Autor Tema: Cena kosnice posle bagrema  (Pročitano 12762 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Mladenovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
Cena kosnice posle bagrema
« poslato: Mart 30, 2015, 13:44:41 »
Postovane kolege,
Koja bi cena po vama bila realna za pcelinja drustva u novim RV kosnicama avgusta meseca.
Pozdrav

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Cena kosnice posle bagrema
« Odgovor #1 poslato: Mart 31, 2015, 13:18:28 »

Направио сам калкулацију. За РВ која би обухватала подњачу,два изграђена РВ наставка,хранилицу и кров минимална цена би била 130.евра. По мени могла би да иде нагоре до 150.евра. Све у овом распону је реално.

Van mreže Zoran Mladenovic

• Napredni član foruma
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
« Odgovor #2 poslato: Mart 31, 2015, 21:51:16 »

Направио сам калкулацију. За РВ која би обухватала подњачу,два изграђена РВ наставка,хранилицу и кров минимална цена би била 130.евра. По мени могла би да иде нагоре до 150.евра. Све у овом распону је реално.
Jedan moj poznanik trazi da mu se uradi 10 komplet novih RV kosnica,ofarba i naseli pcelama (sva cetri nastavka,2 plodisna i 2 medisna sa izgradjenim novim sacem).
Koja bi po vama tu bila realna cena?
Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #3 poslato: Mart 31, 2015, 22:06:19 »
И ја бих волео чути, прочитати мишљење колеге Горана. Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #4 poslato: Mart 31, 2015, 23:07:28 »

Ako nešto znači, evo kako je to, u prosjeku ovdje oko mene.

Komplet LR na 1 nastavku: 85 do 100 eura/evra; komplet LR na 2 nastavka: 110 do 125, a roj od 25 do 40. Jah, zaboravih reći, društvo na 10 LR ramova u tvoju košnicu košta od 60 do 75 eura/evra.

Kriza je, loše godine, i baš ima jeftinih ponuda, a čim je ponuda veća od potražnje - cijena pada.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #5 poslato: Mart 31, 2015, 23:28:34 »
Драги пријатељи,

Рекао бих вам пар речи о нашој РВ кошници, а у контексту теме. Наравно то је моје мишљење о вредности наше кошнице. Прво да кажем да РВ кошница нема два плодишта! Таквим причама се збуњују колеге које тек почињу да пчеларе са РВ кошницом. Треба бити врло јасан да би младе колеге правилно разумели своју кошницу.

Што се тиче цене за насељену РВ кошницу, па то "реално", виђење је прилично натегнута категорија, јер сваки пчелар има неку своју "реалност", и на основу те своје реалности прави планове, пројекције и делује на крају крајева.
Међутим, ако желимо да на то питање дамо реалан одговор, онда нам мора бити јасна реална вредност те наше РВ кошнице насељене пчелама. Мишљења сам да ми немамо тачну представу колико заиста вреди та наша РВ кошница.
Показаћу вам то на једноставном примеру и то ћу узети за пример уобичајено друштво које се продаје у реалном животу, а то је РВ кошница са три наставка, насељена пчелама. Таква РВ кошница продаје се за 150 евра, углавном.
Мислим да је та цена више него багателна, а ево и зашто.

1. Та РВ кошница у себи мора имати пчела бар за вредност добра 2 роја (реално има више пчела),
2. У тој кошници буде око 10 кг. хране (меда).
3. У тој кошници има два изграђена наставка саћа и један наставак са со.
4. Та кошница ће донети мед на првој паши, рецимо само 10 кг.
5. Та кошница ће дати бар 2 роја током године.
6. Та кошница има своју вредност и као сама кошница без пчела, саћа, меда, производног капацитета.

Сада да видимо шта каже математика о реалној вредности наше РВ кошнице:

1. 2 х 35 = 70 евра. (реално је да од тих пчела можете имати већу вредност од овде исказане)
2. 10 х 3 = 30 евра. (реално у таквој кошници има више хране, па је и ова вредност већа)
3. 1,875 кг. х 9 = 16,875 евра. (ово је вредност само со. у тој кошници, а имате и изграђеног саћа на два наставка)
4. 10 х 3 = 30 евра. (ваљда вам је јасно да је ова вредност много већа?)
5. 2 х 35 = 70 евра. (реално је да може дати бар још толико, сходно томе и вредност је много већа)
6. 1 х 40 = 40 евра. (вредност кошнице старе пар година ако је очувана, већа је од гланц нове, пчелари знају зашто)

7. Укупно = 256,875 евра. (ово је реално вредност коју сам, врло реално и свесно умањио) тврдим да је вредност РВ кошнице реално већа од ових 256,875 евра. И то без уложеног рада самог пчелара да доведе то пчелиње друштво у то стање. Значи овде сам набројао само чисте податке, суве чињенице.

