Autor Tema: Prednosti i mane raznih tipova košnica  (Pročitano 54070 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
Odg: Prednosti i mane raznih tipova košnica
« Odgovor #30 poslato: Septembar 17, 2014, 14:49:07 »
 AAA ete Ante sve što je dobro i lijepo puno košta,ali nema veze ne pčelari se jednu godinu.Nego što je ono u pozadini na zadnjoj slici, neki drugi tip koš ili mi se čini.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #31 poslato: Septembar 17, 2014, 15:30:09 »
Evo malo o još jed. vrsti koš. 9 Okvirna Až koš, sa povečanim razmakom između okvira, tako da je širina plodišta točno ista kao i kod 10 okv. Až.  Budu malo zadebljani okviri.U slabijim pašama kakve su zadnjih godina ta koš. mi je stalno davala više nego druge košnice Devet okvirne koš. davale su i rojeve i med još sam i nukleuse pravio od njih uz malo ili ništa posla.(na rojeve sam pazio).Kad bih računao po volumenu zapremine prikolice tj, koliko koš. stane na određenu prikolicu(prim. 60 deset okv. Až stane samo 54 jedanaest okv Až ili 48 12okv.Až)više bih meda dobio od 9 okv. koš.A orojevima i nukleusima da i ne govorim. Smatram da je i inače greška sprečavati rojenje malo odgađati da ali ne i rezati metičnjake ili sl.ali o tome sam pisao u drugim temama pa da se ne ponavljam.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #32 poslato: Septembar 17, 2014, 19:30:40 »
Citat: damir brzović
Nego što je ono u pozadini na zadnjoj slici, neki drugi tip koš ili mi se čini.
AŽ...
http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/DSC06669.jpg
Prednosti i mane raznih tipova košnica

Što se tiče tipa košnice moje je mišljenje (mada sam tek počeo sa pčelama da se bavim ove godine) sve više ovisi o pčelaru i njegovoj volji nego o samom tipu košnice. Počeo sam sa LR jer je najzastupljeniji u mom okruženju. Ima dosta mogućnosti za proširenja tako da si svako može prilagoditi svom načinu pčelarenja. Vidio sam dosta pčelara u poznim godinama da još uvijek barataju sa nastavcima pa se nadam da ću i ja nekako izaći na kraj mada mi uvijek ostaje kao mogućnost ako ogrbavim pređem sa nastavaka na polunastavke :)
Nije isključeno da kao probu sastavim i jednu RV pa da uporedim rezultate. Uglavnom ne isključujem niti jedan tip košnice a na svakom je da se opredjeli kakvim želi pčelariti. Najgore je imati brdo nestandardnih tipova koje ne možeš upariti sa ostalim košnicama ako ustreba

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #33 poslato: Septembar 17, 2014, 20:46:29 »
Kolega  Radoje u vezi lijekova istina je da je bilo prodaje nedjelotvornih lijekova, pa tko nije bio oprezan je nastradao.Nikad kod mene više samo jedno sredstvo.Naročito treba biti oprezan kad država da nešto đaba.
Који су то недјелотворни "лијекови"?
Primjena lijekova kod až koš. nije problem o kojem treba rasp.
Ја мислим да јесте. Колики је слободан простор изнад сатоноша горњег дијела? Молим да појасните како аплицирате Апикард, како нпр.мрављу киселину са Либиговим испаривачем или Световим целулозним улошком?! Како би радили са тимолом на сунђерастом материјалу или Брстиваром на трулексу?

evo kod mene u až stavljena letvica chekmite kao u lr nikakаv problem, dimljenje još lakše nego u lr jer imam av podnicu sa limenom tacnom koja se izvlači, mravlja se također može staviti na tacnu....

За летвице кумафоса нешто нисам заинтересован, обогаћивање ваздуха испарењима амитраза у условима сушаре за месо (тј. контејнера) такође ми је страно, али ме живо интересује та тацна са мрављом киселином?! Како се регулише испарење у зависности према дужини трајања третмана и температурама?

