Autor Tema: OPRASIVANJE KRUSKE  (Pročitano 4639 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan_Dragicevic

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Brcko
OPRASIVANJE KRUSKE
« poslato: Mart 07, 2016, 15:32:49 »
Поштовани, желим да возим пчеле н опрашивање круше али власник парцеле хоће да пчеле научум на мирис крушке тј. да их некако "идсресирам" да иду на њене цвјетове.

Знам да пчеле не радо посјећују крушу па је потребно ово дресирање али мени нису баш познате методе како то да урадим.

Све што знам је површно. Агроном који одржава ову парцелу каже да је најдјелотворније да се цвјетови са гранчицама потопе у воду и ту воду додавати у сируп или погачу. Проблем је што агроном зна само ово што сам ја навео а то је одприлике исто што и ја знам.

Не знам колико свјетова на колико литара воде и колико то да остоји и колико тог окстракта на 1л сирупа или на 1кг погаче ...

Молим све колеге који знају нешто више о овоме да мало опишу како се то ради.

Унапријед вам се захваљујем и лијеп поздрав из Брчког!
« Poslednja izmena: Mart 07, 2016, 16:01:52 od strane Milan_Dragicevic »

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: OPRASIVANJE KRUSKE
« Odgovor #1 poslato: Mart 08, 2016, 10:45:17 »

Лично нисам пробао ово да радим али сам негде прочитао и записао па преносим не као своје искуство.

Сируп који пчеле треба стимулисати да посећују само одређену воћну врсту се прави слично као и чај. У литар кључале воде се уз стално мешање најпре раствори литар шећера. У овако добијени шећерни сируп се на литар сирупа дода 100. до 150.грама латица цвета са воћке коју желимо да пчеле посећују. Додају се само цветне латице не и целе гране. Ово треба мешати на тихој ватри тако да температура сирупа буде око 40.степени  а затим све поклопити и оставити да одстоји 6. до 7. сати. На крају тако добијени сируп процедити и давати пчелама.
                   Сируп пчелама давати преко хранилице у мањим дозама од 100. - 150. грама. Може се сируп ставити и у хигијенске појилице , најбоље мало разблажен због опасности од изазивања грабежи.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #2 poslato: Mart 08, 2016, 10:58:46 »

Малочас заборавих да нагласим и ово. Нисам сигуран колико је добро пчеле усмерити баш на крушку. У време цветања крушке има и другог воћа које је пчелама много интересантније . Разлог је што крушка врло слабо меди са ње се углавном користи полен. Са друге стране то је време када друштва треба максимално развијати за багремову пашу па је питање какав ће развој бити јер усмеравањем на крушку нема довољног уноса нектара .

• Napredni član foruma
« Odgovor #3 poslato: Mart 08, 2016, 12:04:08 »
Колега, хвала на одговору!

Пошто ће оне ићи на крушку ја сам спреман тих дана да их стимулативно храним сирупом или погацама, зависно од времена. Јесте боље да иду по нектар али ваљда неће много да им смета то што им дајем сируп а оне иду опрашиват крушку.

Van mreže Predrag Ivanković

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #4 poslato: Mart 09, 2016, 07:23:34 »
Negde sam procitao da bi oplodnja kruske bila sto bolja treba kosnice uneti u zasad kruske tek sto procveta oko 40%

Van mreže Mario Pudrlja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Karlovac 129 m
« Odgovor #5 poslato: Mart 11, 2016, 00:27:14 »
Logika kaže da treba skuhati čaj.
Problem je što treba imati od čega skuhati!
:)

• Napredni član foruma
OPRASIVANJE KRUSKE
« Odgovor #6 poslato: April 03, 2016, 23:10:29 »
Овдје можете видјети како смо спровели у дјело први задатак у овој години тј. опрашивање крушке.

https://www.facebook.com/fotograf.milan/media_set?set=a.1100115220049444.1073741840.100001529291830&type=3&ref=notif&notif_t=like&notif_id=1459716666685293