Prodajem 8 pčelinjih društava u LR košnicama,pre 7 dana kada sam kontrolisao imale su po 4 do 6 ramova radiličkog legla,otprilike po dve trećine LR rama pune poklopljenog legla,rezerve meda u proseku oko 6 do 8 kg,ali sam im dopunio sa po 2 litra gustog šećernomednog sirupa,uz dodatak pelina.Imaju dosta polena,društva su zdrava i solidno jaka,tretirana protiv varoe redovno i to biljnim preparatima Brstivar kolega Voje,te Argus Ras i Bee Vital Hive Clean,kao i eteričnim biljnim uljima i Nozevojem u cilju prevencije Nozemoze.Društva su trenutno uglavnom na 2 nastavka,mada uglavnom posedaju gornji nastavak,sem 2 koja su na podnjačama a posedaju i polunastavak koji je iznad njih sa EV ramovima. Cena sada tokom aprila ili maja meseca je 135 e sa sve košnicama,reč je uglavnom o po 2 LR nastavka,sa izvučenim saćem u oba nastavka,košnice su dobre,stare u proseku 3 do 4 godine,većina od čamove daske,nešto od topole,lipovi ramovi,uglavnom AV podnjače,4 su sa Milerovim zbegovima a 4 sa žičanim poklopnim žbegovima. Ako želite možete prepakovati i u vaše košnice u tom slučaju je cena 100 e za društvo na 10 ramova,što uključuje sve ramove sa leglom,sve pčele i ostatak ramovi sa medom i polenom.Ako želite možete ih uzeti i svedene na jedan LR nastavak,bez medišnog nastavka,cena bi onda bila 120 e za tako kompletno društvo sa košnicom,u 1 LR nastavku.Inače testirao sam ih na varou i trenutno opadanje varoe je bilo uglavnom 0 do 3 maksimalno,sredstvo je na bazi bilja i timola.matice su kvalitetne,3 su od prošle godine,4 su iz juna 2012 godine a 1 je iz jula 2011 godine.Društva nisu rojena ove godine i ako se želi komotno je moguće razrojiti ih čak i pri kraju aprila,početkom maja meseca.Satne osnove im još nisam dodavao za izvlačenje,svo saće je od prošlih par godina.
Pčelinjak je na obronku planine Deli Jovan,30 km od Zaječara.Prevoz nisam u mogućnostio da ponudim,morate ga vi obezbediti.
Uz svo poštovanje,ne bih prodavao moja društva nijednom kolegi iz Vojvodine,jer smatram da je tamo veliki rizik od trovanja,a ne bih mogao da mirno spavam uz saznanje da su pčele koje sam uz dosta truda odgajao i negovao stradale ili u riziku od istog.Prednost pri kupovini imaju kolege iz Timočkog regiona,te Braničevskog okruga,do Požarevca,zatim iz Pomoravlja,posebno kolege iz Paraćina,Ćuprije,ili južnije,Ražanj.Ne bih prodavao kolegama iz Bora i bliže borske okoline.Kolege iz Šumadije ili južne ili Zapadne Srbije se takodje mogu javiti,ako im nije daleko. Nakon bagremove paše,počevši od početka juna meseca,cena je 20 posto niža.Naravno ovo važi samo ako ne prodam do tada 8 LR društava koje bih ponudio za prodaju.
Što se tiče eventualnih ovogodišnjih rojeva ne bih sada ništa nudio dok ne vidim šta će se desiti sa bagremovom pašom,ako je bude,imaću rojeve,ako bude kilava,onda ću maksimalno gledati da izbegnem razrojavanje i umnožavanje ove godine,jer su zadnje 2 bile vrlo izazovne jer bagrema praktično nije bilo zbog lošeg vremena,a znam kakvo leto predstoji,kada je jedini unos medljika i šumski med.Zato sam im i ostavljao junski med,kombinaciju kupine i livade,koja više kod nas nije tako obilna paša,zbog uzastopnih višegodišnjih jako suvih letnjih meseci.
S poštovanjem agro.ing.Aca Perić,tel 064 3907752