Autor Tema: IZLETNICE-SABIRACICE  (Pročitano 7255 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aleksandar Boskovic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: SPUZ-CRNA GORA
IZLETNICE-SABIRACICE
« poslato: Jun 04, 2015, 23:51:13 »
Posto nigdje u literaturi nisam nasao da je opisano gdje se i na kojem ramu i leglu u kosnici nalaze pcele izletnice,moze li neko da mi pojasni jer sam pocetnik i nije mi jasno sta vise zbunjuje me. A evo zbog cega. Vama je sve ovo poznato ali moram navesti radi onoga sto me zbunjuje,dakle pcele do 20 dana zivota su kucne pcele i obavljaju razna zaduzenja u kosnici(ciste,hrane leglo,grade sace,strazare i obavljaju poslove skladistenja nektara polena i vode koje prihvataju od izletnica),nakon toga postaju izletnice-sakupljacice( iste cak i umiru izvan kosnice) koje donose nektar,polen i vodu koje predaju pcelama primacicama,skladisterkama,pcelama rezervarima. Po svemu ovome izgleda kao da im je zabranjen ulaz u kosnicu tako da mi nije jasno gdje se izletnice nalaze,imali neko tacno mjesto(otvoreno-zatvoreno leglo,ram sa medom) ili su svuda po kosnici ili nisu ili samo u odredjeno vrijeme na tacno odredjenom mjestu? Gdje se obavlja primopredaja unosa? Pitao sam neke starije pcelare ali  nisu mi odgovorili na ova pitanja.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: IZLETNICE-SABIRACICE
« Odgovor #1 poslato: Jun 05, 2015, 07:58:46 »
Добро јутро колега.
И ја сам скоро почео да се бавим пчеларством, али мислим да могу да ти одговорим на нека питања, бар док се не јави неко искуснији.
Проблем је што је сада јек сезоне и људи се разбијају од посла па не стижу да одговарају.
Мислим да се сабирачице по повратку у кошницу налазе свуда где се активно одлаже мед, полен, вода, прополис, а то је скоро па свуда у кошници. Ако си прегледао рамове и приметио неке пчеле које се "љубе", то ти је примопредаја хране, воде... Е сад, нектар се одлаже и око легла и у медишним рамовима. Вода је потребна око легла и око зидова кошнице. Сабирачице полена саме одлазе до рамова са поленом/пергом и тамо депонују полен са ножица у ћелију. Тако да се сабирачице налазе у целој кошници у моменту где је то што носе потребно.
Е сад, да ли постоји неки немачки распоред типа да се у тачно одређено време налазе на одређеном месту, не бих знао да ти кажем.
Поздрав.

• Napredni član foruma
« Odgovor #2 poslato: Jun 05, 2015, 12:43:44 »
Hvala na odgovoru. Tako nesto sam i mislio samo sto nigdje nisam nasao da je objasnjeno.Znaci moze se reci da se skupljacice nalaze tamo gdje se skladisti tovar koji nose i na tom mjestu se vrsi primopredaja(izuzev polena koji same skladiste) sakupljenog unosa.Sad se sjetih da se broj primacica povecava od kolicine i brzine unosa i da ako je potreba skupljacice preuzimaju ulogu primacica,i obrnuto ako je broj izletnica nedovoljan. Dakle nalaze se tamo gdje je potreba zajednice nalaze da budu.                                                                                  Kod nas svaki dan duva vjetar pa ce moje sakupljacice postati lezacice. Pozdrav.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #3 poslato: Jun 05, 2015, 22:24:44 »
Nikola je dobro odgovorio. Dodao bih još i da sve zavisi od doba godine, vremenskih uslova, jačine i vrste paše i ima li paše uopšte (stanje paše je više vezano za postavljeno pitanje). Ako je nema, starije pčele su bliže podnjači i letu, odnosno ulazu u košnicu.

I kada postoji gornje leto, donje je bolje branjeno (pod uslovom da je tu duže vreme plodište sa maticom) i tu je uvek više starijih pčela. Zato se npr. i dešava da se mlada matica nađe iznad rešetke kada već treba da pronese, jer uđe na gornje leto.