Van mreže dragi milic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: bozevac
« Odgovor #34 poslato: Septembar 17, 2014, 21:30:24 »
Kolega Dragane meni je prijatelj pocetkom avgusta 2011 dao jedan roj i preporucio da kupim kosnicu Rodna Voja jer on pored ostalih ima i desetak tih kosnica .Ja tako i uradim i kupim jos tri drustva tako da u zimu udjem sa 4 Rodne Voje i onda pocnem da citam sve sto je Voja napisao a narocito me privukla tema Kako lako udesetostruciti pcelinjak i da ne duzim mnogo sada imam 95 drustava u R V kosnicama.

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #35 poslato: Septembar 18, 2014, 00:17:05 »
Moja omiljena tema, pa da napišem i ja koju. Prvo, "Pčelarenje nastavljačama" od Dr Jože Rihara, smatram bukvarom za navedenu vrstu pčelarenja, drugo, on je dokazao da AŽ uopšte nije slovenska (ili slovenačka, ako baš hoćete - slažem se sa Radojem) košnica ali mogu da razumem zašto je kasnije prevagnula iako su slovenci prvi narod u evropi koji je počeo pčelariti nastavljačama, još u vreme Janše. Treće, postoje razlike u prinosima različitih tipova košnica u istim uslovima, tačno je da su male ali ipak postoje. Verovatno postoje i razlike u količini posla koji se mora obaviti kod različitih tipova košnica a koje proizilaze iz delimično različitih tehnika pčelarenja različitim tipovima. Kako se snaći u svemu tome? Po meni, polazna osnova bi trebala biti odgovor na pitanje: šta želite od pčelarstva? Ako je to samo hobi, onda je svejedno sa kojom košnicom ćete pčelariti, ako iz pčelarstva želite dobiti neki dodatni prihod, onda već treba dobro odmeriti mnoge stvari.
Po mom mišljenju, nastavljače su u prednosti u odnosu na AŽ iz mnogo razloga, a samo je lakša ugradnja na vozila ili kontejnere na strani AŽ. Pčelario sam sa AŽ, moj otac samo sa AŽ od 1975 godine, napustio sam to i potpuno prešao na RV, imam i par EV. Mnogo puta sam bio frustriran dok sam radio sa AŽ jer sve što se nađe novo u tehnici pčelarenja je za nastavljače, a tek kasnije se možda može modifikovati, nekad i ne, za AŽ. Primer, kad sam saznao za nakapavanje oksalnom kiselinom bio sam razočaran, jer je to kod nastavljača prosta operacija a kod AŽ je u početku bila nemoguća misija, a i sad se izvodi uz prilične teškoće. Zatim, primer bežalice, kod nastavljača je to pesma. Treći primer, vrcanje, kod AŽ uglavnom mora na terenu, nema tog komoditeta kao kod nastavljača gde ja nastavke donesem kući i polako, ne žurim jer su mi drugi nastavci na košnicama, četvrto i vrapci znaju, ograničena zapremina, ja sam ove godine imao unos na suncokretu koji prevazilazi zapreminu medišta AŽ, retko ali se dešava. Orjentisan sam na tretiranje tzv ekološkim sredstvima, kiseline, BVHC,brstivar itd, ipak se tu javljaju određene teškoće kod AŽ. Kako bi primenili Peletov način razrojavanja u AŽ, npr pa zatim dvomatično pčelarenje ako je klasična AŽ u pitanju.....itd. Ipak sam sačuvao 15 kom AŽ, sad su prazne, ali kad me izda snaga jednog dana biće dobre, jer tamo se od rama ne podiže ništa teže. Moram priznati da me je kod AŽ zaintrigirala jedna stvar, a nisam je nikad isprobao, a to je pčelarenje pomoću kasete gde se odvaja matica.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #36 poslato: Septembar 18, 2014, 00:19:09 »
Колега Драги,
Свака част и твом пријатељу и теби! Пчелињак изгледа одлично.
Желим ти пуно успеха у животу и раду. Поздрав из Мале Моштанице  :)