Па драге моје колеге, ако сте питали шта је реална цена за нашу РВ кошницу коју продајемо као већ формирано друштво и то на три наставка, ево имате поштену и прилично умањену процену вредности такве РВ кошнице.
То је реално тако, а сада по којој цени те кошнице продајемо, то је неко друго питање.
Било би добро да то свим пчеларима буде јасно и да разумеју да је та њихова РВ кошница велико богатство које они (ми) уопште не цене на прави начин. Продати друштво у РВ кошници за 150 евра је поклањање новца и апсолутни растур средстава и наше уложене енергије. Услови живота нас натерају да и то морамо некада урадити али ми морамо имати свест да то никако не сме бити правило у нашем послу, напротив. То мора бити врло редак изузетак.

Поздрав свима  :)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #6 poslato: Mart 31, 2015, 23:43:03 »
Svaka roba ima svoju cenu i zavisi od ponude i potražnje. Onaj što kupuje njemu je skupo a onaj što prodaje njemu je jeftino. Tako je bilo i biće. Da bi se oformilo društvo u bilo kojoj košnici treba više od 100evra. Na to treba dodati nadoknadu za trud i rad jer bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi. 150eura je realna ekonomska cena al pitanje je ima li to ko da plati? Ps. Neškoviću tačke 4 i 5 su ipak mož da bude al ne mora da znači ili šta bi bilo kad bi bilo.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

« Odgovor #7 poslato: April 01, 2015, 00:15:14 »
Много поштовани колега Јовановићу, сам наш живот је врло релативан, па то важи и за цену неке кошнице наравно.
Нужда закон мења, то је сасвим сигурно. Да ми затреба новац и ја бих продао кошницу по цени на тржишту али ме то не спречава да знам праву вредност те моје кошнице и шта ја од ње могу имати током године. Нужда је нешто друго.
На све у нашем животу можемо гледати очима, може бити ал не мора да значи.
Идеш у фирму на посао, а да ли ћеш добити плату? па може бити, а не мора да значи, зар не?
Шта у нашем животу не подлеже оваквом (могућем) начину размишљања и шта би уопште ми радили у нашем животу ако би то био наш животни мото? Врло вероватно да у том случају не би радили ништа.
Али и то је прича шта би било, кад би било, па ко се како снађе, драги мој колега. 

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #8 poslato: April 01, 2015, 09:29:36 »
Dragan N.:
Citat
Укупно = 256,875 евра. (ово је реално вредност коју сам, врло реално и свесно умањио) тврдим да је вредност РВ кошнице реално већа од ових 256,875 евра.

Biće da će se račun morati ponoviti.
Kolika je cijena prazne RV sa 3 ili 4 nastavka? Tu bi Vojo trebao biti najkompetentniji.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #9 poslato: April 01, 2015, 10:31:59 »

Питање је било врло прецизно : " Реална цена пчелињег друштва у новим РВ кошницама у августу месецу "?
                   Моја калкулација је оваква :
                   - обзиром да су у питању нове кошнице погледао сам њихову цену код Ајдиновића код кога сам и сам својевремено купио прве РВ кошнице. Садашња цена је за подњачу 7, за два наставка са рамовима 18, за хранилицу 7 и за кров 6 евра дакле укупно 38.евра. Ову ставку сам заокружио на 40. евра јер кошнице треба и офарбати бар два пута али нека то буде цирка 40 евра,
                    - у овако спремљену кошницу треба поставити 20.сатних основа које пчеле изграде. Један килограм сатних основа одговара за 18.РВ рамова. Дакле имамо нешто више од килограма сатних основа и њих сам по садашњим ценама рачунао и заокружио на 10.евра,
                    - у августу месецу у оваквом друштву на два наставка мора имати бар десетак килограма меда.То сам укалкулисао са 30 - 40 евра ( нема посла око врцања ).
                    - на крају треба одредити вредност самих пчела. Ја сам прошле године куповао пакетне ројеве по цени 25.евра са младом оплођеном матицом.Видим да је у понуди и ове године цена иста. Пчеле из друштва које ми калкулишемо вреде сигурно више или  сам их ја крајње скромно рачунао на 40.евра.
                    Када се све ово сабере дође се до цифре од 130.евра коју сам дао као минималну. У ову цену није урачунато саће које су пчеле саме изградиле,није урачунат рад пчелара,прихрана и трошкови евентуалних третмана. Зато ово и јесте минимална цена испод које ја лично не бих да продам уколико баш не морам ( Сила Бога не моли а Бог силу не воли ).
                     Из ових разлога сам и дао цену у распону од 130 - 150 евра као реалну. Наиме, ова разлика од 20.евра би обухватала баш то преко већ уложених средстава. При том сам у обзир узео , наравно,и тренутно стање на тржишту, понуду и потражњу и општу немаштину. Одговор на постављено питање колеге Зорана Младеновића мора подразумевати " реалну " а не жељену ни очекивану цену.
                     Да немам намеру да пчелињак проширујем ове године моја цена би била дакле 150.евра. И вук сит и овце на броју.Задовољни у трговини морају бити и продавац и купац. По мени ово је поприлично реално обрачунато а може и да се плати.
                     Поздрав свима Раковац.