PS

Koliko se sećam, u Pčelaru je ranije neko napisao i objašnjavao da je razlog ovoj pojavi to što starije pčele ne podnose povišenu temperaturu gnezda. Ovo naravno nije tačno.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Napredni član foruma
« Odgovor #4 poslato: Jun 06, 2015, 14:15:51 »
Tacno tako kako je Dragan rekao. Prije dva dana vratio sam se sa posla oko 22h pa sam krenuo da dam sirup pcelama posto nisam dva-tri dana a kao sto sam ranije naveo unos je los i pcele jos izgradjuju so u drugom nastavku pa je potrebna prihrana,naravno pogledao sam ulaze u kosnicu(dvije lr) i vidjeo sam dosta pcela na poletnoj dasci i zidu iznad samog ulaza.Ja sam to pripisao vrucini jer je bilo sparno vrijeme mada nisam bio siguran jer obicno prave male visece brade kada je vruce (uzgred sta pcele teze podnose vrucinu ili sparinu) ali je vjerovatno razlog ovo sto je Dragan naveo.                                                                                                       Drugo(kad sam vec krenuo sa pitanjima)-koliko izletnica moze biti na okvirima legla koje prebacujemo u nukleus (recimo tri rama) radi formiranja novog drustva i sa stresenih dva okvira radi pojacanja a u toku dana kada su izletnice aktivne. Ovo pitam jer planiram uskoro da formiram jos dva ili tri  drustva od ovih postojecih uz dodavanje  sparene matice bez premjestanja nukluesa na drugo mjesto. Sad da ne govorimo o nacinima kako sacuvati ili prusmjeriti izletnice zanima me sledece-ako je broj izletnica na ramovima prenesenim u nukleus mali koliko je bitno hoce li taj mali broj ostati ili se vratiti u staro drustvo(ako je mali broj) jer ce svakako odredjen broj mladih pcela postati izletnice.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #5 poslato: Jun 08, 2015, 00:04:04 »
Odgovor na tvoja pitanja ne može biti jednostavan. Prošle godine je moglo tako da se uradi jer pčele nisu danima izlazile iz košnica. Tako ostane veći broj pčela u roju koji se odvoji na pčelinjaku.

Poznato je da pri jakoj paši i vrlo mlade pčele pre izlaze na let upoznavanja sa okolinom. Tada više pčela zna da se vrati u košnicu i mogu ostati u roju samo pčele koje su stare nekoliko dana. Najbolje je roj odvajaš sa leglom u drugom nastavku (uslov je da radiš sa nastavljačom). U gornjem nastavku je uvek više mladih pčela. Ako koristiš matičnu rešetku, podigneš leglo koje si odabrao, znaš da je matica dole i samo vadiš ramove sa leglom, pčelom i nešto hrane.

Ali ti je najbolje da odneseš rojeve na par kilometara (pravolinijski) od pčelinjaka.

Sparina ili vrućina nisu bitne ako ima posla za pčele. Ako nema, čuče u bradi na letu. U ovoj poruci sam o tome nešto malo pisao i ima par sličica. Ove košnice su sticajem okolnosti u hladu, ali je isto i sa onima na osunčanom mestu.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Napredni član foruma
« Odgovor #6 poslato: Jun 09, 2015, 23:59:15 »
Pcele su u dva nastavka bez maticne resetke,nastavke sam rotirao tako da je matica sad u donjem. Nisam je vidjeo ali po leglu se moze odrediti gdje je. Nemam odvojne daske pa cu morati na neki drugi nacin. Zanima me ovo-ako promjenim mjesto staroj zajednici (recimo metar u nazad) i postavim novu pored nje hoce li izletnice biti dezorijentisane i ulaziti u obe kosnice?

• Napredni član foruma
« Odgovor #7 poslato: Jun 10, 2015, 00:09:43 »
malo veca

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #8 poslato: Jun 10, 2015, 08:49:51 »
Jedan od načina da se pomeri košnica na kratka rastojanja je da je pomeraš isključivo unazad po pola metra , jer pčele tolerišu pomeranje unazad, ali ne i levo -desno, a drugi je da im nakon pomeranja postaviš prepreku na leto koju moraju da zaobilaze (staklo, plastika , granje ) i tako ih prisiliš da ponovo vrše orijentacioni let kao na ovom videu

ili ovom

I za postavljanje slika imaš uputstvo ovde
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=17.msg34136#msg34136

