Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120763 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
мрежаста или пуна подњача?
« Odgovor #105 poslato: Oktobar 03, 2015, 21:01:12 »
Нисам стигао да питам, била је гужва. Питаћу Е-поштом. Узео сам картицу са телефонима
011-3946-959, 011-3948-262, 065-3946-959
Проломска 2, Београд

Van mreže Mileta Bunčić

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Samoš - Južni Banat
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #106 poslato: Oktobar 03, 2015, 22:15:25 »
Šteta komšija Rajko ne videsmo se na sajmu.
Zbog ostalih kolega kako Vam se sviđa duboka poodnjača Slobodana Jevtića koja je dobila i nagradu na ovogodišnjem državnom  sajmu ( ko je nije video postoji snimak na youtube ) ?

Poydrav.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
« Odgovor #107 poslato: Oktobar 04, 2015, 09:28:48 »
kako Vam se sviđa duboka poodnjača Slobodana Jevtića?
Одлична је. Свака нова има побољшане детаље па ћемо, ако удружимо напоре, ускоро имати савршену.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #108 poslato: Oktobar 04, 2015, 10:22:07 »
Licno svuda gde sam moga zicanu sam zamenio drvenom podnjacom...Mada jos uvek imam i par drustava sa zicanom koja nicemu tokom godine ne sluzi do kontrole opale varoe prilikom tretmana,a u međuvremenu sluzi kao "inkubator"za moljce pregrupisavanje marava isl...Dakle nicem dobrom

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #109 poslato: Oktobar 04, 2015, 11:21:21 »
i ja se vracam na pune podnjace od ove godine imam par komada sa zicanom podnjacom cisto da se ima zbog kontrole opale varoe jedine prednosti a mnogo mana sto je moje skoromno misljenje!Moje sad podnjace izgledaju ovako sa malim otvorom u zadnjem delu gde je dupla mreza!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
« Odgovor #110 poslato: Oktobar 04, 2015, 22:34:54 »
Dejane, jel ova mrezica u zadnjem delu samo zbog ventilacije ili ima neku drugu svrhu?

Van mreže Dejan Damnjanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rakinac
« Odgovor #111 poslato: Oktobar 05, 2015, 23:30:35 »
Cisto zbog ventilacije i  zimi da nemam problema sa vlagom uvek je otvorena na predlog drugara sam je ovako napravio!
Ако некоме поклонимо чашу меда,
нахранићемо гa за један дан,
а ако га научимо пчеларењу,
нахранићемо га за цео живош.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #112 poslato: Oktobar 06, 2015, 09:17:44 »
Licno svuda gde sam moga zicanu sam zamenio drvenom podnjacom...Mada jos uvek imam i par drustava sa zicanom koja nicemu tokom godine ne sluzi do kontrole opale varoe prilikom tretmana,a u međuvremenu sluzi kao "inkubator"za moljce pregrupisavanje marava isl...Dakle nicem dobrom
  Moje mišljenje i skromno iskustvo je isto kao Darkovo.Dosta polena prilikom unosa skida mreža sa nožica pčela.Pčele vrlo otežano čiste ovakvu podnjaču jer im je hodanje po mreži neprirodno.Higijenske navike pčela se ne razvijaju.
  Počeo sam da koristimpune podnjače i prilikom pregleda košnica video sam kako se sijaju polirane pune podnjače a kod mrežastih sam viđao puno  polena i nečistoće od moljaca koje se konstatnonalaze na mreži.
    Da li je obavezno ili samo preporučljivo čišćenje punih podnjača u proleće.Jedan iskusan pčelar mi je rekao da on uopšte ne čisti podnjače već to pčele urade same.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #113 poslato: Oktobar 06, 2015, 14:25:13 »
Upravo je kolega Milomir spomenuo jos jednu veoma vaznu manu zicanih podnjaca a koja je meni u brojnim nedostacima promakla.Gubitak polena-vrlo vazna stavka!Dilemu nemam oko cisćenja punih podnjaca.Nisam imao sta da cistim pravilno zazimljena zdrava drustva i sa dovoljnom kolicinom hrane recept su za cistu drvenu podnjacu!Sve ostalo pcele "higijenicarke"odrade same ako za tim uopste bude potrebe..Dok sam u fijokama zicanih realno zaticao haos...I moj glas definitivno ide punim-drvenim podnjacama!

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #114 poslato: Oktobar 06, 2015, 20:35:34 »
  Moje mišljenje i skromno iskustvo je isto kao Darkovo.Dosta polena prilikom unosa skida mreža sa nožica pčela.Pčele vrlo otežano čiste ovakvu podnjaču jer im je hodanje po mreži neprirodno.Higijenske navike pčela se ne razvijaju.
  Počeo sam da koristimpune podnjače i prilikom pregleda košnica video sam kako se sijaju polirane pune podnjače a kod mrežastih sam viđao puno  polena i nečistoće od moljaca koje se konstatnonalaze na mreži.
    Da li je obavezno ili samo preporučljivo čišćenje punih podnjača u proleće.Jedan iskusan pčelar mi je rekao da on uopšte ne čisti podnjače već to pčele urade same.

