Anto,
na početku bagremove paše, ako je pčelinja zajednica u rojevom nagonu, to je znak da je dostigla vrhunac u razvoju. Znači nije u toku bagrema, već samo na početku bagrema. Kada pčelinja zajednica dostigne vrhunac, a ušla je u rojevi nagon, sledi prirodno rojenje. Znači pčele koje su sada izletnice u narednih "desetak dana", izlaze u prirodni roj (prvenac, drugenac i trećenac). Zamislite koji je to broj pčela i kakvo radno raspoloženje i "moć" unosa meda imaju ta tri roja zajedno. U ovoj metodi se radi o nečemu bitnom a vezano je za prirodno razrojavanje. Iznošenjem legla i formiranjem startera, iznosimo pčelu koja bi ostala u proizvodnom društvu posle prirodnog razrojavanja, a ostaje pčela koja bi otišla u tri prirodna roja. Ako je težnja pčelinje zajednice prirodno rojenje, to je ispunjeno, samo smo zamenili pčele koje učestvuju u medobranju a to su pčele iz prirodnih rojeva, koje su sada sve u jednom roju. Sami znate kakvo je radno raspoloženje prirodnog roja. Ako smo sve ovo uradili na početku bagrema, ostaje samo da se nadamo da će lepo vreme poslužiti u bagremu - ali mi smo tu nemoćni i uradili smo šta je do nas. Prirodni proces pčrlinje zajednice je završen, a to mi je bio cilj. Zato se ne treba libiti kod pojačavanja pčelinje zajednice 20 dna pre početka bagrema. Ja na predavanju kažem za minimum ramova legla kojeg terba da ima (zavisno od tipa košnice).
Pozdrav!