Autor Tema: paketni rojevi  (Pročitano 30846 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
paketni rojevi
« poslato: Januar 03, 2011, 04:41:43 »
   U mnogim tekstovima sam citao o problemima pcelara da nabave pcele sa vece udaljenosti ako nisu u mogucnosti da idu po njih.Ja neznam zakonske procedure i slicno ali cu pokazat kako sam ja dobio moje iz Australije a slikat cu i drugi nacin kada sam dobio sa Novog Zelanda.Ovo nije nista novo i odavno se koristi u svetu ali mislim da nece skodit da malo o tome popricamo.Jeftino a 100% sigurno.Pozdrav
« Poslednja izmena: Januar 11, 2011, 23:36:06 od strane Global Moderator 2 »

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
Odg: paketni rojevi
« Odgovor #1 poslato: Januar 03, 2011, 08:58:17 »

"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže Jovica Velickovic

• Napredni član foruma
« Odgovor #2 poslato: Februar 19, 2011, 17:38:59 »
Prave oni paketne rojeve i ovako, samo neznam koliko je taj paketni roj kvalitetan (zbog starosne strukture pčela).

[ Neispravan YouTube link ]

Pozdrav.
Sudbina vodi onoga koji hoće, a vuče onoga koji neće.   Moje predstavljanje

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #3 poslato: Februar 20, 2011, 03:08:37 »
Нешто невероватно сам пронашао у својим писанијама, а односи се на пакетне ројеве.

2004. цена пакетних ројева у маркама била је:у априлу 100, у мају 50, у јуну 40.

Поздрав

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #4 poslato: Februar 20, 2011, 09:53:34 »
Ne znam da li je ovo baš najkorektniji način pravljeja paketnog roja za prodaju. Možda je za prodavca teži , ali za kupca svakako korektniji način je stresanje pčela sa ramova (zbog starosne strukture pčela). Najkorektniji su oni koji pre otresanja pčela, spuste malo ram pored košnice da najstarije pčele odlete,
Ovaj način je jedino dobar što je lakši (ali traži i neku drugu opremu) i (ako je to dobro) eliminiše isporuku trutova u paketnom roju.
Pozdrav

Van mreže Marin Marinic

• Napredni član foruma
« Odgovor #5 poslato: Februar 20, 2011, 10:37:23 »
Bilo bi zanimljivo znati zakonske procedure kako se to radi u svetu. Siguran sam da bi mnogi pcelari zeleli prodati paketne rojeva za izvoz. Cena u Canadi, koliko sam obavesten, za jedan paketni roj je 150 $.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #6 poslato: Februar 20, 2011, 13:11:40 »
Sigurno je da moraju biti zdravi i da za to imaju garanciu u vidu dokumenta o zdravstvenom pregledu od licencirane organizacije, kao i to da roj ima odgovarajući "smeštaj", da bude zapakovan u propisanu ambalažu za transport.

Treba pogledati kako to zakon reguliše u međunarodnoj trgovini.

Time se nisam bavio, ali cena je vrlo insporativna - za jedan paketni roj 150 $.

Van mreže Marin Marinic

• Napredni član foruma
« Odgovor #7 poslato: Februar 20, 2011, 13:34:16 »
Od te cene 150$ polovina ide za transport i jos jedan deo za pakovanje tako da za prodavca ostaje oko polovine navedene sume.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #8 poslato: Februar 20, 2011, 20:41:14 »
Pozdrav za kolege
Sto se tice uvoza pcela u Kanadu mogu da se uvoze  paketni rojeva samo iz Australije,Novog Zelanda i Kine i za to mora da se dobije dozvola od ministarstva agrikulture .Uvoz matica moze da se vrsi iz Australije,Novog Zelanda,Kine,Kalifornia i Havaji uz dozvolu od istog ministrstva,Svi detalji sta i kako mogu se naci na ovom  sajtu.Cena varira ali je tu 120 do 150 kanadski dolara za roj I maticu oplodjenu u kavezu(deset kila meda je 150 $na pijaci).Sretno

http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/factsheets/002_importing.htm
« Poslednja izmena: Februar 20, 2011, 20:47:38 od strane slobodan ilic »

Van mreže Marin Marinic

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Februar 20, 2011, 21:15:44 »
Slobodane hvala na ovim informacijama.

Prosle godine je u Somboru bila potraznja za paketnim rojevima, ali u jednoj turi ne manje od 1000 paketa, za Francusku. Trebalo je da se sakupe za tri dana. Kupac bi obezbedio kutije i hranu za pcele u paketu. Mislim da je ponuda bila 30 eura. Niko nije hteo da se obaveze. Nije ni cudno jer je mali broj pcelara sa velikim brojem kosnica.
Sto se mene tice, jedan kolega i ja mozemo napraviti oko 300 paketa, a ostalih 700 bi trebalo sakupiti.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #10 poslato: Februar 20, 2011, 22:42:04 »
Pozdrav za kolege
Sto se tice uvoza pcela u Kanadu mogu da se uvoze  paketni rojeva samo iz Australije,Novog Zelanda i Kine i za to mora da se dobije dozvola od ministarstva agrikulture .Uvoz matica moze da se vrsi iz Australije,Novog Zelanda,Kine,Kalifornia i Havaji uz dozvolu od istog ministrstva,Svi detalji sta i kako mogu se naci na ovom  sajtu.Cena varira ali je tu 120 do 150 kanadski dolara za roj I maticu oplodjenu u kavezu(deset kila meda je 150 $na pijaci).Sretno

http://www.agf.gov.bc.ca/apiculture/factsheets/002_importing.htm

Baš mi krivo, mislio sam da Kanadi uvalim neki roj.

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Februar 21, 2011, 00:53:25 »
Marine prijatelju tako je na zapadu sve se radi sa velikim kolicinama i onda mora da se isplati jer kad se sitnicari onda je profit mal i nema neke velike fajde.Prosle godine je moj prijatelj kupio 648 rojeva(toliko stane na 6 paleta koje su standardne za avio prevoz prva slika)pa sam se ja ogrebo za 3 a posle na drugom mjestu jos dve, inace narucit desetak nije isplativo.Pozdrav

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #12 poslato: Mart 17, 2011, 03:07:07 »
2004. цена пакетних ројева у маркама била је:у априлу 100, у мају 50, у јуну 40.

Danas sam razgovaro sa jednim pcelarom o cijeni rojeva pa mi covek veli da roj u aprilu vredi kao tele, u maju kao  ovca. a u junu kao kokos. pa sam se setio ovaog teksta i poredjenjem cena tako i dodje.

Van mreže Marin Marinic

• Napredni član foruma
« Odgovor #13 poslato: Mart 17, 2011, 08:17:15 »

Danas sam razgovaro sa jednim pcelarom o cijeni rojeva pa mi covek veli da roj u aprilu vredi kao tele, u maju kao  ovca. a u junu kao kokos. pa sam se setio ovaog teksta i poredjenjem cena tako i dodje.
Došao mi danas jedan čovek, traži da mu dam 4 društva pre aprila za svinju od 120kg. Ne mogu da verujem koliko ljudi podcenjuju pčelare. Svašta. ::)

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #14 poslato: April 15, 2011, 19:42:33 »

Kažu da je nakada kilogram meda vredeo koliko i dva kilograma sira.

Koliko danas košta kilogram sira?