Autor Tema: Poćetak pčelarenja i prvi uhvaćeni roj  (Pročitano 11221 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
Odg: Poćetak pčelarenja i prvi uhvaćeni roj
« Odgovor #15 poslato: Maj 21, 2015, 11:16:53 »

Свака част Есаде савети злата вредни.

Uvijek pokušavam najbolje, a kako bude, tako je, i uvijek pokušavam reći iskustvenu istinu.
Npr. nigdje nisam čuo ni pročitao ovo koje me je zadugo mučilo, a koje sam spomenuo u nekom od gornjih postova:

4. Ne "klizi" očima, nego pogled premještaj

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #16 poslato: Maj 21, 2015, 11:23:42 »
Esade, i ja želim da ti se zahvalim na nesebičnim savetima, strpljenju za nas početnike, kao i za dobronamerne kritike (ukolliko ih bude). Što se mog slučaja tiče, matice definitivno nije bilo. Kupio sam istu, dodao i sad čekam da vidim da li će je prihvatiti.

Pozdrav,

Živ bio.
Kad dodajem maticu u kafezu, vrlo rijetkim sirupom (jedva da je sladak) pošpricam i kafez s maticom i unutrašnjost ramova između kojih ću dodati maticu, ili sve satonoše, a stavim tačno iznad matice  na satonoše i komatić pogače i ne diram 5 dana. Tada samo provjerim je li izašla. Ako jeste, brzo zatvorim košnicu i poslije 5-6 dana detalnjije pregledam.
Ako se desi da matica nije izašla, sačekam još 2-3 dana pa ako ni poslije toga nije izašla, onda slijedi detaljno rovarenje jer nešto nije uredu: ili imaju svoju maticu, ili trutušu, ili lažne, ili su povukle NEKAKVE matičnjake...

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #17 poslato: Maj 22, 2015, 23:58:26 »
Zdravo ljudi! Da ne otvaram novu temu, rešio sam ovde da vas pitam za mišljenje. Naime i ja sam na početku pčelarenja, samo nisam uhvatio jos roj kao Marko  ;) Nabavio sam RV košnice i od pradede ostale dve DB12 i čekam rojeve da uselim. U medjuvremenu, pre nekih nedelju dana, a u jeku cvetanja bagrema u mom kraju, uzeo sam od jednog rodjaka dva nukleusa (DB12 podeljena na 3 dela po 4 rama, srednji deo prazan, levo i desno po roj pčela na 3 rama sa leglom i mednim vencem i bez matica, sa zatvorenim maticnjacima, a 4. ram je bio ram hranilica). Odmah ujutru prvog dana od donošenja sam primetio da iz prvog dela dosta pčela izlazi u orijentacioni let i dosta ih je bilo na poletaljci dok iz drugog dela pčele slabije i redje izlaze. Tako je bilo i naredna 2 dana. Trećeg dana sam ih pregledao i primetio da je otprilike brojno stanje pcela u oba nukleusa bar na oko slicno, pčele su u oba dela izvukle dosta zaperaka, bilo je dosta mladih pčela i dosta unetog nektara i polena. Rešio sam da im dodam levo i desno po jednu satnu osnovu jer sam smatrao da im malo nedostaje prostora za lagerovanje, ali i da ih premestim u druge dve košnice sa zbeg hranilicom. Tako sam i uradio, ubacio ih u dve posebne DB12 (pradedine), sa pregradnom daskom, znači ta tri rama i levo i desno dodao po satnu osnovu i stresao pčele koje su se zadržale u staroj (rodjakovoj) košnici. Odmah sam im dodao po pola litra 1:1 sirupa sa Nozevojom. Medjutim i dalje je druga dosta slabija, pčele retko izlaze u ulaze, dok je na poletaljci prve dosta pčela i stalno odlaze i dolaze. Veceras, posle 2 dana podigao krov da vidim sta je bilo sa dodatim sirupom. Pčele nisu odnele sav sirup tako da sam očistio hranilice i dao im veceras po 250 ml. Primetio sam i da je u ovoj drugoj (neaktivnoj) mnogo više pčela bilo u hranilici nego u prvoj (aktivnijoj), što nisam očekivao. Malo duži uvod, ali rekoh da dočaram onako laički  ;D E sad, ono glavno, šta mi predlažete da preduzimam nadalje, sumnjiva mi je ova druga i pomalo me brine jer pčele slabo rade. Nisam mogao večeras da ih pogledam zbog vetra i kišice. Još jednom napominjem, obe su bile sa matičnjacima, mada je u medjuvremenu možda matica i izašla. Svaki savet je dobrodošao.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #18 poslato: Maj 23, 2015, 00:38:55 »
Ivica, Ivica.
Nije svako ulaženje i izlaženje pčela onaj rad na koji ti misliš. I grabež je "rad".