Полен спада када је промер окца на мрежи већи.

Миломире, како се не развијају хигијенске навике? Хигјенске навике пчела су на увек задовољавајуће. Пчеле су увек посвећене сређивању станишта, јер је то један од услова опстанка. Тако да ми није јасно одакле потиче то схватање о хигијенском понашању које се не развија или развија. Подњача нити доприноси нити може утицати на смањење те животно важне особине пчела. Иначе, о хигијенском понашању пчела и не треба расправљати ни са једног гледишта. То је уобичајено понашање пчела.
Primer higijenskog ponašanja i naučnog obrazloženja je takođe sporan (genetika). Kada se izležu mlade pčele, pogledaj koliko ih bude u ćelijama saća. Zatim uzmeš mladu pčelu u ruke i možeš primetiti da grize kožu ruke i to vrlo odlučno. Normalne tek izležene mlade pčele u normalnom društvu imaju higijenske odlike i nedostatak higijenskog ponašanja je odraz vrlo jakog poremećaja u društvu. U suprotnom, pčele bi bile vrlo ugrožene da su lenje i da ne sređuju stanište.

Чишћење подњача у пролеће би требало да је добра пчеларева навика. Било би занимљиво да нам кажеш да ли тај искусни пчелар пчелари ЛР и ли ДБ кошницама. У суштини, подњаче и једних и других треба очистити у пролеће, али ипак постоји разлика у томе колико  могу бити запрљане оне код друштава са једним телом или два (уобичајно код настављача, односно ЛР кошнице).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #115 poslato: Oktobar 22, 2015, 08:39:16 »
                    Јасна је ствар да би пуна подњача поједноставила и израду кошнице, али и рад са њом. Али како контролисати опадање варое, њену бројност сам успео да утврдим и без мреже, али опадање... ? Иначе ми се више допада идеја о пуној подњачи.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #116 poslato: Oktobar 22, 2015, 09:57:25 »
Što se tiče brojanja opadanja mogao bi se napraviti jedan falc sa zadnje strane koji bi bio poklopljen jednom letvicom.
Kad je potrebno pratiti opadanje letvica se makne i uvuce se tanki lim koji stoji odmah na podnici. Nakon brojanja lim van i letvica nazad.
Ima li neko nacrt pune podnice ili kakvu sliku?
Meni se ta ideja jako sviđa, jer mislim da ovakva košnica puno više ''liči'' na pčelinji dom u prirodi.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #117 poslato: Oktobar 22, 2015, 11:51:48 »
                U redu. Ako se lim tako postavi kao što si rekao, varoa će padati na njega, ali većina njih će se vraćati na pčele koje hodaju po tom limu, a to onda nije prava slika. Takođe one koje su mrtve, biće uklonjene od strane pčela prilikom redovnog održavanja higijene tj. odmah.
Problem nije nimalo jednostavan. Možda bi neka mreža ugrađena na fioku, koje bi se opet mogla okretati, pa kada tretiramo varou okrenemo mrežu gore, a kada ne tretiramo okrenemo drugu stranu gde bi bio neki lesonit, ili šper ploča - efekat bi bio PUNA PODNJAČA a ipak DUBOKA i višenamenska. Šta mislite.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #118 poslato: Oktobar 22, 2015, 19:59:54 »
Ja sam proletos formirao nekoliko nukleusa na punim nekoliko na užičenim podnjačama.Nisam primetio nikakve razlike u napredovanju istih.Otprilike su se isto razvijale.Varoe ove godine jako malo tako da je nisam ni brojao samo osmotrim površno ima ili ne i istresem uvlaku.Ove sa punim podnjačama nisam ni kontrolisao.Mislim da je Draganova ideja dobra,napravite uvlaku od letvica otprilike 2 cm na jednu stranu žica  na drugu lesonit ili laminat i samo okretati kako ti je volja......a možda bi nam to samo bespotrebno komplikovalo život...možda puna podnjača,tretirati sve kako si namerio a za sve ostalo neka se i pčele malo pomuče......ipak je higijena njihov problem ili bi tako bar trebalo da bude...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #119 poslato: Oktobar 29, 2015, 15:09:40 »
Треба на већим пчелињацима ради контроле варое имати и око 10% жичаних подњача. На пример на 100 кошница сасвим је довољно 10 жичаних подњача. Њих на пролеће током првог пролећног прегледа када крене прво легло  можемо заменити пуним подњачама.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.