Autor Tema: mrežasta ili puna podnjača?  (Pročitano 120756 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: mrežasta ili puna podnjača?
« Odgovor #135 poslato: April 26, 2016, 14:19:32 »
Nenade, pet godina iskustva?! Bilo bi i nama dragoceno.
Pozdrav.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
« Odgovor #136 poslato: April 26, 2016, 18:46:03 »
Upravo sam napravio kombinovanu podnjaču,koju ću kad malo otopli da isprobam.
To je u suštini mrežasta podnjača,ima dno koje se izvlači od pozadi,nakon tretiranja protiv varoe,da bi se videla brojnost opale varoe i naravno da se opala a eventualno preživela varoa ne može vratiti tako lako nazad.Dubina je 8 cm od tog donjeg dna do mreže.S prednje strane se uvlači celom širinom leta pokretno dno koje će tu stajati stalno,sem kada je tretman protiv varoe u toku.Kada se vrši tretman,jednostavno se izvuče to gornje pokretno dno i to je to.Imam u planu,ako budem zadovoljan učinkom,da ovakve kombinovane podnjače postavim postepeno na sva društva,tako da bih imao objedinjene prednosti obe vrste podnjača.Deluje mi obećavajuće,testiraćemo u praksi,nadam se dobrim rezultatima.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #137 poslato: April 26, 2016, 21:06:37 »
Може да се користи и једна и друга...али је подњача са мрежом боља...углавном  :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nenad Prijić

• Mladi član foruma
  • **
  • Um je poput padobrana- funkcionira jedino otvoren
  • Lokacija pčelinjaka: Bilogora
« Odgovor #138 poslato: Jun 14, 2016, 12:16:17 »
mrežasta ili puna podnjača?
« poslato: Januar 06, 2011, 14:52:46 »
Dakle, prije 5 godina sam postavio navedeno pitanje i od tada pratim navedeno.
Puna podnjača je bolja za pčele u više segmenata.
ako nekog zanima dodatni parametri napisat ću ih...
у 5 година успоредног праћења мрежасте и пуне поднице дајем предност пуној подњачи а неке од предности су:

- лакше постизање микроклиме те самим тиме бољи развој пчелињег друштва.
- велика већина пчелињих друштава саме чисте подњачу(смањује се број радних сати по кошници).
- сигурнија приликом транспорта.
- јефтинија за израду.
- мањи ризик за грабеж

Једину предност мрежаста подњача има то што можемо лакше увидјети број вароа након третмана. Оно што ме мрзи на мрежастим подњачама је то што на улошку буде мољаца, пљеснивоће и свега што нетреба... а ако нема улошка онда нити нема микроклиме унутар кошнице што пчелама никако не одговара.
Сваку наведену предност можемо размотрити до ситних детаља али мислим да нема потребе преписивати ионако већ много пута написано.
Neki problem se ne može riješiti istim načinom razmišljanja koji je i doveo do problema...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Ivanča
« Odgovor #139 poslato: Avgust 20, 2016, 12:39:09 »
Kada smo već kod teme "podnjača"na mnogim forumima imao sam priliku da pročitam da pojedine kolege tokom zimskih meseci mrezastu podnajcu ne zatvaraju lesonitnom fijokom već je ostavljaju otvorenu.Interesuje me da li je to neko u praksi primenio i na RV?I kako se pokazalo zimovanje u takvim uslovima?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #140 poslato: Avgust 23, 2016, 16:48:01 »
primenjujem ja stalno na eko vojama i za sada sam zadovoljan...za 3 zime 0 gubitaka...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #141 poslato: Avgust 23, 2016, 18:45:32 »
Pa @Borise,to je onda maximalno dobar učinak.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #142 poslato: Avgust 25, 2016, 09:03:58 »
Pčele da žele da im duva odozdo, ne bi u prirodi tražile šuplje drvo, pukotinu u steni i sl.. Uglavnom su to staništa sa malim otvorima, em se lakše brani, em je toplije. Pa meni i pored lima na podnjači su zatvarale propolisom mrežu na podnjači. Lepo sam napravio pune podnjače, nema više moljaca ispod mreže, mrava i stalnog čišćenja fioke. Čista podnjača, sija se, kada je reč o kontroli varoe ima i drugih načina da se utvrdi prisutnost. Pozdrav
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #143 poslato: Avgust 25, 2016, 20:27:07 »
@Dragan

Možemo polemisati šta pčele žele i nećemo znati ko je u pravu dok jedna od njih ne progovori...Ti od prirodnog staništa zatvori im pod LIMOM, pa očekuješ da bude isto. Lakše se brani? Šta ih može napasti kroz mrežu?  Samo uporedi prinos PD iz prirodnog staništa i iz moderne košnice, pa nastavi analogiju. Ja sam izneo svoja iskustva i tvrdim da je zimi bolja otvorena podnjača (bez ventilacije odozgo)jer pčele zimi ne regulišu mikroklimu košnice već su u klubetu čiju temperaturu kontrolišu, a za leto nerešeno jer su aktivne pa regulišu mikroklimu. Ja koristim leti otvorene podnjače sa zatvorenom fijokom, a u planu je da šper fijoke zamenim punim drvetom...