Hajde-de, i ja sam na svojim greškama učio i to sam svugdje javno rekao. I ti si ovdje pravio greške pa ti poželjeh pomoći iz tog razloga: zato što smo obojica griješili.

1. Nukleusi su ti bili u istoj košnici. Da li si siguran da pregrade potpuno dihtuju i da se pčele ne mogu nikud provući?
2. Nisi trebao čačkati dok se matice ne spare, a da i ne govorim o prebacivanju u nove košnice.
3. Kad si ih prebacivao, jesi li vidio matičnjake ili matice, da li je bilo legla (jaja)?
4. Gdje si stavio nove košnice u odnosu na prijašnje mjesto nukleusa?
5. Kad posmatraš te na poletaljci prve košnice u koju stalno izlaze i ulaze, da li donose polen, ima li borbe na letu, ima li mrtvih pčela ispod poletaljke, ima li izbačenog saća na poletaljci i ispod nje ili stražarice čuvaju leto?
6. Da li na toj, kako ti kažeš  - slabijoj, postoje stražarice? Vjerujem da i u nju pčele i ulaze i izlaze, ali rjeđe, i da ih na letu dočekuju, provjeravaju i "ljube" ("njuše") pčele stražarice.
7. Jesi li možda primijetio da pčele iz jednog prelaze u drugi nukleus?
8. Probaj im dati čist sirup bez ikakvih dodataka.
9. Smanji leta na 1-2 cm.
10. Nježno pregledaj jer, ako si nukleuse donio prije nedjelju dana sa zatvorenim matičnjacima, onda bi u njima već trebale biti mlade nasparene ili i sparene matice pošto je zatvoren matičnjak u pogledu starosti poširok pojam: može biti tek zatvoren (8-9 dana) ili zreo iz kojeg matica samo što nije izašla (15-16 dana).
11. Ako pri pregledu vidiš jaja ili larvice, odmah zatvaraj i tvoj dalji rad biće sveden na prihranu, tretmane, proširenje, pažnju i učenje, a matice kasnije možeš obilježiti.
12. Ako nađeš matice bez legla, opet odmah zatvaraj jer se još nisu sparile.
13. Nekako mislim da bi tu moglo biti potrebno spajanje, ali ne mogu napamet zaključivati pa ćemo sačekati tvoj uvid.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #19 poslato: Maj 23, 2015, 13:29:53 »
E prijatelju Esade sad nema nazad. Bilo šta je bilo. Nisam primetio matice, samo zatvorene i solidno velike matičnjake. Mislim da sam napravio i grešku jer sam jednu (jaču) stavio na staro mesto nukleusa i verovatno je i deo pčela iz druge prešao u prvu. Ta prva, jača, ima pčela stražarica, dok na drugoj ponekad bude neka pčela na letu, ali slabije i ređe. nisam primetio da ima ispod mrtvih pčela i nema borbe, samo na ovoj slabijoj, na poletaljci malo nekog trunja, ne znam je li od saća ili ne. Deluje i da ne prelaze iz jedne u drugu. Leta su mi od početka smanjena. Sinoć sam im dao čist sirup i jutros bacio pogled. Prva je odnela skoro sve dok druga otprilike pola. Ne znam jel bi ih smeo pregledati detaljnije s obzirom da je bilo kiše i vetra sinoć pa je temperatura znatno manja ili je pak bolje da dan dva ne diram nista dok ne otopli i povetarac se smiri potpuno. Hvala ti na iscrpnom i detaljnom odgovoru pa javljam kako stvari stoje kad ih budem pregledao. Ako ništa, biće spajanja.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #20 poslato: Maj 23, 2015, 22:18:20 »
Ivica, nikako nazad, biće to dobro.

To trunje je proizvod čišćenja, mada može biti i ono gore - grabež, ali nadam se da nije jer to bi ti već primijetio da je grabež u pitanju (postoji tiha i vidljiva grabež).

Ne igraj se sirupom. Daji im onoliko koliko mogu prenijeti i to u sami mrak, a i sama pogača je dovoljna i sigurnija.

Možeš ti njih pregledati, ali nije hitno pa sačekaj dan-dva, a do tada knjigu u šake pa čitaj.

Pozdrav, svako dobro!