Posto nigdje u literaturi nisam nasao da je opisano gdje se i na kojem ramu i leglu u kosnici nalaze pcele izletnice,moze li neko da mi pojasni jer sam pocetnik i nije mi jasno sta vise zbunjuje me. A evo zbog cega. Vama je sve ovo poznato ali moram navesti radi onoga sto me zbunjuje,dakle pcele do 20 dana zivota su kucne pcele i obavljaju razna zaduzenja u kosnici(ciste,hrane leglo,grade sace,strazare i obavljaju poslove skladistenja nektara polena i vode koje prihvataju od izletnica),nakon toga postaju izletnice-sakupljacice( iste cak i umiru izvan kosnice) koje donose nektar,polen i vodu koje predaju pcelama primacicama,skladisterkama,pcelama rezervarima. Po svemu ovome izgleda kao da im je zabranjen ulaz u kosnicu tako da mi nije jasno gdje se izletnice nalaze,imali neko tacno mjesto(otvoreno-zatvoreno leglo,ram sa medom) ili su svuda po kosnici ili nisu ili samo u odredjeno vrijeme na tacno odredjenom mjestu? Gdje se obavlja primopredaja unosa? Pitao sam neke starije pcelare ali nisu mi odgovorili na ova pitanja.