jednostavan a za nekoga jednostavno strašan