Autor Tema: BOJE KOSNICA  (Pročitano 12015 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
BOJE KOSNICA
« poslato: Septembar 29, 2015, 09:41:32 »
Pocetnik sam i hteo bi da pitam u vezi boja kosnica.Koje nijanse su najbolje,da li pcele prepoznaju boje zbog orijentacije itd...

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
Odg: BOJE KOSNICA
« Odgovor #1 poslato: Septembar 29, 2015, 14:09:41 »
     Pouzdano se zna da su pčele u stanju da razlikuju žutu i zelenu od plave i ljubičaste boje.One takođe prepoznaju plavo-zelenu i dugotalasnu ultraljubičastu(Wolken,1971).Oči pčele najbolje raspoznaju tri talasne dužine svetlosti:dugotalasnu ultraljubičastu(340 nm), plavu(430 nm) i žutu(530 nm).U zagradama su predstavljena tri maksimuma osetljivosti,mada pčela vidi ceo opseg od 300 do 600 nm (Autrum i Zwehl,1964).Pčela je slepa za crvenu boju.To je razlog zašto radilice retko posećuju crveno cveće.Izuzetak je cveće koje je crveno(npr.bulka),ali isto tako reflektuje ultraljubičastu boju,za koju smo mi slepi,ali je pčele vide.Pčele takođe raspoznaju jednu boju koju mi ne možemo ni da zamislimo.Nazvana je "pčelinje ljubičasto",a sastoji se od mešavine žute sa 1-5% reflektovane ultraljubičaste boje.Pčelinje ljubičasto one razlikuju i od žute i od ultraljubičaste boje.To znamo zahvaljujući aparatima koji proizvode svetlost određene talasne dužine,ili mešavine različitih talasnih dužina koje mi ne vidimo,a na koje pčele reaguju u eksperimentima dresure.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže slavica petrovic

• Stari član foruma
  • Pol: Žena
  • Drvo se na drvo naslanja covek na coveka.
  • Lokacija pčelinjaka: Popinci tek zelim poceti pcelarenje
« Odgovor #2 poslato: Septembar 29, 2015, 14:37:31 »
Evo da se pohvalim da sam ovu informaciju procitala u Pcelarstvo u hiljadu pitanja i hiljadu odgovora od Miodrag Staletic gde pise da pcele poznaju dobro belu, zutu i plavu boju dok crvenu mesaju sa tamno sivom a zelenu sa plavom i zutom ali zato primaju dobro ultravioletne zrake koji su nevidljivi za ljudsko oko.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #3 poslato: Septembar 29, 2015, 17:43:41 »
     Pouzdano se zna da su pčele u stanju da razlikuju žutu i zelenu od plave i ljubičaste boje.One takođe prepoznaju plavo-zelenu i dugotalasnu ultraljubičastu(Wolken,1971).Oči pčele najbolje raspoznaju tri talasne dužine svetlosti:dugotalasnu ultraljubičastu(340 nm), plavu(430 nm) i žutu(530 nm).U zagradama su predstavljena tri maksimuma osetljivosti,mada pčela vidi ceo opseg od 300 do 600 nm (Autrum i Zwehl,1964).Pčela je slepa za crvenu boju.To je razlog zašto radilice retko posećuju crveno cveće.Izuzetak je cveće koje je crveno(npr.bulka),ali isto tako reflektuje ultraljubičastu boju,za koju smo mi slepi,ali je pčele vide.Pčele takođe raspoznaju jednu boju koju mi ne možemo ni da zamislimo.Nazvana je "pčelinje ljubičasto",a sastoji se od mešavine žute sa 1-5% reflektovane ultraljubičaste boje.Pčelinje ljubičasto one razlikuju i od žute i od ultraljubičaste boje.To znamo zahvaljujući aparatima koji proizvode svetlost određene talasne dužine,ili mešavine različitih talasnih dužina koje mi ne vidimo,a na koje pčele reaguju u eksperimentima dresure.

Kolega Momo, da li bi savetovao belu boju?
Ovde mislim pre svega na proizvodna društva. Ona društva(košnice) koje će ići često u selidbu. Tamo, na terenu, često nemamo idealne uslove, pa postoji opasnost od pregrevanja.
        Kad je reč o nukleusima, oplodnjaacima, tu važe neki drugi uslovi? Tu bi trebalo voditi računa o bojama prepoznatljivim pčelama(matici)?
Pozdrav i hvala.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #4 poslato: Septembar 30, 2015, 09:12:05 »
Da probam ja...

Postoji razlog zbog koga se preporučuje BELO pčelarsko odelo, zapravo odelo sa najmanje kontrasta.Prema najnovijim istraživanjima, pčelama je važniji kontrast boja na cvetu,  od same boje cveta. Pčela vidi boje sasvim različito od nas, pa treba biti obazriv u odabiru boje za košnicu, pogotovo kada se koriste boje sa UV zaštitom( boje sa zaštitom od degradacije usled dejstva sunca). Pčele vide sa mnogo manjom rezolucijom nego ljudi, ali mnogo osetljivije na UV zrake. Neke žute boje pčele zapravo vide kao plave...Mislim da je važnije da košnice ( bar ona strana na kojoj je leto ) bude ispunjena kontrastnom šarom od toga koje je boje. Također je važno da te boje budu što svetlije i da se izbegava crvena i crna ( koju pčele ne vide), i druge boje intenzivnih nijansi.  Lično bih pre koristio svetložutu ili svetloplavu od bele boje. Evo nekih slikica da probam da dočaram razliku između onoga šta vidimo mi i pčele.....

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #5 poslato: Septembar 30, 2015, 21:18:24 »
Da,shvatio sam i hvala.Definitivno svetle boje....