Две теме актуелне последњих дана , зимски гибитци 2015/16 и вароа , су ме подсетили да током досадашњег излагања плана нисам довољно обрадио начин борбе против варое и ноземе. Истина ту и тамо сам их спорадично поменуо али би ипак добро било да буду на једном месту те зато настављам са поднасловом
БОРБА ПРОТИВ ВАРОЕ И НОЗЕМЕ
Присталица сам што природнијег , интегралног пчеларења тако да су и планирана средства и начин њиховог коришћења у борби против ових пчелињих пошасти прилагођени оваквом размишљању.
Што се ноземе тиче до сада сам , а тако планирам и у будуће користио а шта друго него нозевој. Домаћин овог форума нам је несебично подарио рецепт за прављење овог препарата тако да га сам направим, обично у ово време , и траје ми током целе године. Користим га током године скоро при сваком прегледу кошница којом приликом фајталицом испрскам сатоноше сваког наставка који прегледам. Не ретко димилицу уопште и не користим јер је замењује оваква употреба нозевоја. При првом пролећном прегледу када чистим подњаче обавезно их добро испрскам а исто то чиним и током године са сваким новим наставком који додајем . Ово посебно чиним ако на пчелињак уносим старе наставке или рамове које најпре оперем врелом водом , добро их осунчам , по потреби опрлим бренером али на крају увек испрскам нозевојем. У шећерни сируп који дајем пчелама увек стављам и нозевој у прописаној количини. Нозевој ценим јер је доступан , јефтин , лак за употребу и чување и увек ми је при руци када кренем на пчелињак. Са ноземом до сада никада нисам имао проблема.
Са вароом је ситуација нешто другачија. До сада сам користио рам грађевњак али не увек и не у свакој кошници , брстивар на оба начина и димњењем и на трулекс крпицама , херба стрип крајем августа или почетком септембра и оксалну киселину почетком децембра. Ни са вароом нисам имао проблема . У поређењу са пчелињацима колега у околини углавном сам имао најмање варое о чему сам у више наврата писао у теми пчелињак Раковац. Но обзиром да желим да унифицирам рад на пчелињаку нужно сам морао да планирам шта и када од поменутих препарата и техника треба употребити.
Рам грађевњак
За рам грађевњак бих користио обичан еко воја рам без сатне основе на који је нанесена линаја чистог воска или тракица од пар сантиметара сатне основе.
Он би се употребљавао два пута у току сезоне. Први пут би то било при завршном прегледу на почетку багремове паше, дан два пре или после Ђурђевдана ( види одговоре бр.23. и 24. на другој страни ове теме ). Ове рамове бих вадио из кошнице две недеље касније, на крају багремове паше, негде између 17 . и 20 . маја када кошницу преслажем по Пелетовом систему ( види одговор бр. 25. на истој страни ). Том приликом би их након исецања трутовског саћа вратио на исто место. Након нешто мање од три недеље би из трајно удаљио из кошнице.
На овај начин би природним путем у два наврата удаљио вароу из кошнице и истовремено добио чист восак од кога би након претапања правио еколишке сатне основе. Кошнице и овако у тим приликама морамо отварати па то не оптерећује већ уходани редовни рад.
Брстивар
Димњење брстиваром бих се потрудио да избегнем. Разлог је превасходно недостатак времена. Уместо димњења лакше ми је да третман брстиваром радим са трулекс крпицама. То се може чинити током целе сезоне и тако би у принципу и чинио почев од половине априла до половине септембра. По потреби свремена на време наравно.
Херба стрип
Као што сам напред навео ово средство сам користио ранијих година крајем августа или почетком септембра. Потрудио бих се да га наредне године не користим али ако околности буду то захтевале дајем му предности у односу на друга средства.
Оксална киселина
Завршни третман против варое као и до сада овим средством почетком децембра месеца када временски услови то дозвољавају.
Са овим данашњим излагањем бих завршио излагање мог плана рада за 2016.годину. Мислим да сам мање више све обухватио.Потрудићу се да га испоштујем до краја. Ако од изложеног плана којим случајем буде било одступања то ће бити само у случају озбиљне аргументације неког од колега да грешим , драстично неповољних временских прилика или не дај Боже неке више силе.
Обзиром да је тема побудила прилично интересовања и коментара не бих је затварао већ ми је намера да током сезоне испратим све што ћу по овом плану радити са ЕВ кошницама. На тај начин ће се најбоље видети да ли је план био добар и реалан или не. Досадашњи коментари су ми помогли у његовом уобличавању а и сваки наредни био позититиван или не је такође добродошао.
Поздрав свима .