« Odgovor #37 poslato: Septembar 18, 2014, 02:32:36 »
Колега Драгане,
Сасвим си у праву за полазну основу, то је питање које сваки колега почетник треба себи да постави.
У великој већини случајева колеге се одлучују за ову или ону кошницу, без неке озбиљне анализе у којој би узели у разматрање један дужи временски период. Људи би били веома изненађени, када бу узели у обзир један период од рецимо 30 година и направили само једну просту анализу. Овом приликом ћу навести само један пример:

Замислите да се размишљате између кошнице А и кошнице Б. Није вам познато ништа ни за једну ни за другу.
Сваки млади колега који планира да уђе у свет озбиљног пчеларства, може на разним форумима да прочита основне ствари везане скоро за све типове кошница, па тако и за овај наш пример кошница А и Б.
Све што треба тај наш млади колега да уради је, да има слободан УМ и да мисли својом главом, а не туђом.
Додуше треба му и један омањи лист папира и оловка, приде. И анализа може да почне, на пример овако:

Да зазимим кошницу А, потребно ми је 15 кг. меда. Да зазимим кошницу Б, потребно ми је 25 кг. меда.
Разлика је 10 кг. меда. Планирам да радим са 100 кошница, дакле пута 10 кг. меда = 1000 кг. меда разлике за једну једину годину мог пчеларења  :o  Оооппааа. Тада се млади колега досети, да би могао да пчелари, рецимо следећих 30 година. Сада већ нашем младом колеги почиње ова анализа да бива јаснија, зар не млади колега? ;D Значи 30 мојих година пчеларења, односно 30 мојих зазимљавања мојих 100 кошница пута 1000 кг. меда годишње разлике = 30.000 кг. меда разлике ... :o :o :o  Гледа млади колега и не верује.  :o  Рачуна опет и сабира али опет добије исти резултат. Јесте толико.

Прихвати ту чињеницу млади колега, па пошто му је ум слободан и мисли својом главом, дође му до памети да погледа цене меда, у на пример прошлој години. Наравно ако сам већ решио да пчеларим са 100 кошница, бићу селећи пчелар, каже наш млади колега ... али то сада нема везе... Имаћу рецимо само две паше на које ћу ићи. Ево нека то буде багрем и сунцокрет. Млади колега је слободног ума, размишља слободно и мисли својом главом и очас посла уклавири, да је прошле године цена багремовог меда на велико била 3,7 а сунцокретовог 2,2 исто на велико. Ааххааа, саберем дакле 3,7 и 2,2 и добијем = 5,9 то поделим са 2 и добијем, просечну цену меда, дакле = 2,95 евра. Погледа наш млади колега ону годишњу разлику и одмах му буде јасно, да ако пчелари са кошницом А, на годишњем нивоу њему у џепу остане = 2950 евра. Сада се наш млади колега већ осмелио  8) , уклавирио је принцип и часком, на оном истом листу папира израчуна колико то износи за тих његових 30 година рада. Дакле 30 х 2950 = 88,500 евра. Лепа сума новца, пензија или шта год већ ... :D

Пошто је наш млади колега из ове приче, човек који мисли својом главом, а не туђом, он одмах свати да паша можда и омане и меда некад и не буде али да он УВЕК у тих 30 година МОРА да зазими своје пчеле. Ако се одлучи за кошницу Б онда мора да има и тих 88,500 еврова разлике, односно меда, односно чега год већ ...Рекосмо да је овај наш млади колега, човек који мисли својом главом, а не туђом и он је онда проширио ову своју анализу и на остале важне параметре који важе за кошницу А и кошницу Б. Ову прихрањујем оволико, ову не, ова тада доноси меда, ова не, овде ми се брже развијају пчеле, овде не, овде додајем погаче, овде не ...

Потрајала је та анализа нашег младог колеге по прилично. Све је то он ставио на онај свој лист папира, а када је све то сабрао, скувао је себи кафу, запалио цигару и дуго, дуго гледао у тај папир. Размишљао је не толико о томе што види на том свом папиру, размишљао је о својим старијим колегама који су га убеђивали да узме кошницу Б јер они раде са том кошницом. Било је и оних који су му говорили да узме кошницу Ц, Д, Е ... све су му саветовали, али само немој ону кошницу А. Та никако није добра, тако су га саветовали.

