Ova uredba je posle dugo vremena zaživela prošle 2010 godine.
Zaživela jeste, ali kako?
Evo mog iskustva:
Po toj Uredbi za subvencionisanje matica i rojeva, predviđeno je da se kupljene matice od registrovanih uzgajivača, pod uslovom da pčelar ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo subvencionišu sa po 700 din. Kupio sam 25 kom, dobio svu potrebnu dokumentaciju, nove matice dodao nukleusima i blagovremeno uputio zahtev Ministarstvu za te subvenecije. Primilo se ukupno 22 matice, ali je nekim slučajem kasnije od njih 22 ostalo samo 17 komada. Povodom zahteva za ostvarenje prava na subvencije, stigla je kontrola (nadzor poljoprivrednog inspektora) sredinom septembra meseca 2010 godine. Sve smo nadzoru iskreno pokazali i ispričali. Na žalost po njegovom tumačenju i kasnije dobijenom Rešenju, saznao sam da se pravo na subvencije ne dobija na osnovu broja kupljenih matica nego na osnovu broja PRIMLJENIH matica. Dakle, meni je u odnosu na kupljenih 25 matica, priznato pravo na subvenciju na primljenih 17 komada.
Moram da se zapitam, vredi li biti iskren?
Pošto nadzor ne poznaje baš pčele, nije želeo ni da otvara košnice, nego je terao mog sina, mogao sam mu mirne duše reći da je sve u redu, da su sve matice primljene i pokazati mu samo takve košnice!