Evo, zeleo bi' i ja da ti pomognem da uspesnije nastavis sa pcelarenjem Vojinim kosnicama. Kao sto ti je i Goran predlozio, mislim da bi trebao da krenes prvo sa RV kosnicom a iz razloga koje je on naveo, sto i Voja savetuje. Imas sada priliku da oformis drustvo u RV kosnici i da zimu docekas sa najmanje dva nastavka. Pri zazimljavanju, treci, odnosno nastavak na podnjaci ti moze biti i nastavak sa SO. Tokom sezone obavezno primene mere zastite pcela protiv varoe (sam se opredeli koje ces, jer pretpostavljam da si u toku sa tom merom) uz takodje obavezan tretman sa nozevojom(svaki pregled iskoristi da satonose poprskas pumpicom, maglom nozevoja). U mesecu avgostu zazimi pcele sa nastavkom hrane iznad plodisnog nastavka(zimska konfiguracija kosnice neka ti izglda: podnjaca, nastavak sa SO ako nemas nastavak sa izvucenim ramovima, plodisni nastavak sa klubetom i hranom-medom i medisni nastavak sa hranom-medom sa najmanje 15.kg. iste i na kraju poklopna daska). Zadnji tretman protiv varoe u tekucoj godini(krajem novembra ili pocetkom decembra kada u kosnici nema legla) ja primenjujem oksalnu kiselinu, te i tebi preporucujem. Uz stalnu kontrolu, eventualne intervencije i uz Bozju pomoc, ne bi trebalo da bude problema.
Normalno, na ovom forumu ces se upoznati i nauciti konkretno, sta, kako i kada raditi u pcelarenju sa RV kosnicom, sto je uz pomoc Voje Brstine i ostalih kolega pcelara kroz diskusiju predstavljeno. Videces, kasnije oformljivanjem EV nastavaka mozes preci na REV a zatim i na EV kosnicu.
Ovom prilikom sam pokusao da ti u kratkim crtama objasnim kako sam ja poceo da pcelarim sa Vojinim kosnicama a ti ces vremenom, edukovanjem, razmenom iskustava sa kolegama pcelarima dovesti sebe na nivo uspesnog pcelara, sto ti od sveg srca zelim.
S' pozdravom iz Sumadije