Moja omiljena tema, pa da napišem i ja koju. Prvo, "Pčelarenje nastavljačama" od Dr Jože Rihara, smatram bukvarom za navedenu vrstu pčelarenja, drugo, on je dokazao da AŽ uopšte nije slovenska (ili slovenačka, ako baš hoćete - slažem se sa Radojem) košnica ali mogu da razumem zašto je kasnije prevagnula iako su slovenci prvi narod u evropi koji je počeo pčelariti nastavljačama, još u vreme Janše. Treće, postoje razlike u prinosima različitih tipova košnica u istim uslovima, tačno je da su male ali ipak postoje. Verovatno postoje i razlike u količini posla koji se mora obaviti kod različitih tipova košnica a koje proizilaze iz delimično različitih tehnika pčelarenja različitim tipovima. Kako se snaći u svemu tome? Po meni, polazna osnova bi trebala biti odgovor na pitanje: šta želite od pčelarstva? Ako je to samo hobi, onda je svejedno sa kojom košnicom ćete pčelariti, ako iz pčelarstva želite dobiti neki dodatni prihod, onda već treba dobro odmeriti mnoge stvari.
Po mom mišljenju, nastavljače su u prednosti u odnosu na AŽ iz mnogo razloga, a samo je lakša ugradnja na vozila ili kontejnere na strani AŽ. Pčelario sam sa AŽ, moj otac samo sa AŽ od 1975 godine, napustio sam to i potpuno prešao na RV, imam i par EV. Mnogo puta sam bio frustriran dok sam radio sa AŽ jer sve što se nađe novo u tehnici pčelarenja je za nastavljače, a tek kasnije se možda može modifikovati, nekad i ne, za AŽ. Primer, kad sam saznao za nakapavanje oksalnom kiselinom bio sam razočaran, jer je to kod nastavljača prosta operacija a kod AŽ je u početku bila nemoguća misija, a i sad se izvodi uz prilične teškoće. Zatim, primer bežalice, kod nastavljača je to pesma. Treći primer, vrcanje, kod AŽ uglavnom mora na terenu, nema tog komoditeta kao kod nastavljača gde ja nastavke donesem kući i polako, ne žurim jer su mi drugi nastavci na košnicama, četvrto i vrapci znaju, ograničena zapremina, ja sam ove godine imao unos na suncokretu koji prevazilazi zapreminu medišta AŽ, retko ali se dešava. Orjentisan sam na tretiranje tzv ekološkim sredstvima, kiseline, BVHC,brstivar itd, ipak se tu javljaju određene teškoće kod AŽ. Kako bi primenili Peletov način razrojavanja u AŽ, npr pa zatim dvomatično pčelarenje ako je klasična AŽ u pitanju.....itd. Ipak sam sačuvao 15 kom AŽ, sad su prazne, ali kad me izda snaga jednog dana biće dobre, jer tamo se od rama ne podiže ništa teže. Moram priznati da me je kod AŽ zaintrigirala jedna stvar, a nisam je nikad isprobao, a to je pčelarenje pomoću kasete gde se odvaja matica.