« Odgovor #10 poslato: April 01, 2015, 11:30:00 »
Dragan N.:
Citat
Укупно = 256,875 евра. (ово је реално вредност коју сам, врло реално и свесно умањио) тврдим да је вредност РВ кошнице реално већа од ових 256,875 евра.

Biće da će se račun morati ponoviti.
Kolika je cijena prazne RV sa 3 ili 4 nastavka? Tu bi Vojo trebao biti najkompetentniji.

Pozdrav, svako dobro!

Колега Есаде,

Тај рачун сам написао да би колеге које размишљају о куповини друштава, имали јаснију слику шта у ствари добијају за свој новац. Сваки пчелар који продаје своју кошницу, има неку своју математику и потребу, чим кошницу продаје.
Окрени, обрни ради се о новцу, такав је живот. Причамо о друштву после багремове паше, на пример. Такво друштво уз пажљиви рад пчелара може дати одлична четири роја, а то је 140 евра, а може дати и значајно више ројева. Воја је поделио са нама тај поступак. Пчелару остаје и кошница и пчеле и саће и мед и могућност бар још једне паше у тој години. То је реалност. Па ко воли нек изволи. Цена нове РВ кошнице (са 4 наставка) је 50 евра.

Горане, у трговини постоји изрека, свака роба нађе свога купца. Не постоји генералан образац "реалне", вредности у трговини. Трговина је све, само не "реална", категорија. Она почива на теорији могућег, а ту је све могуће.

Поздрав свима  :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #11 poslato: April 01, 2015, 11:42:55 »

Драгане разумем ја твој резон. Од таквог друштва се може направити више пара - слажем се. Међутим, моје јављање по овој теми је било прецизно у односу на постављено питање. Срачунао сам колико пара треба уложити да би на почетку августа имао пристојно друштво на два РВ наставка. Е сад колико ће ко преко тога вредновати свој рад и каква ће тражња бити у том тренутку је дискутабилно. У овом питању се нисам бавио трговином а немам ни намеру. Поздрав.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #12 poslato: April 01, 2015, 13:34:23 »
Dragan N.:
Citat
Колега Есаде,

Тај рачун сам написао да би колеге које размишљају о куповини друштава, имали јаснију слику шта у ствари добијају за свој новац. Сваки пчелар који продаје своју кошницу, има неку своју математику и потребу, чим кошницу продаје.
Окрени, обрни ради се о новцу, такав је живот. Причамо о друштву после багремове паше, на пример. Такво друштво уз пажљиви рад пчелара може дати одлична четири роја, а то је 140 евра, а може дати и значајно више ројева. Воја је поделио са нама тај поступак. Пчелару остаје и кошница и пчеле и саће и мед и могућност бар још једне паше у тој години. То је реалност. Па ко воли нек изволи. Цена нове РВ кошнице (са 4 наставка) је 50 евра.

Ma, jasno, kolega. Jasno je i da se slažemo kako "muka zakon mijenja", a slažem se s tobom o vrijednosti pčelinjeg društva, pčelarskom radu i svakoj vrsti uloga u pčelarstvu i svakog pčelara mi je zaista žao. Uključio sam se samo zato da kažem kako je kod mene pa neka stoji za mogućnost uporedbe.

Recimo, nova kompletna LR košnica (3 nastavka) kod mene se može naći za manje od 45 evra/eura. Kažem za LR jer RV niko ne pravi i ne prodaje, nego to moraš sam, ili dati stolaru dimenzije i pogoditi se oko cijene. Uostalom, na PIK.ba valja pogledati i vidjeti po kojim cijenama pčelari nude dosta toga.

Pozdrav, svako dobro!

« Odgovor #13 poslato: April 01, 2015, 14:40:45 »
Ma, jasno, kolega. Jasno je i da se slažemo kako "muka zakon mijenja", a slažem se s tobom o vrijednosti pčelinjeg društva, pčelarskom radu i svakoj vrsti uloga u pčelarstvu i svakog pčelara mi je zaista žao. Uključio sam se samo zato da kažem kako je kod mene pa neka stoji za mogućnost uporedbe.

Recimo, nova kompletna LR košnica (3 nastavka) kod mene se može naći za manje od 45 evra/eura. Kažem za LR jer RV niko ne pravi i ne prodaje, nego to moraš sam, ili dati stolaru dimenzije i pogoditi se oko cijene. Uostalom, na PIK.ba valja pogledati i vidjeti po kojim cijenama pčelari nude dosta toga.

Pozdrav, svako dobro!

Колега Есаде,
Све се разумемо и са мало речи.

Поздрав и свако добро ти желим  :)

Van mreže markovic milance

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: borski okrug
« Odgovor #14 poslato: April 06, 2015, 18:31:40 »
momci ovako