Добро вече колеге,
Никако да стигнем да напишем пар речи о боји за кошнице, па ево укратко. Кошнице сам фарбао бојама на воденој бази, фирме Еко лак. Све делове кошница сам пре фарбања прешао њиховим "фирнајзом", на воденој бази. То је дубинска заштита дрвета, дрво је упија брука! Након тога, боју сам нанео у три слоја.
Боја се јако брзо суши, и у принципу лако се са њом ради. Ја сам кошнице фарбао четком и ваљком, нисам хтео компресором. Када се боја добро осуши, а ако се негде прелила и залепила између делова, то тако залепи да је право чудо. Цео ред од 8 наставака спустим на под, држећи руком само онај горњи наставак и све стоји као саливено.
Кућа ми је пуна наставака, па немам места да их фарбам појединачно. Овако ми је једноставније, а растављам их тако што поставим једну дашчицу на под и онда сваки састав наставка ставим на ивицу те даске, мало их лупим и раставе се. Када се осуши та боја, површина је некако гумирана? бар тако мени изгледа. Иначе вода на тој боји се скупља у капи, као када воскирате ауто, ваљда због тог "воска", који садржи у себи.
Са изглед тих боја, није онако интезиван као код уљаних боја. Кроз ове боје, јасно се види текстура дрвета, без обзира на број премаза. Од ове четири боје којима сам фарбао кошнице, мени лично се ова плава, слабо свиђа. Тачније речено, пигмент у тој боји једноставно слабије пријања на дрво, бар у овом случају.
Када сам већ код фарбања кошница, решио сам да све следеће кошнице фарбам у једној боји, како их будем спремао за насељавање. Првих следећих 100 кошница, фарбаћу у ову "жуту", следеће у неку другу боју итд.
Тако ми је много једноставније све то и офарбати и одржавати. Само ћу лета и полетаљке фарбати мало "шареније". Ево и пар слика са тим бојама и упуствима на амбалажи.
Поздрав свима