Ivica, Ivica.
Nije svako ulaženje i izlaženje pčela onaj rad na koji ti misliš. I grabež je "rad".
Hajde-de, i ja sam na svojim greškama učio i to sam svugdje javno rekao. I ti si ovdje pravio greške pa ti poželjeh pomoći iz tog razloga: zato što smo obojica griješili.
1. Nukleusi su ti bili u istoj košnici. Da li si siguran da pregrade potpuno dihtuju i da se pčele ne mogu nikud provući?
2. Nisi trebao čačkati dok se matice ne spare, a da i ne govorim o prebacivanju u nove košnice.
3. Kad si ih prebacivao, jesi li vidio matičnjake ili matice, da li je bilo legla (jaja)?
4. Gdje si stavio nove košnice u odnosu na prijašnje mjesto nukleusa?
5. Kad posmatraš te na poletaljci prve košnice u koju stalno izlaze i ulaze, da li donose polen, ima li borbe na letu, ima li mrtvih pčela ispod poletaljke, ima li izbačenog saća na poletaljci i ispod nje ili stražarice čuvaju leto?
6. Da li na toj, kako ti kažeš - slabijoj, postoje stražarice? Vjerujem da i u nju pčele i ulaze i izlaze, ali rjeđe, i da ih na letu dočekuju, provjeravaju i "ljube" ("njuše") pčele stražarice.
7. Jesi li možda primijetio da pčele iz jednog prelaze u drugi nukleus?
8. Probaj im dati čist sirup bez ikakvih dodataka.
9. Smanji leta na 1-2 cm.
10. Nježno pregledaj jer, ako si nukleuse donio prije nedjelju dana sa zatvorenim matičnjacima, onda bi u njima već trebale biti mlade nasparene ili i sparene matice pošto je zatvoren matičnjak u pogledu starosti poširok pojam: može biti tek zatvoren (8-9 dana) ili zreo iz kojeg matica samo što nije izašla (15-16 dana).
11. Ako pri pregledu vidiš jaja ili larvice, odmah zatvaraj i tvoj dalji rad biće sveden na prihranu, tretmane, proširenje, pažnju i učenje, a matice kasnije možeš obilježiti.
12. Ako nađeš matice bez legla, opet odmah zatvaraj jer se još nisu sparile.
13. Nekako mislim da bi tu moglo biti potrebno spajanje, ali ne mogu napamet zaključivati pa ćemo sačekati tvoj uvid.
Pozdrav, svako dobro!