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Jun 10, 2015, 11:57:45 »
Borise hvala za video. Ovo je korisno da se zna ali sam mislio na nesto drugo.Vjerovatno nisam dobro formulisao pitanje pa se nismo razumjeli.Pokusacu da objasnim,zanima kako ce reagovati izletnice ako se kosnica pomjeri tako da im se poremeti orijentacija ili da kazem sjecanje na staru lokaciju kosnice(da stara kosnica nije vise na njima poznatom mjestu ali da nije ni predaleko da je ne mogu naci). E sad ako se na novom mjestu postave jedna pored druge stara i nova kosnica u koju se stavi matica sa leglom iz stare a u staroj ostaje ostatak legla (ovo navodim zbog istog mirisa koji ce imati obe kosnice) hoce li izletnice ulaziti u obe kosnice odnosno hoce li se vracati kad izlete u onu u koju su premjestene sa leglom i izvesti orijentacioni let na novim mjestima kosnica. Pozdrav i jos jednom hvala za video.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #10 poslato: Jun 10, 2015, 16:45:41 »
Pčele se ne orijentišu po mirisu,već po položaju u odnosu na sunce,  tako da će ući u košnicu koja je najbliža mestu iz kojeg su izašle na pašu,i to pod uslovom da unose nešto u košnicu. U slučaju da ne nose "poklon" biće tretirane kao tuđice, dok trutovi slobodno ulaze u sve košnice... Tvoje pitanje...Zašto bi stavljao staru i novu košnicu toliko blizu? Premesti je na drugi kraj pčelinjaka i gotovo. Premeštanje košnice vršiš kad su sve pčele unutra (mrak/kiša) postupiš na način kao u videu i rešen problem.

Ne vidim zašto bi prebacivao i maticu i leglo u drugu košnicu baš odmah pored (prebacuješ ili leglo ili maticu), al nema veze...

• Napredni član foruma
« Odgovor #11 poslato: Jun 11, 2015, 00:17:13 »
Ja nemam prakticna iskustva koja ti imas Borise pa samo teoretisem. U vezi ovoga gore,znam da se ne orijentisu pomocu mirisa i nisam to ni rekao vec da ce nakon sto se promjeni mjesto kosnice izletnice biti dezorijentisane a i sam kazes da ce uci u najblizu   kosnicu pa zar nije logicno da udju u onu u kojoj osjete poznati miris(odnosno one dvije -stare i novoformirane,obe sa istim mirisom a jedna pored druge da bi podjednako ulazile u obe) pa tek nakon toga naprave novi orijentacioni let. Zasto nova tako blizu? Moram malo da pojasnim,naveo sam vec u predhodnim postovima da imam dva drustva u lr kosnicama na dva nastavka od kojih zelim da napravim jos dva nova drustva. Postolje na kome su sada je malo za cetiri kosnice pa moraju na novo (mora biti zajednicko jer moram praviti neku zastitu od vjetra) koje cu zbog lakseg pomjeranja postaviti iza postojeceg. Sad kada vec moram da pomjeram kosnice zasto da to ne iskoristim za formiranje novih pa sve pomjerim zajedno(prvo formiram pa premjestim obe jednu pored druge,u jednom stara u jednom nova matica dodana nakon par sati) na mjasto gdje ce biti zazimljene. Zanima me dali bi ovo uspjelo i dali bi se izletnice rasporedile podjednako u obe kosnice(staru i novu). Naravno i ovako se moze primjenit nacin sa zaprekama na ulazima.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #12 poslato: Jun 11, 2015, 00:50:49 »
Ako menjaš mesto košnicama, a to radiš danju jer formiraš/preslaguješ košnice, izletnice su napolju (sa prvim suncem) i vratiće se sve na mesto stare, znači tamo odakle su izletele...Teško da ćeš dobiti dva podjednaka društva prostim deljenjem jedne košnice, eventualno da im nakon nekoliko sati zameniš mesta pa da se deo izletnica vrati u novoformirano društvo koje je sad na mestu stare košnice. Komplikuješ bespotrebno. Razroji na bilo koji način, posle ako bude potrebe  izjednači prenošenjem zatvorenog legla i kraj...

• Napredni član foruma
« Odgovor #13 poslato: Jun 11, 2015, 11:46:49 »
U tom i jeste poenta sto se nece moci vratiti u staru jer nece biti na starom mjestu.Ali u pravu si treba uraditi onako kako je jednostavnije i vec provjerno.Pozdrav.

• Napredni član foruma
« Odgovor #14 poslato: Jun 19, 2015, 23:58:00 »
Jedan dio o pcelama izletnicama-UZGOJ PCELA-pdf,ne znam ko je autor. Kaze ovako:Pcele SABIRACICE kada se vrate u kosnicu sa punim madnim zelucima(voljkama)nektara,ne ulaze u kosnicu da same odloze svoj teret(ovo podvuceno),vec ih na ulazu docekuju pcele SKLADISTARKE koje prihvataju nektar i u procesu trasfera "jezik na jezik"odlazu ga u predhodno pripremljene celije saca. Ispod teksta je postavljena slika rama sa sacem na kojom sakupljacica(oznacena) predaje nektar opisanim procesom trima skladistarkama(takodje oznacene). Dakle slika demantuje tekst, pa ti sad vjeruj u ono sto pise.