Autor Tema: Шта се некад јело  (Pročitano 5714 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Željko Jovanović

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
Шта се некад јело
« poslato: Avgust 20, 2015, 13:40:44 »
 Ових дана се много разговара у мом окруженју - шта се јело по просторима уз Дунав, Саву и Мораву. пре доношења кромпира, кукуруза, паприке, парадајза и осталог из Америке.
 Да ли неко зна неки рецепт јела без ових ново придошлих биљака.
 Поздрав из Зрењанина

Van mreže Aleksandar Nadrljanski

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sanad 89m
Odg: Шта се некад јело
« Odgovor #1 poslato: Avgust 20, 2015, 20:42:36 »

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #2 poslato: Avgust 20, 2015, 21:30:48 »
 Шерпа се спомиње, мало кућа у то време имало метално посуђе. Али и кикируз се спомиње значи отпада.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #3 poslato: Avgust 21, 2015, 08:00:03 »
  Željko,da li je ovo kviz tema :-[ ? Ako znaš koje su se namirnice nekada koristile pre ovih američkih i ako znaš o kojim posuđama su pripremane,onda je red i bilo bi lepo da ti prvi objaviš neki rcept.Ukoliko si temu otvorio radi prikupljanja recepata za sopstvene potrebe,  onda iste možeš potražiti na drugo mesto.
  Aleksandar je objavio recpt i zahvaljujem mu se na tome.Ti se Željko ponašaš kao voditelj kviza sa procenom:"otpada".Otvori novu temu sa naslovom "kviz pitanja" ili slično.Nije lepo da negiraš učešće članova koji sa dobrom namerom učestvuju u ovoj temi, koju si sam otvorio >:( 
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #4 poslato: Avgust 21, 2015, 09:04:18 »
 Занимљиво је то што нити неко у мом окружењу нити ја зна јело без и једног састојка из америке, - отпада - као разочарање.
Није квиз, несхватљиво ми је да се пре рецимо 500 година јело свеже и сушено воће, рецељ, печено и сушено месо.
Као мали сам боравио код очевих родитеља сваког лета, јео јела са отвореног огњишта које је угашено 1984 године, редовно се постило, живело по црквеним начелима, али пасуљ, парадајз, кромпир, паприка, тиквице су се свакодневно користили.
 Прича за ову тему је настанак болести и веровање у свето тројство, земља - вода - ваздух. Да ли је алоја лековитија за мене из европе.баната, од лука којег узберем из своје баште,од семена којег користи моја породица ооодавно, да ли флаширана вода са рецимо власине или пролома, кориснија за мене од артеријске воде коју сам од рођења пио.
Сви сад желе да се врате природи, која је наша природа, јер су нестала поља камилице ...

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #5 poslato: Avgust 21, 2015, 11:09:10 »
Vreme školskih raspusta sam provodio  na selu kod babe i dede.U vreme poljoprivrednih radova,od proleća do kasno u jesen,boravili su na pojati,na salašu,udaljenom oko 5 km. od sela.Tamo sam spavao u čakmari,jeo sam pogaču pečenu ispod sača i jela kuvana u zemljanom loncu.Pio sam vodu iz bunara.Povrće jeste bilo ono "američko" a NAŠE: sitno,neugledno,kovrđavo,po neko skapalo.Nije bilo ovako lepo:krupno,lepo oblikovano,crveno,težine jednog ploda i više od kilogram.Lubenice su bile sitne,nisu bile teže od 5kg.Šta da se radi kad smo bili zaostao narod ,pa nismo znali šta je dobro:evropsko,američko...Sada pijemo evropsko mleko jel je jevtinije od našeg i jedemo pasulj iz arapskih zemalja,a pored ove vode sa Vlasina ima u prodaji i bolja voda iz uvoza, ona sa Alpa.Ameri i Evropljani nam izgrađuju potrošački mentalitet i direktno utiču na njega.Jeo sam meso koje je posle svinjokolja bilo konzervisano tako što je onako malo proprženo preliveno,uronjeno u svinjsku mast.Nije bilo frižidera,zamrzivača,a za konzervanse je maloko znao.
    Moj deda je u sred povrtnjaka imao jednu vrškaru koju nije tretirao protiv varoe ,jer varoe tada nije ni bilo.Bilo je velikog unosa i polena i nektara i to onog od neuglednih sorata voća i povrća.Prskalo se samo plavim kamenom.
    Ja ne znam ni jedan recept za pripremanje jela koja nisu od povća američkog porekla.Sviđaju mi se i ona pripremljena od krompira mesečara,paradajza jabučara i drugih naših starih sorata povća i voća kojih nažalost sve manje ima.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #6 poslato: Avgust 21, 2015, 11:45:40 »
 Има једна реченица човека који је нажалост од староси преминуо. Он је често говорио да је у младости волео кад се разболи, јер је то једина прилика да једе пекмез од шљива, китникез и да му кувају сутлијаш са више млека него воде и наравно заслађено медом.
 Знам да је требало у то време пуно више физичког рада, да би се прехранило, да се створе залихе зимске али које и како.
Посматрам рецепте за кобасице, шварглу, једино ми се чини да је кавурма (спржа) оригинал од давнина.
 Рецељ сам јео, он се спремао целе године. У велики земљани ћуп се сипа изворска вода или артеријска (вода која тече) и додаје му се воће редом како које стиже, јабуке, крушке, грожђе, шљиве, мале лубенице, мале диње, брескве, ринглови крупни или белошљива (незнам) шефтелије. То се није кувало, како се то оджавало да не провришти, незнам али воће је одавало укус свежег воћа зими и благо киселог сока у којем се чувало - некако без сирћета туршија воћна.

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
Andra
062 31 00 13

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #8 poslato: Avgust 22, 2015, 10:13:12 »
  У неком предходном посту сам навео да по писаним документима (нпр црквеним) у средњем веку се јело месо, сушено и свеже, као и воће, сушено и свеже. И да ми је то несхватљиво.
  Млечни производи у већим количинама и горе наведено воће и месо су се користили. И за мене велика недоумица и питање, ако једном члану заједнице треба 1,5 килограма хране,рецимо 1кг воћа, 0.5 млечних производа и 0.5 меса (као и данас) пута само 2 члана, око 700 кг воћа, 350 кг млечних производа и 350 кг меса = тона и по хране.
 За то време права уметност јести и бити жив, наћи времена за скупљање хране, није било производње, за скупљање огрева зимског и за спремање хране (кување, печење, сушење), ...
 Многи ће помислити да са темом филозофирам или се понашам ко Мића Орловић (квиз), само тражим везу између генетике људи и хране на неким просторима, цене преживљавања тада и сада. 

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #9 poslato: Avgust 29, 2015, 16:34:32 »
                    Aco, cicvara je prava stvar ali da znas da mi se svidela i ona salata kod Andre na slici.

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #10 poslato: Avgust 29, 2015, 16:40:35 »
                    Aco, cicvara je prava stvar ali da znas da mi se svidela i ona salata kod Andre na slici.

Lepa salta,nema šta

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
« Odgovor #11 poslato: Avgust 30, 2015, 19:54:29 »
Mislim da je jagnjetina najbolja salata.
Andra
062 31 00 13

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #12 poslato: Avgust 30, 2015, 21:05:51 »
 Jagnjeća kapama, po mom mišljenju original starinsko jelo.