Autor Tema: FERMENTACIJA MEDA  (Pročitano 9589 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže momamilosevic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
FERMENTACIJA MEDA
« poslato: Januar 08, 2011, 16:58:11 »
   Fermentaciju ili previranje meda uzrokuje vrste kvasca koje mogu da podnesu veće koncentracije voćnog i grožđanog šećera.Kao produkti
ovog procesa nastaju alkohol i ugljendioksid.Alkohol se u prisustvu kiseonika razlaže u sirćetnu kiselinu i vodu.Kao rezultat ovoga med dobija
gorak ukus i na površini će da se javi pena.Da bi se izbegla fermentacija med treba vaditi iz košnica kada je skoro potpuno zreo.Takav med
će sadržati manji procenat vode i veću koncentraciju šećera.U tom slučaju će za kvasce biti daleko teže da započnu vrenje nego kada je med nezreo i sadrži više vode.
   Ako se med čuva u vlažnoj prostoriji,površinski slojevi će upiti vlagu iz vazduha i time smanjiti procenat šećera.Takav med će biti podložan fermentaciji.
Učite teoriju,da ne bi bili šeprtlje u pčelarstvu.
                                    Jan Đerzon 1811-1906 g.
Moje predstavljanje

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
Odg: FERMENTACIJA MEDA
« Odgovor #1 poslato: Januar 08, 2011, 22:31:40 »
Dali med ostavljen u bure od 200 litara treba biti hermeticki zatvoren ili da ima dotok vazduha (odusak)Hvala

Van mreže Valon Mustafi

• Stari član foruma
« Odgovor #2 poslato: Januar 08, 2011, 23:48:54 »
Dali med ostavljen u bure od 200 litara treba biti hermeticki zatvoren ili da ima dotok vazduha (odusak)Hvala

Med je vrlo higroskopska substanca i mislim da treba da se cuva zatvoren.

Pozdrav.
"If thϵ bϵϵ disappϵars from thϵ surfacϵ of thϵ ϵarth, man would havϵ no morϵ than four yϵars to livϵ." - Albϵrt Ԑinstϵin
Moje predstavljanje

Van mreže slobodan ilic

• Stari član foruma
« Odgovor #3 poslato: Januar 09, 2011, 00:40:03 »
Hvala koega Mustafi/pozdav