Autor Tema: Pčelinjak AV - Meljak Taraiš  (Pročitano 2741 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Goran Pavlović Vazduh

• Gost
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Beograd
Pčelinjak AV - Meljak Taraiš
« poslato: Septembar 24, 2015, 23:44:48 »
Drugovi pozdrav,

Konačno da napišem koju reč i o nama. Probna godina je pri kraju i moram priznati da je bila prepuna uzbuđenja. Greške su se nizale i neiskustva, stvorena nova partnerstva i utvrđeni novi modeli rada i buduće saradnje. Dajem sumarni prikaz stanja pčelinjaka AV - Meljak:

Proleće: Prezimela 3 LR društva
Sve je išlo spontano, naručeno 20 DB 10 i 20 rojeva pre bagrema. Matija pčelari sam, ja sam nemi posmatrač. Dečka obučavaju Beogradski pčelari i dobija mentora (lokalca na glasu). Mentor će da završi košnice i da proda rojeve (prva kvaka)!!!
Košnice kasne, mentor drži situaciju pod kontrolom.
5 maj stižu rojevi na 5 ramova i košnice, bagrem samo što nije. Savet: samo ti hrani šećerom da stignu za bagrem (???)
1 LR se roji - hvatamo roj.
Mentor savetuje odlazak na Rudnik - da se uhvati bagrem, inače je tvrdio da će se prve godine vratiti uložen novac (2200 e)
Rudnik kiša, mentor i Matija na Rudniku sprečavaju rojevi nagon na mentorovim košnicama, tvoje su ok - mlade matice neće se rojiti (drugi zez)!!! Tom prilikom se hvata roj na Rudniku.
Kiša se nastavlja. Kraj maja, idemo po pčele - moj prvi odlazak na pčelinjak. Izgibavamo na selidbi, ništa ne ide kako treba, loša oprema, otvaranje košnica i slične slatke muke.
Doterane pčele, skinuta medišta. Meda jako malo 160 kg.
Pregledamo društva, jad i beda, skoro sva se rojila, malo svega. Bog da nam pomogne, šta sad?
Konsultacije, prihrana, tražimo pomoć prijatelja. Nastupa Dragan Aćimović iz Lazarevca. Konsolidujemo društva, dva su sumnjiva, nema legla - čekamo (nova grška)!!!
Idemo na lipu, pa šta bude.
Vrdnik, lipa lepo krenula, pa stala.
Pregled društva dobra, ali ljuta u p.... m....... 10 dan na lipi odluka pada: Razrojavamo! Svraćamo kod Bilje i Dragana Šošića, da naručimo matice. Sjajna ekipa. Naručujemo prvih 10 matica.
Nukleusi sklepani LR + prsten = DB 10 sa šlicem, dvodelni petodelni nukleus, komada 10 (20 nukleusa). U ostalih 10 stavićemo matičnjake (greška u najavi - pravimo je)!!!

Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti!!!

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
Odg: Pčelinjak AV - Meljak Taraiš
« Odgovor #1 poslato: Septembar 25, 2015, 08:47:50 »

Gorane,vrlo lepo si opisao jedan put kojim je krenuo početnik očekujući da nauči pčelarenje uz pomoć mentora.Postoji nepisano pravilo da je mentor svako onaj koji početniku pčelaru proda pčelinje zajednice.Mnogi od mentora očekuju "previše" ,a da  pri tom nemaju u vidu da je to najčešće samo lepa priča.Najčešće su "mentori" samo trgovci i takvi nemaju vremena za svakog ko od njih kupi pčelinje zajednice.Imaju i oni svoje pčele, pa nemaju vremena za druge.Saveti,uputstva i slično bez "uviđaja na licu mesta" slabo vrede i mogu izazvati nežljene posledice.
  Moje lično iskustvo je da od mentora ne treba mnogo očekivati.Shvatio sam da je pčelarenje vrlo ozbiljan i skup posao ili hobi.Uzdati se u druge je vrlo nepouzdano i rizično.Ja sam počeo sa tri LR košnice i rešio sam da najpre izučim "zanat" i tek onda kada budem stekao iskustva da sve postupke u pčelarenju mogu sam da obavljam,tada ću moći da se ozbiljnije posvetim pčelarenju.
   Putem ovog foruma mnogo sam naučio i upoznao vrhunske i vrlo poštene pčelare.Stekao sam i praktična znanja na svom pčelinjaku.Ova godina mi je bila vrlo uspešna u sticanju iskustva.
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
Odg: Pčelinjak AV - Meljak Taraiš
« Odgovor #2 poslato: Septembar 25, 2015, 09:29:29 »
               Slažem se sa kolegom Milomirom. Sve i da pođemo od toga da je mentor entuzijasta koji želi da se posveti i da prenese znanje, prvo pitanje je koliko će on imati realno vremena, zatim koliko je i sam iskusan, a da ne govorimo o tome koliko zna.
Danas ćeš po raznim forumima, časopisima i sajtovima naći vrlo iskusne višedecenijske pčelare koji kritikuju jedni druge. Koriste razne tipove košnica, razne metode pčelarenja i imaju različite poglede na ovu prelepu profesiju. Moraš dosta da čitaš, da izvlačiš zaključke iz tog čitanja, da uhvatiš jedan pravac i da ga menjaš, koriguješ i usavršavaš onoliko koliko ti praksa bude zahtevala.
Sa 10-ak košnica 3-4 godine, pa onda možeš kako hoćeš.
I jedna veoma bitna stvar : pčelarstvo može biti isplativo, ali ga nikada ne doživljavaj samo kao biznis.
Veliki pozdrav
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“