Свака част Војо на труду, погледаћу те слике које си поставио. Чујемо се
Здраво био Никола,
Трутова има у свим кошницама код мене. Погледао сам ту кошницу, нема ни једног матичњака, пчеле само преду.
Данас сам по плану прегледао три кошнице. Прва, све у реду, има нешто уноса, пчеле мирне, нема матичњака. Друга мало јача од ове, мање више исто стање. Трећа ... Скидам поклопац, дижем папир са мрежице да дунем дим-два, кад чујем матицу да пева! Подигнем хранилицу ... опет песма матице али јача, као да је матица у том трећем наставку. Прегледам све рамове, ништа. Склоним наставак, па почнем да гледам други, први, други, трећи рам. Ништа. Поново се чује матица. Четврти рам, ооппаааа млада матица! Узмем тај рам и одложим га у припремљен празан наставак. Кренем даље да гледам рамове, 7 матичњака. Поскидам све те матичњаке и склоним наставак да погледам у први. Пчела све пуно, једна преко друге. Нађем матицу, пребацим је у нови наставак, додам два рама са храном, три са разним леглом, остало су со и стресем пчела са три рама. Ставим нову хранилицу, поклопац и однесем на ново место.
Сада почнем да сређујем ову кошницу, нађем ону младу матицу ставим је доле, додам рамове. Ставим мр, други наставак, почнем да сређујем рамове кад опет чујем матицу. Погледам према том звуку са моје десне стране на скинутом матичњаку стоји матица! Углавном да не дужим, укупно сам видео 7- 8 младих матица. Све оне полете и право у тај други наставак. Вратим све рамове, поставим и трећи наставак. Погледам у ту кошницу и лепо прекинем све послове. Из ове кошнице ће сутра, прексутра изаћи још ројева. Немам припремљених нуклеуса. Имам 8 подњача. Наставака имам. Хранилица и кровова немам и све у свему, милина једна. Седнем лепо у хладовину на плацу, гледам у те моје кошнице и пијуцкам кафу. Размишљам да направим двоматична друштва имам мр. у резерви. Када сам већ ту да погледам још коју кошницу. Прегледао сам још три "сумњиве", немају ни један једини матичњак, пуне су пчела. Изгледа да је само ово једно друштво решило да се роји. Мада каква је укупна ситуација у природи, не би ме чудило да крену да се роје редом. Видећу сутра да ли има још кандидата.
Све у свему, један леп дан на пчелињаку
Поздрав свима