Углавном наш млади колега, пресавије свој лист папира, узме телефон и поручи кошницу А. Наш млади колега је у међувремену мало остарио, стекао је мало искуства и полако учи своје пчеларске кораке. Огуглао је на пљувања и подметања, на разне гадости које су му упућивале те старије колеге. Било му је тешко и криво. Па никоме од њих није ни на сенку стао, међутим навикао се и на то пљување и понижавање, на одсуство колегијалности тих својих колега. Не узима им ништа за зло, не кривих их ни за шта. Нека смо сви ми живи и здрави и нека Бог помогне свима нама, мисли наш млади колега. Када га обузму бриге и сумње, када омане година, када нема новаца, погледа са времена на време у онај свој папир и некако му буде боље. Сети се тада наш млади колега, да ће се временом, сав његов труд вишеструко исплатити.
Он је решио да буде Пчелар, а то је занимање времена, а не тренутка.

Нећу Вас даље замарати са детаљном анализом и доживљајима нашег, младог колеге. Свако за себе може ако то хоће, да направи своју анализу, свако од нас има бар један лист папира, па ако жели нека сам рачуна за себе.

Драге МЛАДЕ колеге, испричао сам Вам једну причу, на један шаљив начин. Тема те приче, уопште није шаљива. Ја вас нећу саветовати да узмете ову или ону кошницу. Ја желим да вас посаветујем да размишљате, али својом главом, а не туђом. Користите информације које су вам испред носа. Када будете размишљали о својој кошници, узмите папир и пишите, сабирајте и множите. Тако нађите своју кошницу. Верујте себи! Онда није битно како се зове та ваша кошница А.

А ако вас по вашем избору буду пљували и вређали, немојте се љутити на те људе. Нису они лоши, они само нису имали среће да мисле слободно као и ви. Зато увек уз себе имајте папир и оловку и када вас неко од колега пљуне због ваше кошнице А, дајте му тај папир и оловку на поклон, уз искрени осмех и зажелите му да и он за себе уради своју анализу. Можда за њега има још наде. Дај Боже.

Ето ја Вам написах, шта написах. Па ко има ум, нека разуме.

Поздрав свима и здраво били  :)

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #38 poslato: Septembar 18, 2014, 11:07:19 »
... Ја вас нећу саветовати да узмете ову или ону кошницу. Ја желим да вас посаветујем да размишљате, али својом главом, а не туђом. Користите информације које су вам испред носа. Када будете размишљали о својој кошници, узмите папир и пишите, сабирајте и множите. Тако нађите своју кошницу. Верујте себи!...

