Autor Tema: Мој парни топионик  (Pročitano 6204 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Мој парни топионик
« poslato: Decembar 27, 2015, 19:53:35 »
Moj parni topionik u inox izvedbi. Stane 20 LR okvira. Uzeo i koš za opkuhavanje okvira u živoj sodi (postoje čepovi na samom topioniku)

http://lip.hr/index.php?option=content&category=6
Sve skupa oko 300€ ali vrijedi para i nema mu smrti.

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: Мој парни топионик
« Odgovor #1 poslato: Decembar 27, 2015, 22:42:52 »
Da nebi bilo nesporazuma, parni topionik sa slike nisam napravio već kupio. Usput sam dodao link na stranicu sa koje sam ga kupio. Nije mi bila namjera da reklamiram proizvod već da istaknem kao riješenje ili ideju.

Moderator 4

• Gost
« Odgovor #2 poslato: Decembar 27, 2015, 23:00:17 »
Поштовани Анто,

Све је у реду, топионик је одличан, у здрављу да га користите. Надам се да ће колегама бити од користи као идеја или као решење.

Модератор 4

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #3 poslato: Maj 17, 2016, 21:30:30 »
ideja nije moja, ali je za podeliti....

od skidača tapeta (tapetenloser, walpaper striper) napravljen je parni topionik za sumu od ukupno 33€..(30 € aparat 3 € kanta). Mogao bi da posluži i bilo kakav paročistač....

kanta od 25l (ne bi ništa smetalo da je veća !!), od stare jastučnice napravljena torba-filter i uz dve letvice (od nekog otpada skarabudžen topionik. Na kanti je izbušena rupa za uvod creva sa parom i još jedna ( nešto niža od prve i manja) za izlaz voska. Kroz kantu provučene dve letvice da nose torbu-filter skoro pri vrhu i to je to...vosak prilikom topljenja prolazi kroz platno i izlazi gotovo 100% čist...

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #4 poslato: Maj 17, 2016, 22:07:40 »
Свака част класо.
Ја сам накупио воска за претапање али нема сунчаних дана за претапање у сунчаном топионику, тако да ми се ова идеја јако допада. Бар за прву руку.
Претпостављам да је на канти поклопац и да он не дихтује баш добро. Да ли има на поклопцу негде одушак за пару или је довољна рупа на коју излази восак?
Поздрав

Van mreže Dejan Đukić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Brčko-Ražljevo
« Odgovor #5 poslato: Maj 17, 2016, 23:33:46 »
Kolega Borise u ovu "krpu si ubacio sace to vidim,jesu l' ovo i 2 rama unutra ili ?

lijep pozdrav

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #6 poslato: Maj 20, 2016, 18:29:03 »
U kanti nema nekog pritiska jer niti poklopac nešto preterano dihtuje, em sam izbušio rupe za letvice lemilicom pa ima i tu lufta, i nešto pare izlazi i na rupu za ispust voska, ali to sve nema veze ( možda sa rasipanjem energije). Jeftino do zla boga i radi....Letvice su od starih ramova....Možda je bilo pametnije da sam uzeo neke okrugle (od recimo varjače neke deblje pa zavrnuo šrafovima...)

Uglavnom, rupica za ispust voska treba da je bar na 3 cm od dna posude i do tog nivoa treba napuniti vode. Istopljeni vosak se dodatno taloži...

U torbi je isečeno saće jer je kanta mala za ceo ram

Klaso,  na svom topioniku samo izbuši rupu( koju ćeš kasnije nečim zatvoriti, kad budeš topio na solarno) za ulaz pare i gotovo....

Ideja u originalu je

https://youtu.be/gbx-Dv5iLmA

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #7 poslato: Maj 23, 2016, 09:31:16 »
Хвала за информације класо. :)
И још једном, одлична идеја за бушење рупе. Само да видим где да је избушим, а пара може да се узме и из казана за ракију, ко нема генератор паре.
Свако добро класо.