@Nenad

Koji su argumenti da je puna podnjača sigurnija prilikom transporta?
Ako je transport urađen domaćinski, košnica ne sme da mrdne na vozilu, Ako je prikolica očišćena pre utovara (što zdrav razum i propisi nalažu)i fijoka zatvorena, neće doći do ulaska prljavštine u košnicu...

Van mreže Darko Vujičić

• Stari član foruma
« Odgovor #144 poslato: Avgust 25, 2016, 20:52:19 »
Dok se nesto ne primeni u praksi ne moze se tvrditi sve ostalo su predrasude.Tako da nema razloga da ne verujemo
@Borisu.Ja ću ove godine probati sa RV na nekoliko društava jer mnogi tvrde da u takvim košnicama (sa otvorenom fiokom zimi)nema suvišne vlage a samim tim ni pojave buđi kao i bolesti koje su proizvod tih i sl.pojava.Ono što sam ja negde pročitao jeste da je samo bitno da poklopac krov košnice dobro dihtuje mada i to bi pčele na vreme uredile i oblepile.

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #145 poslato: Avgust 25, 2016, 21:43:58 »
Boris: "...u planu je da šper fijoke zamenim punim drvetom".
Molim te Borise, objasni malo detaljnije ( i sam nešto tako planiram)
Hvala.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #146 poslato: Avgust 25, 2016, 22:14:16 »
Pa pošto su fijoke napravljene od špera koji se zbog raznih razloga krivi i odlepljuju slojevi kad bude prilike proširiću žljeb fijoke i fijoku napraviti od punog drveta u debljini lamperije pa ću da vidim kako će se to pokazati...Mada imam jednu od nekog švapskog špera (čitaj debljeg i kvalitetnijeg) i ta nije ni mrdnula...

@Darko

Već sam napisao bez ventilacije odozgo. Otvorena podnjača da, promaja ne.
Postoji video zapis eksperimentalnog zimovanja pčela u otvorenoj košnici (bez stranica).Bitno da su zaštićene od padavina. Potrošnja hrane jeste veća ali to se ostavi na vreme. Na puno mesta ćeš naći podatak da pčele uspešno preživljavaju i preko -40 stepeni zimu...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #147 poslato: Februar 03, 2018, 19:48:41 »
Da se pohvalim da sam kupio prvu RV košnicu (sa ciljem da je umnožim uz svoju suvu dasku borovca za nastavke i hrastovinu za podnjače), sa punom podnjačom. E sad znam da su različiti stavovi, ali da napomenem da će pčelinjak biti stacionarni, na postolju (40-50cm), na 700m nv (izmedju Zlatibora i Golije)... Verovatno bi najbolja bila puna duboka podnjača koja iznad punog drveta ima lim/šper, a iznad mrežu. I mreža i lim se mogu vaditi odpozadi. Iako je to realno skuplje, da li vredi praviti ili pak samo punu ili samo mrežastu sa limom-fiokom). Šta je najbolje za RV u mojim uslovima?

Btw, šta mislite o poletaljci, da ili ne...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #148 poslato: Februar 03, 2018, 20:42:31 »
Ja, od skora, koristim 2 (dve) podnjače.
(ne šalim se)
- AV podnjaču stavljam kod uzimljavanja (tada, i onako podižem plodište) i počinjem praćenje opadanja varoe. Preko zime imam dobru ventilaciju(ne promaju, nego "okrenutu čašu") i imam dobar uvid - gde i kako se kreće klube (na uvlaki).
- Na proleće, kad spuštam plodište, postavljam punu podnjaču. Njene dobre osobine su već navedene...

Dali je to suvišan posao? Nije, jer-i onako skidam nastavke i otkrivam podnjaču.
Dali je to skupo? Nije, jer-na taj način svaka od ovih podnjača se manje haba, pa će duže trajati. ;)

Milane, sad ti vidi - ili da praviš jednu (komplikovanu i skupu) ili dve krajnje jednostavne(?)
Pozdrav.
p.s.
Što se poletaljke tiče...neko reče:"Šta će helikopteru pista duga kilometrima?"

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #149 poslato: Februar 03, 2018, 21:17:04 »
, ali da napomenem da će pčelinjak biti stacionarni, na postolju (40-50cm)
Милане,мислим да је за постоља високо 40-50цм...моје су 30 цм и тешко ми је да скидам четврти пун наставак...велико је напрезање,код другог и трећег се комотно скида и некако таман одговара висина док је четврти превисоко.тако да мислим да ће на тој висини коју ви желите да направите бити проблема при скидању тог четвртог наставка..
Ја бих ишао на постоља висине 25цм.