Драгане пријатељу,
укратко ћу покушати образложити зашто се не слажем са једним значајним дијелом твога писања око избора кошница.
Као главну референцу код избора наводиш слободан ум. Није пчеларство никакава апстрактна дјелатност која са собом повлачи непознанице на енту. Да би се успјешно пчеларило потребно је имати бар основну теоријску поткованост. Са пчеларењем се није почело јуче него много, много давно. У протеклих три стотине година урађено је много истраживања и написано много књига. Сјетимо се само генијалног слијепог пчелара Франсоа Ибера. Неке од књига је потврдило вријеме и искуство, многе је демантовало и прецртало. Али постоје неке чињенице. Непобитне чињенице тичу се живота пчеле, њене физиологије и анатомије. Тичу се и штеточина и патогена које нападају пчелу. Када сваримо (бар дјелимично) живот пчеле а затим и основне кораке који ће бити неопходни да то њено бивствовање што више усмјеримо и прилагодимо према својим захтјевима и потребама (строго водећи рачуна да је поштедимо свих непотребних и опасних поступака који нарушавају њен животни интегритет) и на крају све то што смо научили ставимо у однос према нашим локалним пашним и климатским приликама, само ће нам се рећи која је кошница најбоља за нас.
Добро кажеш, информације су сада скоро свакоме доступне. Интернет је учинио да је сада све само два клика далеко. Некада су и за основне спознаје требале године а данас само та два клика. Али, увијек има оно али. У мору информација на интернету море је лажних, неупотребљивих и бескорисних. Море је подвала. Исто је и са пчеларским интернет форумима. Узалуд твоме почетнику слободан ум када није излио добар темељ. Чим крене да рачуна киле и форинте одмах је застранио. Врло брзо је на кривом путу.
Доктор Фарар је нпр. утврдио да је за добро зимовање друштва неопходно минимално 25 кг хране без обзира на тип кошнице. Ништа није слагао. Али та количина се односи на италијанску расу пчеле која троши много хране зими јер скоро да не прекида са леглом, а не на нашу сивку. Сивка ће презимити сасвим добро са 15-18 кг хране, врло често и са много мање.
Један од основних постулата пчеларских почетака каже да је почетнику неопходан ментор. Мислим да је и то често ризична карика. Велики је број пчелара који пчеларе деценијама, и на форумима чак имају десетине хиљада порука и савјета, а пишу и савјетују глупости. Да ли из незнања или злобе у то не бих улазио. Такви су свуда око нас, млади пчелар је опет у великој опасности. Мало је квалитетних ментора какви су нпр. Драган Шишић или Војо Брстина. Замке од паучине су на све стране
Због тога опет понављам, познавање теорије је кључ. Пракса је надоградња.
"Прије свега учите теорију, иначе остаћете шепртље цијелог живота" рекао је барон Берлепш њемачки пчелар, теолог и иноватор.
Зар неко мисли да је наш домаћин Воја, конструисао своја рјешења прије него што је добро протабирио биологију пчеле а онда увидио "да нешто у претходним рјешењима не штима"?! Неколико пута поменуо је књигу Белчића, Каталинића, Лоћа... као рукопис који може бити добар темељ напредном пчеларству, исто каже и Шошић а ја дијелим њихово мишљење.
« Poslednja izmena: Septembar 18, 2014, 11:37:53 od strane Радоје Киперовић »

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #39 poslato: Septembar 18, 2014, 12:37:00 »
ja samo mogu izreći svoje mišljenje a to je da su leđa neprocijenjiva, i treba na vrijeme misliti na njih, a što se tiče košnice sve je to subjektivno, mene je od početka privlačila až košnica ali se nisam odlučio na nju što su mi tuckali kako je LR standard, zakon i da je až zastarila. To mi je bilo čudno kako po meni ozbiljni pčelari imaju ažejke na kamionima p 100 komada, pa nisu valjda oni ludi da to vozaju bez veze. Kasnije sam uvidio mane LR i prednosti až za moj način pčelarenja i razmišljanja, te sam odlučio krenuti na až. pčelarenje mi nije osnovni izvor prihoda i težim da si sam maksimalno prilagodim rad i vrijeme. Kod lr mi se nije svidjelo dosta stvari a najglavna je ta da moraš uraditi sve kao i až samo na teži način, dakle moraju se listati okviri u plodištu kako god okreneš....
mislim da je to sa košnicama pretjerano, pčele su živjele u dupljima drveta pa se vrcalo i vrca, a sad nam nevalja ova ili ona...
još jedan razlog zašto je lr više standard je za zato što je jeftiniji....

« Odgovor #40 poslato: Septembar 18, 2014, 13:40:45 »
Радоје пријатељу,
Слажем се са твојим мишљењем. Свакако је познавање теорије кључ успешног пчеларства. Идеалан почетак за сваког младог пчелара био би као што обојица мислимо, прво изучити бар основне теоријске поставке које важе у пчеларству и да не дужим, управо би било идеално да пчелар почетник у свет пчеларства уђе оним редом који си ти описао у својој поруци. Међутим пракса је много другачија, рекао бих тотално другачија. То наравно није добро.

Велика већина људи у пчеларство улази без тих основних знања, а та знања полако стичу временом кроз рад и праксу. Оно што је у свему томе бар мало добро је чињеница, да младе колеге у огромном броју случајева имају неког искуснијег колегу који им помаже на том њиховом почетку. Па сад, како се коме заломи.

Надам се да нико неће погрешно разумети моје писање о рачунању, кила и форинти. Тим примером сам хтео да скренем пажњу младим колегама, да размишљају на дуже стазе. Да се бар потруде пре него ли купе ове или оне кошнице и формирају своје пчелињаке, да сагледају све оно што ће их пратити током дуго година. На тај начин могу себе поштедети великих проблема у животу. Када причам о слободном уму, ја при томе не мислим да је пчеларство апстрактна делатност. Моје је мишљење да је највећи проблем нашег пчеларства, управо у начину размишљања. Зато сматрам да је младим колегама потребно да изађу из постојећих шаблона, томе служи пример о којем сам писао. Наравно да се слажем да је теоријско знање потребно, ту се слажу сви пчелари, чак и они са десетинама хиљада порука и савета  ;) 

Поздрав и свако добро  :D

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #41 poslato: Septembar 18, 2014, 23:43:01 »
Narode, skrenuo bih pažnju da se povremeno (ili vrlo često) meša tip košnice i tehnika pčelarenja. Bilo koji tip košnice možete prilagoditi uslovima paše. A tip se ne preporučuje prema svojim potrebama i zahtevima. I pokretač ove teme je naveo šta je verovatno imalo presudni uticaj. To je invaliditet i otežana seoba i rad sa LR košnicom.

Korščenje nukleusa ili pomoćnih društava i sve druge radnje je stvar tehnike. Možete se odlučiti za bilo koji tip košnice i sve imaju svoje prednosti i mane. Tu nema izuzetaka. Prilagodite sve to uslovima i sve je u redu.

PS

Jedino što do sada nisam zapazio je da nema košnice oko koje ne treba raditi. U pricipu i za ovaj "način" pčelarenja (bez nekog većeg naprezanja i rada) podobna je svaka košnica, ako pčelar uživa u životu pčela i ne zanimaju ga prinosi.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #42 poslato: Septembar 19, 2014, 18:15:39 »
Jest kolega Šošiću, upravo je tako kako si napisao.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #43 poslato: Septembar 19, 2014, 18:54:29 »
Kolega Radoje: nedjelotvoran je
bio Bayvarol 2012 i prije toga ne sječam se točno koje god. Gabon. Također je prije petneastak godina varoaje postala rezistentna na Fluvalinat, a nakon dugog nekorištenja primjetio sam da opet djeluje(klartan ili mavrik)Ove godine koristio sam Rotenon i Ček mite. Jedno i drugo pokazalo mi se odlično,sva su društva jaka i nemam ni jedan gubitak. U prošlim god. u ovo vrijeme znala su mi propasti najača društva jer se kod njih varoa i najviše razvije.Mravlju kiselinu sam koristio u plastičnim tanjuričima i metao u ladicu ispod okvira ali sam prestao jer sam primjetio da škodi otvorenom leglu i korodiraju mi metalne mreže na hranilicama u koš.(namočio Vileda krpu za pranje suđa)  Neke stvari koje si naveo nisam koristio jer mi nisu dostupne, ali to ču riješiti odlaskom na sajam u Beograd a možda srpski i bosanski prodavači lijekova se pojave kod nas na sajmu u Gudovcu.Nesmiju legalno prodavati lijekove ali mož. bude malo ispod stola. A inače za sve se nađe rješenje uz malo više ili manje truda.  Nisam baš sve rekao ali budem več.
                                                                                      Pozdrav Radoje

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #44 poslato: Septembar 19, 2014, 19:05:14 »
A kolega Igore neko leđa neko noge čuva a neko o tome i nemisli. Od kolege mi sin ima 550 nastavljača Lr.
Vrca 10 -12 T meda Pčele drži na 3 lokacije, ima 25 godina nevjerojatna snaga.Eto samo sam malo komentirao.